Nederlanders zien komst Oost-Europeanen niet zitten

Geen categoriedec 30 2013, 15:14
Neem het ze eens kwalijk.
Veel Nederlanders zien het absoluut niet zitten dat er binnenkort veel migranten uit Oost-Europa naar Nederland komen. Dat bericht het NRC Handelsblad. Ze maken zich grote zorgen over de sociaaleconomische gevolgen van deze nieuwe immigratiegolf en vrezen dat criminaliteit en overlast zullen toenemen. 
Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waar de NRC uit citeert.

Tweederde van de Nederlanders vindt dat er te veel migranten uit Oost-Europa naar Nederland komen. De bevolking maakt zich vooral zorgen over de sociaaleconomische gevolgen en vreest dat criminaliteit en overlast zullen toenemen. Dat blijkt uit een kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 19 procent van de bevolking ziet evenveel voor- als nadelen aan de komst van migranten uit Oost-Europa, 10 procent vindt dat de voordelen groter zijn dan de nadelen en 9 procent weet het niet.

Zelfs de bestuurlijke elite van dit land zal moeten toegeven die zorgen niet geheel ongefundeerd zijn. In de afgelopen drie, vier decennia hebben we namelijk massaal arbeidsmigranten gehaald uit Turkije en Marokko; de les die we daarvan geleerd hebben is dat massa-immigratie meer kapot maakt dan je lief is.
Een paar individuele immigranten zijn geen enkel probleem. Die gaan aan de slag bij een Nederlands bedrijf, wonen in een Nederlandse buurt, en passen zich aan onze maatschappij aan. Bij massa-immigratie werkt dat helaas anders. Dan creëren nieuwe landgenoten ineens hun eigen wijken en zelfs hun eigen steden, waar ze geen enkele vorm van contact hebben met autochtonen. Hierdoor creëren zij feitelijk een samenleving in een samenleving, met alle negatieve gevolgen van dien.
Daarnaast zijn er veel mensen die bang zijn dat de nieuwkomers 'hun banen' zullen 'inpikken.' Nu heb ik zelf niet veel met deze zorg - als je met immigranten wilt concurreren zul je je eisen wat bij moeten stellen, dat heet nou 'de vrije markt', jongens - maar voor veel mensen is het desalniettemin een reële angst. Zij doen vaak al erg lang hetzelfde werk, voor dezelfde baas, en zonder zichzelf verder ontwikkeld te hebben. Oost-Europeanen kunnen vaak hetzelfde werk leveren, maar voor een fractie van de kosten. Je kunt je er iets bij voorstellen dat veel mensen dat niet zien zitten. Zeker niet in deze economisch barre tijden.
Tenslotte wordt er door veel Nederlanders gevreesd dat Oost-Europeanen hier niet naar toe komen om een nuttige bijdrage te leveren aan de maatschappij, maar om snel wat gratis belasttinggeld in te zamelen. Je hoort het SCP daar niet over, maar als je met Jan met de Pet praat geeft hij al snel aan hij Bulgaren en Roemenen er eerst en vooral van verdenkt misbruik te willen maken van onze welvaartsstaat. Niet zo gek aangezien onze uitkeringen aanmerkelijk hoger liggen dan het minimumloon in hun eigen land.
Tel daar de mogelijke toename van criminaliteit bij op, en voila: het is opeens helder waarom veel mensen zich zorgen maken om de 'tsunami' van Oost-Europeanen die ons te wachten staat.
De vraag is nu hoe de instroom kan worden beperkt. Het antwoord: niet.
Veel plezier ermee jongens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten