Economisch gepruts leidt tot recorddaling Nederland

Met dank aan het averechts werkende kabinetsbeleid zal de Nederlandse economie in de aankomende 25 jaar maar liefst twaalf plekken zakken op de wereldranglijst.

Er staat een nieuw jaar voor de deur, maar in economisch opzicht gaat dat niet gepaard met het gebruikelijke optimisme: het CEBR (Centre for Economic and Business Research) voorspelt dat Nederland nog voor 2028 uit de lijst met 25 beste economieën ter wereld valt. Uit De Telegraaf:

Voor Nederland geldt de economie met een terugkeer naar de gulden ,,waarschijnlijk iets beter zou presteren”, aldus het CEBR. Nederland wordt tussen nu en 2028 onder meer ingehaald door Egypte, Hongkong, Nigeria, Irak en de Filipijnen, die nu nog buiten de top 30 staan, en door Zwitserland (nu 20e), Zweden (21e) en Argentinië (29e).

Het CEBR wijst voor de oorzaak voornamelijk naar de huidige munteenheid van Nederland en merkt op dat zowel wij als onze Oosterburen waarschijnlijk beter af zijn zonder de Zuid-Europese schuinsmarcheerders erbij. Verder voorspelt het rekenbureau dat Groot-Brittannië Duitsland zal aflossen als grootste economie van Europa. Met twee opmerkingen erbij: dat dit voornamelijk komt door het zeer gunstige belastingklimaat van de Britten, en dat de eilandbewoners dit nóóit hadden kunnen klaarspelen als de Duitsers niet in het europact waren gestapt.

Met andere woorden: alles waar het Kabinet-Rutte II de afgelopen jaren op economisch gebied mee bezig is geweest, werkt averechts. Behoud van de euro is uiteindelijk helemaal niet ‘goed voor de handel’, ‘goed voor Nederland’ of ‘goed voor onze economie’, zoals bewindspersonen herhaaldelijk beweerd hebben. Uiteindelijk verzakt de munt onze concurrentiepositie en moeten we met veel geld van de belastingbetaler de veel slechter presterende en omvallende landen in het zuiden helpen.

Daarnaast is het al twee jaar belastingverhoging wat de fiscale klok slaat. De premier houdt ons voor dat dit noodzakelijk is om Nederland uit de brand te helpen, maar de rekensommen met het Verenigd Koninkrijk geven juist aan dat je de economie juist in de soep laat lopen door burgers en bedrijven nog verder uit te zuigen.

Tel die twee effecten (euro, belastingverhoging) op, en dan krijg je dus de situatie dat halve oorlogsgebieden als Egypte en Irak het oude Nederland voorbijstreven op de wereldwijde economie-index. Dit feit op zichzelf is niet alleen ronduit beschamend, nog beschamender is dat we het onszelf hebben aangedaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

35 reacties

 1. Matthijs

  En is dat de schuld van de euro?

  Iedereen hier geeft maar de euro de schuld van de problemen.

  Nu ben ik er geen voorstander van, in de verste verte niet, ik vindt dat een bank zelf moet kiezen welke munt ze voert en winkels mogen zelf kiezen welke munten ze accepteren.

  Maar om een object ter verantwoording te houden voor de gevolgen wat mensen er mee doen, is ridicuul!

 2. Lieftinck fan

  @Jones

  De kiezer heeft dat voor een deel gedaan, door op de gevierde windmolen fanaticus en Greenpeace ganger, Samsom te stemmen.

   

  Verder hebben Lubbers, Gerrit Zalm en Wim Kok (zonder de Euro zou het een bloedbad worden) ons aan de Euro geholpen, onder druk van de bankenlobby en de Wientjes lobby, die veel- en veel- meer in de melk te brokkelen hebben dan die oerstomme kiezer met hun verkeerde ideeën en opinies.

   

  Middels de Euro kan ook laatsgenoemde probleem worden weggepoetst.

 3. Lieftinck fan

  @Matthijs

  Met de noord Europese mentaliteit kan interne devaluatie werken. Maar dat is niet zo. Problemen in Zuid Europa worden via socialistische wegen opgelost, niet door het ontslaan, op grote schaal, van ambtenaren maar door het verhogen van belastingen.

   

  Niet ook door langer te werken of de regeldruk te verlagen.

   

  Het enige recept wat in Zuid Europa werkt is devaluatie en inflatie. Uiteindelijk zal het hier, met de Euro, ook op uitdraaien, waardoor onze pensioenen als sneeuw voor de zon zullen verdampen.

 4. P.S.

  De overheid en in navolging daarvan grote delen van de bevolking hebben jarenlang geparasiteerd op een land dat na de oorlog keihard gewerkt heeft en welvaart heeft doen ontstaan. Door gegraai, luiheid en onverantwoordelijke “gulheid” is alles verkwanseld. We zitten niet alleen met een waterhoofd aan bestuur, maar ook nog eens met een ongeschikte en daardoor machteloze generatie om het tij te keren.

 5. cmsuijkerbuijk

  “One-size-fits-none! Het wordt steeds meer mensen duidelijk.”

  Nu de politici en figuren als Wientjes nog!

 6. Lieftinck fan

  Als het over de Euro gaat roept Rutte dat dit goed is voor de export, en dus voor Nederland en iedereen slikt dit voor zoete koek., zonder verder te kijken dan hun neus lang is.

   

  De zogenaamde deskundige komen uit de meest politiek correcte stal die je maar kunt indenken, en vormen het vaste panel van opinie makers in de main stream media.

   

  Vandaar dat Nederland er bij de volgende verkiezingen opnieuw zal intuinen.

   

  Zijn we er dan toch weer ingetuind!

   

   

 7. pietkremer

  De economie wordt door dit kabinet stuk geregeld volgens de oude communistische tradities, die een aanslag vormen op het vrije ondernemerschap, waardoor de economie verstart en verkalkt. Het energieakkoord en het pensioenakkoord zijn daarvan voorbeelden.

 8. sprx

  Ons voorbij streven is onwaarschijnlijk, tenzij wij ook in een burgeroorlog situatie terecht komen.
  Argentinië is failliet, al jaren en verbetering zit er niet in.
  De bevolkingsgroei in islamitische landen is veel te groot, vrouwen hebben geen macht en zeggenschap, en de scholing miserabel.
  Dat het door de euro en belastingroof nog slechter zal gaan dan nu is evident.
  De enige redding is uit de euro en de EU, en samenwerken via EFTA.

 9. Jones

  Wacht even, dat hebben WIJ onzelf niet aangedaan, dat heeft domme rutte en zijn extreem linkse kornuiten, de huidige machthebbers gedaan. Dit regime is in en in slecht voor nederland.

 10. maxime

  Het beste kabinet sinds de 2e wereld oorlog he? Loopt onze MP met molentjes ?

 11. louis-portugal

  Wat produceert G.B. nog om Duitsland zo snel in te halen????

  Of hebben we tegen die tijd geen producerende industrie meer nodig en komt alle geld uit de lucht en van de handel????

  Sorry nee, van belastingen natuurlijk van de mensen met de uitkeringen.

 12. P.S.

  @Matthijs, de overheid bepaalt het wettige betaalmiddel en daarmee zijn we met zijn allen veroordeeld tot de Euro en dus kunnen we best de Euro de schuld geven, want al onze problemen liggen daarin opgeslagen.

 13. baksteen

  En daar komt de economisch destructieve energie-policy en de de gevolgen van de islamisering van Europa nog overheen.

 14. Matthijs

  nogmaals, is dat de schuld van de euro?

 15. Thomasson

  Nederland heeft geen toekomst zolang ze vazal is van een onzichtbare en steeds
  grimmiger wordende dictatoriale EU bezetting uit Brussel,  b) afhankelijk is van de mislukte EURO experiment en c) met open armen ontvangt een tsunami van derde wereldvluchtelingen en hordes migranten uit
  Oost Europa. Heel West en Noord
  Europa zitten in de tengels van geschifte figuren uit de ‘Generatie ’68’ die
  graag hun land zien kapot gaan t.b.v. de multiculturele samenleving. Andere gevaarlijke groep die nu de leiding over het land heeft is  de roekeloze, egoïstisch
   en gewetenloze bende van ego-trippers behorend tot
  de ‘Milton Friendman-generatie. Leiders voor wie God is geld en corruptie de Catechese.
  Om te overleven moet men a) de hele drek aan de top wegvegen, b) de EU verlaten en c) de populatie
  van schadelijke uitheemse niet westerse migranten en de zgn. vluchtelingen sturen richting zandbak,
  jungle en Savanne. Nederland heeft rovende en stelende Oost
  Europeanen en mensen die te veel van Allah houden niet
  nodig. 

 16. JohnRambo

  Hee, zie ik daar een lichtpuntje?

 17. Jan

  Wanneer we kijken naar welvaart gebruiken we meestal het bnp per hoofd van de bevolking. Hierbij scoort Nederland nog steeds top 10 in de wereld. In bovenstaande lijst scoren landen met veel inwoners goed, maar dat zegt weinig over hun welvaart. Groot Brittannië gaat ook inlopen op Duitsland omdat ze meer immigratie hebben, maar ik vraag me af of daardoor de welvaart ook gaat stijgen.

 18. Bes Tolen

  Als er een kaart naar welvaartsniveau per regio van regio’s groot zo minimaal 40000 km2 tot maximaal zo 100000 km2 zou worden gefabriceerd, kom je tot de ontdekking dat Nederland niet eens bij de eerste honderd zit. Geen leuk kaartje voor zelfgenoegzame Nederlanders? Maar dat zou wel leerzaam zijn. Ja toch? Sao Paulo in Brazilie bijvoorbeeld, 247000 vierkante kiiometer moet je dan minstens in drieen hakken maar dan heb je wel drie regio’s die welvarender zijn dan Nederland.

 19. Springer

  De enige oplossing is minder overheid.

   

  Als eerste optie zou je op de PVV kunnen stemmen om uit Europa te komen. 

  Maar ik blijf dat pure politieke armoede vinden. Waarom hebben we geen echte rechtse partij meer?

   

  Ik ben blij dat het CEBR ons probeert wakker te schudden, alleen hun boodschap is in mijn optiek zwaar overtrokken.

  Duitsland heeft het dubbele aantal inwoners van GB. GB gaat waarschijnlijk uiteenvallen in drie landen en Ierland zal naar alle waarschijnlijkheid noord en “zuid” Ierland vereningen.

   

  Egypte staat op punt van een burgeroorlog, in Irak wordt een burgeroorlog gevoerd. Een hoge activiteit van terrorisme kun je tegenwoordig gelijk schalen aan een burgeroorlog.

   

  Daarnaast moeten we eens goed kijken naar Turkije, ik heb er zaken gedaan en wil er niet meer terug. Het is een enorm corrupt lang met een slechte arbeidsethos. Niemand vertrouwt elkaar en de Islam wordt steeds bepalender.

   

  En zo kan ik nog wel even door gaan met Argentinie etc etc.

   

 20. Johannes N

  @Matthijs

   

  Ho nou even, tot nu toe was het verhaaltje dat de euro zo geweldig goed voor ons was. En nu komt u ons plotseling te vertellen dat een munteenheid helemaal geen invloed heeft op de economie van een land! Wat is het nu?

 21. Robbert de Berk

  ” Dit feit op zichzelf is niet alleen ronduit beschamend, nog beschamender is dat we het onszelf hebben aangedaan. ”

  Voor alle duidelijkheid malle Tim met je goedkope prietpraat, het is de gehele politiek( lees beroeps criminelen) die ons dit aandoen.

  Het enige wat je zou kunnen stellen dat er nog steeds zoveel mensen zijn die gaan stemmen op deze criminelen en daarna gaan lopen klagen. Tim loopt hierbij zoals zo vaak voorop.

  Let wel het was Tim zijn grote held Rutte die de afgelopen twee Bilderberg vergaderingen de instrukties tot zich nam en ze uitvoerde. Het mannetje Pechtold was daar trouwens ook.

  Toeval?

  Dacht het niet. En wat er nu gebeurt op economisch gebied, kwestie van slechte keuzen?

  Dacht het niet.

  Allemaal bewust gepland door de gehele kliek, inclusief die PVV natuurlijk ( lees Geert Wilders , die is tenslotte de PVV, de rest staat bewust buitenspel) .

  Ga lekker door met stemmen en zeuren en geloof mij het wordt nog vele malen slechter dan de 25 e positie.

  En dat al binnen een aantal jaren.

  U gelooft er natuurlijk niets van en dat is nu precies de bedoeling. Daarom lukt het ze ook.

  Gelukkig en gezond 2014

 22. Bes Tolen

  In de Oudheid was het gebied van Noord-Frankrijk tot Denemarken het meest welvarend van de hele wereld. Voor velen wellicht iets wat ze nog niet wisten. Van de kwalitatief hoogstaande export ging veel over zee naar Engeland (communicatie in Oudfries, een taal die er heel anders uitzag dan het latere Nederlands of Fries. Indertijd was het Oudfries voor de bevolking aan de overkant van de Noordzee -Germaanse Zee- eenvoudig te verstaan. Een groot deel sprak die taal namelijk ook) terwijl toen ook al handel met de gebieden langs de Oostzee plaats had. We hebben nu de laatste tijd een heel andere samenstelling van de bevolking gekregen met een heleboel actievoerders nietsnutten en idioten ten behoeve van import waar de meeste Nederlanders niet om gevraagd hebben. Maar we worden er wel steeds tot ons ongeluk om belaagd. Een vervelende situatie, die weinig of geen plezier en perspectief biedt. Eeuwig zonde met al die prutsers, die hier de baas zijn. 

 23. Bob Fleumer

  Natuurlijk heeft Wilders gelijk, al jaren, de natte droom van de EU jongens en meisjes is voorbij, er kan alleen nog puin geruimd worden en het hangt van de wijze waarop af hoe we hier uit komen.

  Op een gecontroleerde manier zoals b.v. de Mateo solution of complete chaos, ik ben bang voor het laatste want de EU bonzen zullen nooit hun falen bekennen zij laten de boel gewoon vastlopen en zeggen dan het was overmacht terwijl het hun eigen falen is die de ondergang heeft veroorzaakt.

  En ze hebben zich zo ingedekt dat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld.

  Ik geloof dat er niet een EU bons is die zijn of haar geld gewoon op een Europese bank heeft staan, ja een beetje misschien voor het decor.

 24. avander

  Per definitie heeft Matthijs gelijk.
  Natuurlijk werden we de “Euro” ingesjoemeld, met vooraf bedachte leugens en sprookjes.
  Kijk: een hamer een hamer, en een Euro is een Euro. Wanneer je die hamer gebruikt om een spijker in een stuk hout te slaan dan voldoet het als gereedschap waarvoor het werd bedacht. Echter, als die euro in een paar westelijke landen nu en in 2001  2 à 2,5 punt fictieve waarde heeft en in de zuidelijke economiëen iets van 1,5  dan is er iets fundamenteel FOUT.
  Wanneer de EUropese elite dan beveelt dat wij onze 2,5 euro stoppen in het land met de 1.5 euro dan zijn er meer dingen fout, desastreus fout. Dan maak je van Europa een communicerend vat en bloedt het continent leeg.
  Als we dan zo nodig een Muntunie moeten worden dan had men in 2001 moeten beginnen met die landen die op een min of meer vergelijkbaar niveau stonden. In de loop van de daaropvolgende decennia kan elk land dat zijn economie op peil heeft gekregen tot de norm zich voegen bij de Unie. Waarom in 1 klap iets realizeren waarvoor we 25 of 30 jaar hadden moeten uittrekken?
  Of ging en gaat het alleen om de natte dromen van warhoofden (om het maar netjes te houden) die nog even de keizer van Europa tijdens hun eigen leven wilden zijn?
  Misschien moeten we de bovengenoemde hamer maar een gaan gebruiken voor iets waarvoor hij eigenlijk ook niet bedoeld is. Een paar stalen platen voor de koppen stukslaan.

 25. François

  Uit het rapport van het Cebr (p. 9): “As with Germany, a guilder based Netherlands would be likely to perform rather better.

  Heeft Wilders dan toch alwéér gelijk?

 26. Dick Kraaij

  @trias_politica @TimEngelbart

   

  Het meest verbijsterende in de analyse vond ik niet dat wij voorbijgestreefd zullen worden door veel grotere landen als Argentinië en de Filipijnen, maar door Zweden (bijna de helft kleiner dan wij in aantallen inwoners) en Zwitserland (ruim de helft kleiner).

   

  Hallo, Den Haag! Kom ik over? Dringt het door? Voorbijgestreefd door landen die de helft kleiner zijn. De. Helft. Kleiner.

   

 27. Antivenin

  De oplossing is zo simpel: stem op de PVV.

   

  De enige partij die zegt dat Nederland uit de EUSSR en uit de euro moet stappen. Alle andere partijen beloven mooie dingen voor de verkiezingen en doen dan wat de kiezers niet willen wanneer ze weer voor 4 jaar op het pluche zitten.

   

   

 28. Matthijs

  Dat zijn problemen die politici veroorzaken.

  De euro is een object. Leg er maar eens 1 op de tafel, observeer maar eens hoe hij voor problemen zorgt!

  Het is niets anders dan een afleidingsmoneuvre door politici en jullie stinken er allemaal in!

  Een munt is niet het probleem, de agenda door de mensen er achter wel! Vervang de munt en niet de mensen, dan blijf je dezelfde problemen behouden!

 29. Eelco91

  @Matthijs

  Ja de euro (zorgt voor armoede) en natuurlijk de voorwaarden van de euro: open grenzen (crimininaliteit), gelijkgeschakelde parlementen (gebrek aan democratie), verstikkende bemoeizucht (corruptie) Ik geloof dat ik zo ongeveer wel alle problemen heb opgenoemd. 

 30. Jan Van

  Matthijs, maar je begreep best wel wat er bedoelt wordt……

 31. Michel108

  of strategisch links op de peveda…

   

 32. Matthijs

  Euro is niet de oorzaak, maar legt de problemen bloot.

  Hoe kan een munt überhaupt voor problemen zorgen? Dat is hetzelfde als de auto verantwoordelijk houden van het ongeval!

  Mensen, met name slechte mensen, ofwel politici, maken problemen!

 33. cmsuijkerbuijk

  “nog beschamender is dat we het onszelf hebben aangedaan.”

  “Wij” hebben dat onszelf niet aangedaan. De VVD; PvdA en de gedoogpartners D66; CU en GPV doen ons dit aan! Slechts een handjevol mensen die de macht hebben, hebben deze puinhoop aangericht met een mandaad dat intussen niks meer voorstelt!

 34. trias politica

  Uit het rapport: “Slow growth, a weakening currency and for some countries adverse demographic dynamics hit the European economies. We make the forecasting assumption that the Euro holds together for these forecasts. If the Euro broke up, the outlook for German GDP would be much better
  and the outlook for the other European economies correspondingly worse.
  On the assumption that the Euro holds, Germany drops from the 4th
  largest economy in 2013 to the 6th largest in 2023 and 2028. For France the drop is more precipitous – from 5th in 2013 to 8th in 2018 to 10th in 2023 to 13th in 2028. Similarly Italy drops from 8th in 2013 to 15th in 2028 and Spain from 13th in 2013 to 18th in 2028.”

  Met andere woorden: als Duitsland de euro opbreekt ziet het er voor dat land veel beter uit. Wordt de euro gehandhaafd, dan zakt het land naar plek 6. En dit, terwijl de euro nota bene veel te goedkoop is voor de Duitsers. De teruggang wordt geheel veroorzaakt door vraaguitval bij andere eurozonelanden, met name buurland Frankrijk, voor wie de euro juist veel te duur is. One-size-fits-none! Het wordt steeds meer mensen duidelijk.

 35. Bes Tolen

  We zijn indertijd te goedkoop in de euro gekomen en daarmee is door die ”geweldig goeie” regeringen die wij altijd hadden, gekozen voor meer laagwaardige export en dus meer laagwaardige arbeid en voor blijvend vermogensverlies van particulieren. Aan de Nederlandse bevolking als geheel is niet gedacht want het zootje heeft immers alleen aan (werkloze) immigranten gedacht. De subsidies en andere uitgaven daarvoor alleen al beteken(d)en groot welvaartsverlies. Daarvan is en wordt ook onnoemelijk misbruik gemaakt. Er is daartoe een onderwereld ontstaan die met zijn poten overal in zit en de bovenwereld dicteert. In wezen regeerden en regeren nog de meest dubieuze groepen in en buiten dit land. Hier over dit land wel te verstaan. Mee dank zij nu weer falende ministers zoals Teeven. Terwijl die zulke groepen de deur moeten wijzen en ook strafrechtelijk moeten laten vervolgen. Dit laatste gebeurt al in de verste verte niet en dat is schande.   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.