Zwarte Piet of niet

Geen categorieokt 18 2013, 8:59
Gisteren was de hoorzitting in de Stopera over de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in Amsterdam. Mensen kregen ruimschoots de gelegenheid hun bezwaren te uiten. Naast de tafel met de sprekers was de bezoekruimte gevuld met veelal Surinaamse mensen die de bezwaren ondersteunden.
Ieder jaar opnieuw komt deze discussie weer terug. Ik ben zelf altijd voor Zwarte Piet en behoud van de traditie geweest, het is voor mij jeugdsentiment en ik kan mij eigenlijk geen Sinterklaasfeest voorstellen zonder zwarte pieten. Ik zou het dus heel erg jammer vinden als deze traditie zou verdwijnen en de Sint het zonder zijn vrolijke pieten zou moeten gaan doen. Dat er mensen zijn die daar anders tegenaan kijken is een feit, en in dit land mag ieder zijn mening geven en zijn bezwaren uiten, gelukkig maar.
Ik kan ondanks alle bezwaren de gezellige Zwarte Pieten nog steeds niet koppelen aan iets negatiefs, maar er zijn nu eenmaal mensen die dat kennelijk wel doen, en ieder jaar laait de discussie hierover weer op.
Ik heb zelf het idee dat we de strijd om zwarte piet in zijn huidige vorm uiteindelijk zullen gaan verliezen, hoe jammer dat ook is. Dus heb ik eens nagedacht wat dan een eventueel alternatief zou kunnen zijn. Mij daarbij zeer welbewust van de mensen die al kwaad worden als er al over een alternatief gesproken wordt, omdat ze het sinterklaasfeest in zijn huidige vorm niet kwijt willen. Ook die mensen mogen die mening hebben, het willen behouden van eigen cultuur en eigenheid en daarvoor strijden is niet negatief, maar een natuurlijke eigenschap van mensen, zeker in een samenleving die je om je heen negatief ziet veranderen. Hier is soms minder begrip voor dan voor minderheden die strijden voor hun persoonlijke ideeën, en dat is niet altijd fair.
Maar terug naar Zwarte Piet. Stel nu dat die uiteindelijk toch zou moeten veranderen. Mag het dan alsjeblieft een vorm zijn waarin de naam van Zwarte Piet behouden mag blijven? Dus ook zijn kleur?
Iedere voorstander die je vraagt naar de zwarte kleur van pieterbaas zal je vertellen dat Piet zwart is van het roet van de schoorsteen. Er zijn ook in deze tijd nog steeds hier en daar schoorstenen te vinden waar hij zogenaamd doorheen moet kruipen. Maak er dan ook een Piet van die zwart is van de schoorsteen. Met een leuk schoorsteenvegerspakje aan.
Piet blijft dan gewoon zwart, maar is dan tevens geworden wat velen al in hem zien, een hulp van Sinterklaas die niet meer zwart is áls roet, maar zwart is ván roet, wat alle voorstanders al jaren vinden. En we kunnen hem nog steeds Zwarte Piet noemen. Zou dat een alternatief kunnen zijn, indien de voorstanders de strijd verliezen? Kinderen zullen er vast snel aan wennen, en we zijn meteen af van de jaarlijks terugkomende discussie die al in oktober begint, dat zou in ieder geval wel een groot voordeel zijn. Of zouden dan de schoorsteenvegers in opstand komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten