Saoedi-Arabië vernedert Verenigde Naties

Geen categorieokt 18 2013, 12:44
De islamisten willen geen lid van de Veiligheidsraad worden.
Hoe je de VN het beste kan beledigen? Nou, zo:

Saudi-Arabië weigert zitting te nemen in de VN-Veiligheidsraad. Volgens het land is de VN-Veiligheidsraad niet in staat om oorlogen en conflicten op te lossen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat bij de Veiligheidsraad hervormingen doorgevoerd moeten worden. Zo lang dat niet gebeurt, neemt Saudi-Arabië zijn zetel niet in. Het ministerie zegt niet welke hervormingen het voor ogen heeft.

Vreemd genoeg dacht de ambassadeur bij de VN daar net iets anders over. Toen zijn land gekozen werd als tijdelijk lid van de Raad liet hij namelijk weten dat "dit lidmaatschap de toewijding van Saoedi-Arabië aan vrede in de wereld markeert." Ambassadeur Al-Mouallini benadrukte daarbij voor de goede orde maar even dat Saoedi-Arabië één van de eerste leden van de Verenigde Naties was. Daar was hij blijkbaar heel trots op.
De heersers van zijn land - zijn bazen dus - denken daar heel anders over. Ze gaan zelfs zo ver om een zetel in de Veiligheidsraad af te wijzen. In diplomatieke termen is dat zo ongeveer het equivalent van een atoombom. We citeren het ministerie maar even:

"The kingdom sees that the method and work mechanism and the double standards in the Security Council prevent it from properly shouldering its responsibilities towards world peace."

Het moge duidelijk zijn dat Saoedi-Arabië het over de vele conflicten in het Midden-Oosten heeft, waar niemand iets aan lijkt te kunnen of willen doen. Met name in het geval van Syrië hebben de Saoedis er genoeg van: ook zij steunen bepaalde oppositiegroepen, maar zien dat Bashar al-Assad nog steeds aan de macht is. Dit terwijl hij volgens de Saoedis en hun bondgenoten toch echt massavernietingswapens heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking.
Blijkbaar wil het huis van Saoed de VN daar even een flinke sneer geven. Het zal ze niet populairder maken in New York, maar de Arabische wereld lust hier natuurlijk wel pap van; zij zien de Veiligheidsraad als groep 'ongelovigen' die onderling bepalen wat er zoal gebeurt in de wereld.
En daar is het de Saoedis natuurlijk om te doen. Het is een theatershow voor de bühne. Effectief en vernederend voor de rest van de wereld. Een betere slag dachten ze blijkbaar niet te kunnen maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten