Economisch gepruts leidt tot recorddaling Nederland

Foto:

Met dank aan het averechts werkende kabinetsbeleid zal de Nederlandse economie in de aankomende 25 jaar maar liefst twaalf plekken zakken op de wereldranglijst.

Er staat een nieuw jaar voor de deur, maar in economisch opzicht gaat dat niet gepaard met het gebruikelijke optimisme: het CEBR (Centre for Economic and Business Research) voorspelt dat Nederland nog voor 2028 uit de lijst met 25 beste economieën ter wereld valt. Uit De Telegraaf:

Voor Nederland geldt de economie met een terugkeer naar de gulden ,,waarschijnlijk iets beter zou presteren”, aldus het CEBR. Nederland wordt tussen nu en 2028 onder meer ingehaald door Egypte, Hongkong, Nigeria, Irak en de Filipijnen, die nu nog buiten de top 30 staan, en door Zwitserland (nu 20e), Zweden (21e) en Argentinië (29e).

Het CEBR wijst voor de oorzaak voornamelijk naar de huidige munteenheid van Nederland en merkt op dat zowel wij als onze Oosterburen waarschijnlijk beter af zijn zonder de Zuid-Europese schuinsmarcheerders erbij. Verder voorspelt het rekenbureau dat Groot-Brittannië Duitsland zal aflossen als grootste economie van Europa. Met twee opmerkingen erbij: dat dit voornamelijk komt door het zeer gunstige belastingklimaat van de Britten, en dat de eilandbewoners dit nóóit hadden kunnen klaarspelen als de Duitsers niet in het europact waren gestapt.

Met andere woorden: alles waar het Kabinet-Rutte II de afgelopen jaren op economisch gebied mee bezig is geweest, werkt averechts. Behoud van de euro is uiteindelijk helemaal niet ‘goed voor de handel’, ‘goed voor Nederland’ of ‘goed voor onze economie’, zoals bewindspersonen herhaaldelijk beweerd hebben. Uiteindelijk verzakt de munt onze concurrentiepositie en moeten we met veel geld van de belastingbetaler de veel slechter presterende en omvallende landen in het zuiden helpen.

Daarnaast is het al twee jaar belastingverhoging wat de fiscale klok slaat. De premier houdt ons voor dat dit noodzakelijk is om Nederland uit de brand te helpen, maar de rekensommen met het Verenigd Koninkrijk geven juist aan dat je de economie juist in de soep laat lopen door burgers en bedrijven nog verder uit te zuigen.

Tel die twee effecten (euro, belastingverhoging) op, en dan krijg je dus de situatie dat halve oorlogsgebieden als Egypte en Irak het oude Nederland voorbijstreven op de wereldwijde economie-index. Dit feit op zichzelf is niet alleen ronduit beschamend, nog beschamender is dat we het onszelf hebben aangedaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!