Een echte Nederlander is alleen plaatsvervangend beledigd

Als de gemiddelde Nederlander net zo voor het eigen beeld opkwam als voor dat van bijvoorbeeld moslims of Chinezen, werden we nu allemaal woest op Christina Applegate en Conan O’Brien.

Van de week was de in de obscuriteit verdwenen zangeres Christina Applegate weer even te zien op primetime televisie: in de talkshow van Conan O’Brien kreeg de artieste ruimschoots de mogelijkheid de Nederlandse afkomst van haar man belachelijk te maken:

Nederlands klinkt voor Applegate als ruis, zegt ze: ze verstaat er niets van en kan het niet uitspreken. Haar partner, de Nederlandse basgitarist Martijn LeNoble, spreekt dan ook geen Nederlands met hun dochtertje. Maar hij leest haar wel voor uit Nederlandse boekjes. En zingt Nederlandse liedjes.

Zoals het liedje over de twee zussen, waarin een wat wreed verhaal verteld wordt. O’Brien noemt het horrible, al lijkt het hem heel schattig, een klein meisje dat een Nederlands liedje zingt. Over de Nederlandse traditie om stoute kinderen te dreigen met verbanning naar Spanje in de zak van Sinterklaas, is hij dan weer minder te spreken.

De lijst met delicten die in slechts vier korte minuten gepleegd zijn door La Applegate is eigenlijk behoorlijk lang. De Nederlandse taal, die zij kwalificeert als ‘ruis’ wordt in huize Applegate beledigd en onderdrukt. Ook onze muziek krijgt een veeg uit de pan, ons wordt verweten niet goed met kinderen te kunnen omgaan en zelfs onze meest heilige tradities als Sinterklaas kunnen op hoongelach rekenen.

Voor iemand met een kort lontje kunnen zulke teksten heel grievend zijn. Maar in de praktijk, is er een haan die er naar kraait? Nee. Want Nederlanders zijn niet snel beledigd. We kunnen het best hebben als onwetenden in andere landen uit onkunde en onbegrip onze vaderlandse gewoontes bekritiseren of zelfs ridiculiseren. Zoals gezegd: Nederlanders zijn niet snel beledigd. Althans: niet voor onszelf. Maar waag het eens aan de asielzoekers, de moslims of aan de Chinezen te komen. Dan heb je de poppen aan het dansen en zijn de Nederlanders even niet meer zo tolerant.

Plak een provocerende sticker op de deur waarin je de profeet van de islam een crimineel noemt, en meteen staan er allerlei ministers te Facebooken en te twitteren dat ze vinden dat je niet moet haatzaaien en geen bevolkingsgroepen tegen elkaar moet opzetten. Een actie als die van Wilders zou alleen maar aanzetten tot extremisme, en de beveiliging van de politicus moest maar eens gestopt worden. Als de PVV nog gedoogsteun had geleverd, had D66 geheid Kamervragen gesteld.

Dan hebben we nog de Gordon-rel. Maak tegen een Chinese operazanger een grapje over (overigens door bijna alle Nederlanders zeer gewaardeerde) Chinese restaurants, en de hele correcte goegemeente staat wekenlang excuses te eisen van een flauwe zanger en een televisiezender voor plat entertainment. Het CDA zet uit protest een Chinees op nummer 39 van de kieslijst en de zelfverkozen tamboerijn van de anti-racismelobby, Francisco van Jole, laat zijn Joop.nl gretig gebruiken voor lieden met de insteek “mad as hell, and not going to take it anymore.

Laat echter een Amerikaanse zangeres badinerende opmerkingen over Nederland en de Nederlandse cultuur maken en…. Nederland haalt de schouders op. We kunnen het wel hebben, taxeren. Verder geen heisa of stampij: laat maar lekker gaan, die appeldame.

Het is als je erover nadenkt een hele vreemde dichotomie. We kunnen ons heel boos maken wanneer andere culturen of bevolkingsgroepen een veeg uit de pan krijgen, maar als iemand ons belachelijk maakt lopen we stoïcijns door. Wat zijn we toch eigenlijk ook een volk van schizofrene paternalisten, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

23 reacties

 1. D. G. Neree

  Overigens is Christina Applegate meer bekend als actrice dan als zangeres zoals Concorde al aangeeft.

 2. J. School

  @Michael. Persoonlijk maak ik me helemaal niet boos wanneer andere culturen of bevolkingsgroepen een veeg uit de pan krijgen en evenmin als het om de mijne gaat. Mag dat ook? Ik word ook niet boos en ik voel me niet verantwoordelijk als mensen die zich Nederlander noemen menen dat ze gediscrimineerd of racistisch bejegend worden, maar dat is ook niet de bedoeling merk ik. Je wordt geacht te sympathiseren en volmondig met ze mee moord en brand te schreeuwen, anders ben je namelijk zelf een racist. Het werkt op de lachspieren, maar laat het niet merken want dan worden de beroepsslachtoffers helemaal furieus.     

   

   

   

 3. Johannes N

  We maken ons alleen boos als er kwetsbare dingen van waarde beledigt worden. Moslims zijn kwetsbaar, en bovendien een beetje eng, dus dan maken we ons boos voor de buhne. Onze cultuur daarentegen bevat werkelijk niets van waarde – dat is allemaal bekrompen spruitjeslucht achter de door slaven opgetrokken dijken. Als die dus keihard wordt aangevallen dan vliegen we juichend onze bevrijders van al die achterlijkheid om de hals.

   

   

   

   

 4. Himmelhoch

  Ja het is niet zo erg om niet beledigd te zijn, bewijs dat je je innerlijk sterk voelt en tegen een sttotje kan. Juist zij die met interne minderwaardigheidsgevoelens lopen zijn snel beledigd

 5. drnomad

  Dit fenomeen is verwant aan de “Wet van de onderdrukte minderheid”.
  http://tinyurl.com/3hhyaba

  Dit heeft indirect met de herverdeling van welvaart te maken, meer in het gebied van legitimering. Als je leeft in een systeem van ‘wie fout is moet betalen’, is het wel handig dat de blanke heteroseksuele man met goede baan altijd een dader is. Ergo, die moet altijd betalen, en slachtoffers mogen altijd profiteren.

  Overigens, dat Conan (voor zover ik weet) niet op de Nederlandse TV is, zal ook wel een rol spelen dat NL zich er niet druk om maakt.

 6. Concorde

  was Kelly Bundy in de serie Married with Children en v.m. geen zangeres. Ja, kijk voor een goed gelukte belediging moet de afzender natuurlijk wel enig gewicht hebben. Eigenlijk is het een compliment als je belediging goed aankomt. Misschien een verklaring dat wij niet zo heel snel op onze teentjes getrapt worden. Op de lagere school zei de onderwijzer al: Jij en die man in zijn zwarte leren jas mogen alles tegen me zeggen (onze dorpsidioot toentertijd).

 7. Rufol

  Wat vaak heel verhelderend werkt is het bekijken van dit soort clips zonder geluid.

  Dan ben je helemaal gefocust op het gezicht en mimiek van de betreffende persoon.

   

  Rest me te zeggen dat vrouw Applegate geen voorbeeld is van een vrouw die mooi oud wordt.

  Zoals men vroeger al zei: mooi in de luier, lelijk in de sluier.

  Zij is daarvan een goed voorbeeld.

 8. R. Hartman

  Bedoelt u te zeggen dat Aplegate in real life net zo’n bimbo is als in Married with Children? Goed gecast…

 9. Mar

  “Van de week was de in de obscuriteit verdwenen zangeres Christina Applegate”

   

  “De lijst met delicten die in slechts vier korte minuten gepleegd zijn
  door La Applegate is eigenlijk behoorlijk lang. De Nederlandse taal, die
  zij kwalificeert als ‘ruis’ wordt in huize Applegate beledigd en
  onderdrukt. Ook onze muziek krijgt een veeg uit de pan, ons wordt
  verweten niet goed met kinderen te kunnen omgaan en zelfs onze meest
  heilige tradities als Sinterklaas kunnen op hoongelach rekenen.”

   

  “We kunnen het best hebben als onwetenden in andere landen uit onkunde en
  onbegrip onze vaderlandse gewoontes bekritiseren of zelfs
  ridiculiseren. Zoals gezegd: Nederlanders zijn niet snel beledigd.”

   

  “Ja, kijk voor een goed gelukte belediging moet de afzender natuurlijk wel enig gewicht hebben.”

   

  “Als ik zie wat ze zit te vertellen over “ons” en dat vergelijk met haar
  rol als Kelly Bundy, dan kom ik tot de conclusie, dat die rol als dom
  blondje voor haar ontzettend makkelijk moet zijn geweest. Ze speelde
  gewoon zichzelf. Het enige waar ze aan heeft moeten wennen is haar
  “televisienaam”!”

   

  “Rest me te zeggen dat vrouw Applegate geen voorbeeld is van een vrouw die mooi oud wordt.

  Zoals men vroeger al zei: mooi in de luier, lelijk in de sluier.

  Zij is daarvan een goed voorbeeld.”

   

  Nee hoor, men is niet zo snel beledigd. Men reageert door de persoon die de uitspraken doet hooghartig en neerbuigend weg te zetten als een dom onbeduidend nutteloos figuur met weinig IQ.

   

   

   

   

   

 10. beppie

  Daarom lopen die andere kultoeren altijd met hangende schouders. Nooit geleerd om ze eens op te halen.

 11. Frits B

  Op de website van Thomas Schlijper staat deze foto:

  http://schlijper.nl/131222-09-van-nijenrodeweg.photo

  Snappen Amerikanen ook helemaal niets van. 

 12. Frits B

  de reacties daarop niet zozeer dat de Nederlander niet snel beledigd is, maar dat hij kort van begrip is en snel met zijn oordeel klaar staat. Tim weet niet wie Christina Applegate is (te jong denk ik) en het gesprek met Conan O’Brien ziet hij als beledigend voor Nederlaners, daarbij niet begrijpend dat het entertainment voor een Amerikaans publiek is en dus niet vrij van overdrijving (denk aan de Swedish chef in de Muppet Show), niet horend dat Christina toch duidelijk zegt dat ze Nederlanders niet wil afvallen maar hun taal is iets onmogelijks (een mening die vermoeelijk door de halve wereld gedeeld wordt) en ze zijn nu eenmaal anders dan Amerikanen. Daar zit niets beledigends bij; beledigend zou het pas geworden zijn als Martijn er zelf bij had gezeten en recht in zijn gezicht belachelijk was gemaakt – zoals sommige Nederlandse komieken zonder enige remming doen. 

 13. NicoRdam

  ik begrijp Tim niet helemaal.

  Is hij van mening dat we bij elke `beledigende` opmerking over ons nederlanders in brand moeten vliegen of de oorlog moeten verklaren of diplomatieke maatregelen moeten nemen? Ik denk dat het juist een goede eigenschap is om niet echt heetgebakerd te reageren als mensen “onze” gebruiken of cultuur gek vinden. Wat dat betreft snap ik bijvoorbeeld niets van het red onze zwarte piet gedoe.

 14. dr.Kwast

  Nederland is op zijn retour. Wordt verkocht door onze premier. Het Afrikaans wordt ingeruild voor kaffer taal. Binnenland wordt verbastert door alle migratie impoort waardoor Nederlands niet meer te verstaan is. Wat maakt het uit dat er een vlag verbrand wordt waar geen volk meer bij hoort. Geeft toch geen reactie. Zelfs de nu van niets tot koningin is getroond zegt er is geen Nederlander, zelfs de koning doet er het zwijgen toe. Alleen Wilders is nog voor. Maar die wordt dood gewenst.

 15. Chris Develing

  Zelfdestructie, dat is het.

 16. Mar

  @D.G. Neree

   

  Daar gaat het niet om, zegt u, maar de meeste reacties zijn wel van dien aard.

   

  Elders heb ik dergelijke reacties ook al gelezen. De bewering van Tim dat de echte Nederlander (beschrijving?) de schouders ophaalt klopt niet.

   

  Wat wel klopt is dat Nederlanders de neiging hebben het op te nemen voor minderheden, of die daar om vragen of niet. En die neiging is niet alleen voorbehouden aan links. Ook rechts heeft de gewoonte om ongevraagd minderheden in een misstand te plaatsen, waar men een einde aan moet komen.

 17. Dick Kraaij

  Wie Het Dodenrijk is Christina Appelpoort en waarom zou mij dat ene mallemoer kunnen schelen?

   

 18. D. G. Neree

  @Mar, daar gaat het helemaal niet om.

 19. Slaaptekort wordt epidemisch – De Dagelijkse Standaard

  […] Parool komt vandaag met een schok-kend verhaal over het slaapgedrag van de gemiddelde Nederlander. Wat blijkt namelijk? Steeds meer mensen slapen slechts zes uur of korter per 24 uur. En dat zou […]

 20. Johannes N

  Voor de duidelijkheid, mijn voorgaande posting is niet hoe ik er zelf over denk. Maar je hoort het maar wat vaak…

   

  Je zou willen dat die mensen zelf eens gingen kijken bij al die prachtige andere culturen. Al zullen ze het waarschijnlijk prachtig vinden tot de dag dat het zwaard ze de keel afsnijdt, en het zit er dik in dat ze het zelfs dan nog niet begrijpen.

 21. cmsuijkerbuijk

  Als ik zie wat ze zit te vertellen over “ons” en dat vergelijk met haar rol als Kelly Bundy, dan kom ik tot de conclusie, dat die rol als dom blondje voor haar ontzettend makkelijk moet zijn geweest. Ze speelde gewoon zichzelf. Het enige waar ze aan heeft moeten wennen is haar “televisienaam”!

 22. D. G. Neree

  Goede observatie.

   

  Dat de Nederlandse politiek correcte kliek over de toeren raakt als een andere cultuur wordt ‘beledigd’ is een vorm van racisme. Men gaat er immers voetstoots van uit, dat de mensen van die culturen niet voor zichzelf op kunnen komen en in een ondergeschkte positie zitten. Anders zou men zich niet opwerpen als hoeder van andermans gevoelens.

 23. Himmelhoch

  Ze mag blij zijn dat ze zon leuke trouwe nederlandse man getroffen heeft die lidjes voor hun kind zingt en voorleest, is niet zo vanzelfsprekend

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.