Ook in Egypte staat het op springen

Geen categoriedec 30 2013, 8:59
Kun je de Moslim Broederschap uitroeien?
Ik heb de afgelopen dagen - terecht, natuurlijk - veel aandacht besteed aan de recente ontwikkelingen in Turkije, waar premier Erdogan de rechtsstaat probeert af te schaffen, maar ook in de rest van de wereld gebeuren er zaken waar ons grote zorgen moeten maken. Case in point? Egypte.
De nieuwe heersers van dat land hebben de Moslimbroederschap onlangs namelijk een terroristisch organisatie verklaard. Ieder lid van die organisatie kan vijf jaar gevangenisstraf aan zijn of haar broek krijgen. En daarmee bedoel ik echt: ieder lid. Of beter gezegd: iedere aanhanger.
Egyptenaren die de afgelopen jaren een hekel hebben gekregen aan de Moslimbroeders - en neem het ze eens kwalijk na een jaar onder Mohammed Morsi te hebben geleefd - hebben het illegaal verklaren aangegrepen om islamisten in hun buurt een hak te zetten door ze aan te geven bij de autoriteiten. Ja, sommigen gaan zelfs zo ver om hun eigen buren te verlinken. Het gaat dan niet om Mohammed Morsi, maar om gewone burgers die deze organisatie steunen.
Andere seculiere Egyptenaren gaan zelfs verder. Zo hebben boze burgers al een paar keer aanvallen uitgevoerd op mensen waarvan zij denken dat het Moslimbroeders zijn. De miliaire regering keurt dat publiekelijk af, maar doet er niet al te veel aan; zij geeft aan er eigenlijk ook wel begrip voor te hebben. En trouwens; het zijn terroristen, allemaal.
U weet dat ik geen vriend ben van de Moslimbroederschap en dat ik vanaf dag één heb geschreven dat het bewind van Morsi omver moest worden geworpen. Net als Erdogan was die man alles behalve een islamdemocraat. Dat was niet alleen slecht voor Egypte zelf, maar ook voor onze belangen in de regio.
Dat betekent echter niet dat ik er ook voor ben om alle Moslimbroeders over de kling te jagen dan wel vast te zetten. Er lopen miljoen en nog eens miljoenen aanhangers van die club rond in Egypte. Als je ze echt allemaal wilt opsluiten moet je Egypte veranderen in een politiestaat die zijn weerga niet kent. Denk Hitlers nazi-Duitsland, om maar eens een godwinnetje te gebruiken.
Hoe ze dan wel aan te pakken? Verwijder de kopstukken gewoon. Zorg ervoor dat de Moslimbroederschap niet en plein public zaken kan doen, en ondergronds ook niet. Komen er nieuwe leiders bovendrijven, arresteer die dan ook en zorg ervoor dat ze nooit meer vrijkomen.
Het is van het grootse belang dat de Moslim Broederschap onthoofd wordt en nooit meer een rol kan spelen in Egyptes politiek, maar je kunt niet alle aanhangers van die club zomaar oppakken dan wel in elkaar (laten) slaan door boze burgers. Op zijn best creëer je daar een enorme politiestaat mee en op zijn slechtst een ware burgeroorlog. Geen van beide lijkt me een acceptabel scenario voor Egypte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten