Stille nacht, eenzame nacht

Geen categoriedec 16 2013, 9:00
De Kerstdagen en Oud en Nieuw komen er aan. Niet iedereen kijkt uit naar deze dagen. Voor veel mensen is eenzaamheid een vervelende vriend in deze donkere dagen. We moeten dus in actie komen!
Gisteravond heb ik een dienst bijgewoond bij de Anglicaanse kerk in Den Haag. Het was een zogenaamde lessons & carrols dienst. In zo'n dienst worden negen stukjes uit de Bijbel voorgelezen die te maken hebben met de komst van Jezus Christus naar deze aarde. Na elke schriftlezing worden er door het koor en/of door de gemeente kerstliederen gezongen. Een hele mooie ervaring, elke keer weer.
Tijdens de dienst was er een korte meditatie van de voorganger van de gemeente. Hij vertelde dat er enkele weken geleden een paar politiemensen op bezoek waren geweest bij de gemeente. Gewoon om even kennis te maken. Toen hij aan de Herman Dads vroeg wat het grootste probleem was in de wijk waar de kerk gevestigd is, kreeg hij een vreemd antwoord. Niet criminaliteit, of drugs of hondenpoep werden genoemd. Nee, volgens de agenten was eenzaamheid het grootste probleem.
Tragedie
Eenzaamheid! Daar moest ik even over nadenken. Mijn gedachten gingen meteen naar de dode vrouw die pas gevonden is in Rotterdam. Zij had tien jaar dood in haar woning gelegen. Niemand had haar gemist. Heel veel schrijnender kun je eenzaamheid niet illustreren. Wat een tragedie. Over alleen op de wereld gesproken.
Veertig procent
Gevoelens van eenzaamheid zijn slecht voor een mens. Veel eenzame mensen worden depressief. Ook de weerstand van dergelijke mensen holt achteruit. Zeldzaam is dit verschijnsel allerminst. Bij een onderzoek uit 2012 gaf bijna veertig procent van de ondervraagden aan zich weleens eenzaam te voelen. Acht procent van hen was sterk eenzaam. Voor deze mensen zijn de feestdagen van eind december een hel. De dagen zijn kort, de nachten lang, iedereen viert feest en winkels en andere voorzieningen zijn vaak gesloten. Alleen in huis zitten, al dan niet achter de geraniums, blijft over. Welkom in 2013, in één van de meest vooruitstrevende landen ter wereld.
Gelukkig zijn er, ook in Nederland, verschillende organisaties die de eenzaamheid (bij vooral ouderen) proberen terug te dringen. Zij organiseren uitjes, gaan op bezoek en proberen de mensen met elkaar in contact te brengen. Dergelijke organisaties verdienen een pluim! We kunnen echter zelf ook de handen uit de mouwen steken. Laten we proberen voor een eenzaam persoon een kerstengel te zijn. Iemand die een glimlach op het gezicht tovert. Zo moeilijk is dat niet!
Naaste
Als iedereen zich het lot van de naaste aantrekt, is eenzaamheid binnen een mum van tijd verdwenen. Dat is zou mooi zijn! Dan zijn er geen mensen meer die tegen de feestdagen opzien. Dan zijn de feestdagen ook voor uw buurman, uw moeder en de zwerver een feest.
Komt allen tezamen...
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten