De motor van Pechtold in het herfstakkoord gaat niet draaien

In het herfstakkoord van Rutte/Samson met D66 en SGP/CU heeft Alexander Pechtold 0,6 miljard euro extra voor onderwijs weten los te peuteren.

Daar gaan we hem van harte mee feliciteren, uiteraard. “Investeren in onderwijs betekent immers dat mensen kansen krijgen, en het is een motor voor economische groei”. Zo zei Pechtold het zelf op de persconferentie na afloop van de begrotingsonderhandelingen. Laten we deze motor van Pechtold even bekijken.

Op de eerste plaats wordt bijna 0,2 miljard euro als ‘lump-sum’ gegeven. Dat wil zeggen, het onderwijsveld mag er mee doen wat het wil. Dat kan best tot mooie resultaten leiden, maar wij kennen onze bestuurders maar al te goed. We weten dat extra geld gauw tot meer bureaucratie in het onderwijs leidt, of tot hogere salarissen voor de bureaucraten, of tot prestigieuze benoemingen. Het is in ieder geval afwachten of deze lump-sum tot meer economische groei leidt.

Daarnaast wordt 0,1 miljard euro besteed om betere leraren en schoolleiders te krijgen. Prachtig, maar hoe gaan de heren (of misschien moet ik zeggen de dame: Jet Bussemaker is immers de minister van onderwijs) dat doen?

Laten we even aannemen dat we alleen in het basisonderwijs betere leraren willen (ik zie maar even af van de schoolleiders). Er zijn ongeveer 122.000 leraren in het basisonderwijs. Om die allemaal beter te maken hebben we dus 820 euro per jaar per leraar te besteden volgens het herfstakkoord. Daar kan misschien een minicursus “Hoe word ik een betere leraar” van een dag mee gefinancierd worden en, vooruit, de deelnemer krijgt er ook nog een mooi cursusboek onder dezelfde titel van. Daar doen we niet cynisch over, begrijp me goed, bijscholing van leraren is altijd nuttig, maar een motor van economische groei is zo’n bijscholingscursus niet. Extra conciërges en klassenassistenten (0,05 miljard euro) idem dito: nuttig, verlicht de last van leraren, maar een motor van economische groei is het niet.

Dan hebben we nog 0,1 miljard euro extra voor ‘onderzoek en innovatie’. Dat geld gaat naar NWO en zal dus worden besteed aan extra wetenschappelijk onderzoek. Dat is leuk voor die jonge onderzoekers die nu toch een onderzoekbeurs krijgen (dit zijn de “kansen” van Pechtold) en niet aan de slag hoeven in het bedrijfsleven, maar de economische groei zal er niet door komen. Misschien juist wel minder: het zou kunnen dat deze onderzoekers in spé in het bedrijfsleven een hogere bijdrage aan de groei hadden gegeven. Wij weten het niet, het effect van wetenschappelijk onderzoek op economische groei is zeer onduidelijk, maar misschien heeft Pechtold hier meer inzicht in.

We hebben nu al meer dan 0,4 miljard euro van de 0,6 miljard euro extra investeringen in het onderwijs onder de loupe genomen en de door Pechtold aangekondigde motor van economische groei zien we nog niet, laat staan dat we hem zien draaien. Een beter technisch praktijkonderwijs in het MBO dan misschien? Ja, daar zien we wel wat in, er is immers een tekort aan vakmensen in Nederland. Kan er ook weer eens een elektricien bij ons langs komen als de stopcontacten uit de muren vallen. Maar een bedrag van 0,1 miljard euro per jaar is dan wel weer een beetje miezemuizerig.

Kortom, dit onderdeel uit het herfstakkoord wordt door Pechtold wel met grote woorden aangekondigd, maar die worden in de feitelijke maatregelen niet waar gemaakt. Er worden her en der kruimeltjes bij diverse onderdelen van het onderwijsveld gelegd, waarbij het onwaarschijnlijk is dat, of het onzeker is of, al die kruimeltjes bij elkaar tot meer economische groei zullen leiden.

Harrie Verbon  http://www.blogger.com/home of  http://www.harrieverbon.nl/ 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. arno

  europese lente opstarten om de zaken echt verandert te krijgen. Kijken of die linkse kliek dat dan ook goed zal gaan praten.

 2. MaartenBergen

  De Arabische lente bracht niet veel goeds en het lente akkoord ook niet.

 3. Ian

  “Om tot dit Herfstakkoord te komen, overlegden de oppositiepartijen constant los van elkaar in achterkamertjes met het kabinet.

  Er moesten meerdere ‘uitslaande brandjes’ worden geblust. Zo waren GroenLinks-leider Bram van Ojik en ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob het beu om alsmaar op het afgezonderde overleg met Alexander Pechtold (D66) te moeten wachten en dreigden zij te vertrekken. Ambtenaren hielden hen met ‘fysieke blokkades’ tegen, schrijft De Telegraaf.

  Het kabinet vreesde sinds half september er niet uit te komen met de oppositie, schrijft de Volkskrant. Als de begrotingsplannen van het kabinet geen steun zouden hebben gekregen, zou het kabinet vleugellam zijn geworden.”

  Fysieke blokkades horen er blijkbaar bij om anno 2013 politiek zaken voor elkaar te krijgen. In de vorige eeuw waren er ook (Duitse) mensen die zich van dergelijke middelen bedienden.
  En de grootste smeerlap in deze soap is natuurlijk de smerige corrupte ex-wethouder van Leiden, die zegt democraat te zijn, maar feitelijk een wannabe-dictator is die smerige trucjes, achterbaks gedrag, list, leugens en bedrog toepast om zijn zin door te kunnen drijven.
  Mark Rutte is gewoonweg een stomme idioot, met Pechtold ligt dat anders, dat is een kwaadaardige intrigant die in ’40/’45 geweldig carrière zou hebben gemaakt, om overigens bungelend aan de strop te eindigen, dat dan weer wel.
  200 miljoen voor gratis schoolboeken, min. 200 miljard garantstelling in het ESM. En Nederland, ze sliep rustig verder.

 4. brutebertus

   

  Pechthold’s motor gaat niet draaien, de inhoud is véél te klein.

   

  Pechthold, z.s.m. terug naar moeder in Wageningen.

 5. Bout de Poutre

  Het gaat Pechtold niet om de kwaliteit van het onderwijs. Het gaat deze pedante man om het promoten van zichzelf. Meer niet!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.