VVD blijft toch gewoon Verhofstadt steunen

Ondanks ferme taal ondersteunen de Nederlandse liberalen zijn queeste om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Guy Verhofstadt is de fractievoorzitter van de ALDE in het Europese Parlement. We kennen hem allemaal als de man die – strijdbaar als altijd – blijft doorbulderen over hoe het eurofederalisme een bron van zegeningen voor Europa zal zijn. Het is een boodschap die in België instemmend wordt ontvangen, niet in de laatste plaats door Verhofstadts eigen partij Open-VLD.

In Nederland liggen de zaken toch een beetje anders. De VVD, de Nederlandse zusterpartij van de Vlaamse liberalen, heeft het er maar moeilijk mee. De achterban van déze liberalen zijn een stuk kritischer wat betreft de vorming van één Europese superstaat en verketteren Verhofstadt dan ook juist.

Zo heeft Hans van Baalen (delegatieleider van de VVD in het Europese Parlement) meermaals laten blijken de retoriek van Verhofstadt te veel luchtfietserij te vinden. Hij loopt “ver voor de troepen uit” en eerder ook al dat hij “er niet aan moest denken” dat al Verhofstadts ideeën werden uitgevoerd.

Afgelopen week werd pas echt zichtbaar hoeveel de retoriek van de VVD en die van Verhofstadt uit elkaar liepen toen Tweede Kamerlid Mark Verheijen toegaf dat Marine Le Pen minder gevaarlijk is voor Europa dan de oud-premier van België. Oudgediende Frits Bolkestein maakte het nog veel bonter. Termen als “blaft tegen de maan,” “onzin,” en “gevaarlijk” passeerden de revue.

Je zou na alle retoriek en commotie toch ten minste verwachten dat de VVD aanstuurt op een andere leider, of in ieder geval het hogerop komen van de Belgische eurofiel probeert te verijdelen. Maar niks van dit alles. Vanochtend werd de wereld wakker met deze tweet:

Alle kritiek richting de Vlaamse oud-premier is dus gewoon dat: gewoon ook een mening. De VVD lijkt niet van zin die mening ook in daadwerkelijke daden om te zetten. Slap, jammer, teleurstellend.

Kortom; mocht u Van Baalen of een andere VVD’er binnenkort nog eens horen uithalen naar Verhofstadt, bedenk dan wel dat die man z’n podium in het Europese Parlement (en straks allicht in de Commissie) gewoon ook te danken heeft aan de liberalen uit Nederland. Ze hebben zich alleen in de pers verzet tegen de maniakale eurofiel, maar in de politieke achterkamertjes bleef het oude jongens, krentenbrood.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Johanna

  VVD is: Neelie Kroes en haar  gevaarlijke EU vriendje  Quy Verhofstadt. Dat  konden we  vernemen  via Buitenhof vanochtend. Het was Qua  hier en Qua  daar. Werkelijk absurd die Kroes.

 2. D. G. Neree

  Het wordt hoe langer hoe duidelijker, dat de politiek dubbel spel speelt. Naar buiten, naar de publieke opinie toe wordt het ene uitgedragen, terwijl achter de schermen de deals worden gesloten.

   

  Maar leugen komt voor de val en zoals Lennon zong: ‘one thing you can’t hide: is when you’re crippled inside’.

   

  Het is alleen wat sneu, dat iedereen in hun val meegesleurd dreigt te worden.

 3. D. G. Neree

  Verhofstad en Spekman: zie onze leiders. Ecce Homo

 4. rinus

  Leuk die Bolkesteijn, maar hij zit niet meer in de VVD of in Brussel. De hele VVD bestaat nu uit een stelletje ja-knikkers.

   

  Alleen voor de buhne is VVD-er Verheijen nog een beetje europa-sceptisch. De VVD zal tevens een keihard  toneelstukje debat  gaan voeren tegen o.a. D66 om de zogenaamde gigantische verschillen te benadrukken.  

   

  Als je als eurokritische VVD-er nu nog twijfelt om je stem aan die partij te geven, kan ik echt niet anders meer stellen dat die mensen finaal de weg en hun verstand kwijt zijn. Of ze raken opgewonden van het feit dat ze bedrogen worden.

   

  Deze lui zitten niet in Brussel om iets te betekenen voor de Nederlander. Ze zitten er puur om hun zakken te vullen en om in aanmerking te komen voor een nieuw baantje. Liefst met nog meer verdiensten.

   

  De VVD weert zelfs Europa-critici van de Europese lijst!

 5. P.S.

  Ik denk dat er nu reeds smeergeld wordt betaald aan politici voor hun pro-europese houding. Niet iedereen kan na zijn politieke carriere een baantje krijgen in Europa en toch zijn ze allemaal zonder uitzondering pro-europa. Dat ze er voor zichzelf zitten en niet voor de kiezer weten we al. Dus kan het niet anders of er wordt geschoven.

 6. Knarsman

  Vèr voor de troepen uit lopen betekent toch dat ze er wel achteraan lopen, zij het op afstand. Die morrende geluiden achterin de stoet klinken hoogstens als een losse flodder. Van Baalen weet dat als reserve-offieier maar al te goed. Het was alleen jammer dat de scheet toch opgemerkt werd. Voor de VVD wordt het bijkans onmogelijk nog harde afwijkende standpunten in te nemen zonder zich belachelijk te maken. Niemand die zulke standpunten nog serieus neemt. Het worden leuke verkiezingen, die slechts duidelijk maken dat wat er nog over is van een onafhankelijk Nederland, bar weinig voorstelt.

 7. Henri

  Het morele faillissement van de meeste Nederlandse politici is al uitgesproken toen Balkenende besloot de uitslag van het referendum over de EU als zijnde niet relevant, te negeren. En het is daarna in hoog tempo alleen maar erger geworden. Inmiddels bevinden wij ons in een fiscale dictatuur, waarin de overheid schaamteloos de burgers achtervolgt met keiharde lastenverzwaringen, zonder daar ook maar iets tegenover te stellen, behalve belangrijke beperkingen van  alle soorten van overheidsdiensten zoals bijvoorbeeld zorg, onderwijs en veiligheid. Kortom, je betaalt als burger steeds méér voor steeds minder en dat is niets anders dan ordinaire roof, waarbij de sheriff van Nottingham verbleekt.

   

  Maar is het u ook opgevallen, dat er de laatste weken zoveel blauw langs de wegen patrouilleert, auto’s in fuiken leidt en dergelijke? Dat heeft niets met veiligheid, maar met budgettaire redenen te maken.

   

  En is u de aggresieve incassopolitiek door de belastingdienst opgevallen? Ze weten zoveel van de burgers, dat ze zelfs al je belastingaangifte voor je invullen, tekenen bij het kruisje graag. 

   

   

 8. Lieftinck fan

  @Henri

  Dat de belastingdienst alles weet van de burger ben ik van op de hoogte. Vroeger werd er steekproefsgewijs gecontroleerd door de belastingdienst bij de banken. Tegenwoordig sturen banken steeds meer gegevens van hun klanten. En dat proces is nog lang niet afgerond. Ik kan het weten want ik heb er zelf aan meegewerkt.

   

  Wat de banken het liefste willen is dat er straks geen chartaal maar alleen nog digitaal geld bestaat. De reden is dat de bank dan het monopolie heeft over het geld en een bankrun onmogelijk gemaakt wordt. Tevens geeft dat de EU nog meer macht over hun inwoners.

   

  De noordelijke landen zullen moeten bloeden voor de banken. En de Euro is niet bedacht uit economische motieven maar omdat alleen door de Euro, en de daaruit voortkomende problemen, als vanzelf het fiat ontstaat om allerlei dictatoriale maatregelen te nemen om de Euro te redden. Want weet je, dat deze problemen zouden komen wisten ze al. Maar ze wisten ook dat de burger nooit akkoord zou gaan met het derde rijk. Vandaar het breekijzer, de Euro.

   

  Als de EU af is dan komen de volgende stappen, zoals een Europees openbaar ministerie waarmee men lastpakken als Wilders kan vervolgen. De Europese raad was namelijk ziedend dat Wilders werd vrijgesproken, zoals het dicatators betaamt.

   

   Vervolgens moet het andere gevaar beteugeld worden, de identiteit. Maar daarvoor hebben ze ook al zo hun maatregelen. Het is niet voor niets dat Nederland zijn strenge immigratiewetten straks moet terugdraaien van de EU.

   

  En de VVD, tja. Straks gaat Rutte weer een beetje Eurosceptisch doen maar eenmaal na de verkiezingen zal hij zo snel mogelijk de soevereniteit willen overdragen. Je hebt Beatrix toch gehoord?

 9. Bob Fleumer

  Dat een club als de VVD achter de EU blijft staan is een vorm van landverraad, onze grondwet wordt bij herhaling verkracht door onze regering.

  Al die bevoegdheden die zijn overgedragen aan Brussel konden alleen plaatsvinden door onze grondwet te negeren. Bevoegdheden kunnen alleen worden overgedragen door de Grondwet te wijzigen met 2/3 meerderheid in de 2de en de 1ste kamer. Ze hebben nu de grondwet gepasseerd met die meerderheden maar de grondwet is NIET gewijzigd, dus alles wat is is overgedragen is onwettig.

  Ze hadden zo’n haast met Nederland op te heffen dat ze de wet hebben overtreden.

   

 10. oudgediende

  Verhofstad als voorzitter van de Europese Commissie zou misschien de gehele EU kunnen opblazen. Terwijl het de doelstelling van de EU is een sterk gecentraliseerde Europese staat tot stand te brengen geloof ik dat de lidstaten daar heel anders over denken. Voor het zuiden is financiële stabiliteit het doel, te bereiken door de geldstroom noord zuid permanent en onvoorwaardelijk te maken via bankenunie en eurobonds. Dan hebben zij hun zin. Uit alle tekenen kan men opmaken dat het dan welletjes is. Zie hoe furieus Hollande reageert als de Commissie hem aanspoort voort te maken met de hervormingen, hoe Griekenland zucht om onder het Brusselse juk uit te komen, Ierland weer op eigen benen wil staan en Spanje alle hulp afhoudt omdat het inlevering van eigen macht aan Brussel betekent. De noordelijke landen, behoudens nog misschien Duitsland staan ook niet te trappelen.

  Zet Verhofstad aan het roer van de commissie en laat hem proberen zijn loze rethoriek in daden om te zetten. Dan wordt het duidelijk wat hij en de EU willen en dat kan wel eens op een krachtmeting uitlopen die fataal is voor de EU. Het is dus msschien niet eens zo’n slecht idee.

  Dat de VVD zijn kandidatuur zou steunen verbaast toch niemand. De VVD is immers een roerloos schip.

 11. L. van der Schoot

  Alles moet gedaan worden om deze regering ten val te brengen. Daarom is het wellicht goed dat de VVD de super Eurofiel en nitwit Verhofstadt blijft steunen. Hopelijk komt er meer en meer kritiek op dit stelletje leugenaars.

  De vriend van mijn vijand is mijn vijand.

 12. Mike V.

  Verhofstad, hoe abject ook, is wel eerlijk in tegenstelling tot de VVD die voor de buhne iets roept maar ondertussen  de EUSSR een zeer warm hart toedraagt. “Rechts”-liberale taqiyya, dat is het.

 13. bat

  Iemand een link naar het artikel in de morgen? Ik kon het zo snel niet vinden. 

 14. Johan T

  De schrijver doet verbaasd, maar wie is dat? De VVD liegt en draait naar kiezers en de pers, maar stemt al jaren voor verlies van nederlandse soevereiniteit en voor meer brussel. De VVD is volkomen betrouwbaar in zijn onbetrouwbaarheid.

 15. cmsuijkerbuijk

  “Van Baalen weet dat als reserve-offieier maar al te goed.”

  Je moet het ook niet van de officieren, maar van de onderofficieren hebben. Die zijn altijd al de ruggegraat van de krijgsmacht geweest! Het is alleen jammer, dat de VVD nog maar uit louter officieren bestaat.,

 16. trias politica

  Passende foto, Tim.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.