Beerput PvdA gaat open

Foto:

De ene PvdA’er steelt 40.000 euro van daklozen, de andere PvdA’er verkiest een vrijwilligersbaan boven een betaalde baan. Uiteraard met recht op wachtgeld.

Nog geen half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen en de beerput van de PvdA gaat open. Socialisten en andermans geld: het is nooit een gelukkige combinatie geweest. Er is de laatste tijd zoveel ophef geweest om PvdA’ers die iets te graag met de handjes in andermans portemonnee zitten, dat het tijd is voor een klein overzichtje.

1. Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest stapte op nadat bleek dat hij 40.000 euro had gestolen van de lokale daklozenkrant. Eerst zou er geen aangifte worden gedaan tegen hem (de PvdA’er was “geen dief”). Toen de jongerenafdeling van de PvdA toch naar de politie stapte, barstte partijvoorzitter Hans Spekman in woede uit. Want zoiets doe je niet als het om mede-PvdA’ers gaat. Hilarisch, als het niet zo triest zou zijn.

2. Een kandidaat-lijsttrekker uit Amersfoort pinde 4.000 euro uit de partijkas van de PvdA en ging ervandoor. Wat er met hem aan de hand is, weet niemand. De lokale PvdA wil hem nu van de kandidatenlijst hebben.

3. PvdA’er Peter Rehwinkel stopt per 1 november als burgemeester van Groningen om in het zonovergoten Barcelona, Spanje, een vrijwilligersbaantje te gaan doen. Uiteraard met volledig behoud van wachtgeld. Want wachtgeld is toch maar belastinggeld en belastinggeld is gratis, dat weet iedereen. Uiteraard declareerde Rehwinkel eerst een cursusje Spaans, want hoe kun je anders een lekkere cocktail bestellen als je op het strand ligt? Het probleem: de vrijwilligersbaan blijkt niet eens te bestaan. Of toch wel? In ieder geval, in het kader van damage control zei partijgenoot en minister Ronald Plasterk dat Rehwinkel gewoon moet solliciteren vanuit Spanje (lees: als hij aan het shoppen is in Barcelona). Too little, too late, ome Roon. Dit is een typisch PvdA-schandaal en iedereen weet het.

4. De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA) heeft 7000 euro uit het Haagse armoedepotje gegeven aan de stichting Willem Drees-lezing. Niks mis mee, zou je denken. Wel dus, want Kool is zelf bestuurslid van die stichting. Tjongejongejonge. Het goede nieuws: Kool komt na de verkiezingen van 2014 niet meer terug als volksvertegenwoordiger of wethouder of wat dan ook. Als dat geen feestje waard is.

5. Oud-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA, hoe raadt u het zo?) stapte in februari op als wethouder in Almere om Eerste Kamer-lid te worden namens de PvdA. Dat mag. Iedereen mag ontslag nemen en een andere (parttime)baan aannemen. Maar dan moet je niet gaan zeuren als je minder goed wordt betaald. De PvdA’er ziet zijn salaris aangevuld door, jawel, wachtgeld. De PVV in Almere wil weten hoe veel wachtgeld de PvdA’er precies krijgt uit de Almeerse gemeentekas. Het bedrag maakt eigenlijk niets meer uit. De toon is gezet. PvdA’ers hebben de grootste moeite met het fatsoenlijk omgaan met andermans geld.

In de peilingen staat de PvdA er bijzonder slecht voor. De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 beloven een ware slachtpartij te worden voor de socialisten. De kiezer heeft alle reden om de PvdA keihard af te straffen en ik hoop van harte dat het gaat gebeuren. Er is slechts één probleem en dat is het risico dat de kiezer zich opnieuw laat ringeloren door de Nederlandse publieke omroep. Want als de NPO ergens goed in is, dan is het wel de hand boven het hoofd houden van PvdA-schorem.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!