Vuurwerkverbod zou paternalisme ten top zijn

Geen categoriedec 30 2013, 11:30
Dat niet iedereen verstandig met vuurwerk om kan gaan, betekent niet dat iedereen het maar moet laten.
December wordt een beetje de maand van de almaar terugkomende (en gemaakte) controverses. Aan het begin van de maand moeten we het ieder jaar over Zwarte Piet hebben; nu het einde van de maand in zicht komt, gaat het weer over vuurwerk.
Enkele nieuwsfeiten van de afgelopen dagen stemmen niet bepaald tot optimisme. Minstens acht Nederlanders zijn al in het ziekenhuis opgenomen, omdat ze zich verwondden toen ze vuurwerk probeerden af te steken. In Meijel, een plaats in Limburg, moesten enkele woningen worden ontruimd omdat bij iemand thuis maar liefst 250 kilo vuurwerk was aangetroffen. Wat voor idioot heeft zoveel vuurwerk in huis? Zo iemand is een gevaar voor zichzelf en zijn buurt.
Daar komt nog eens bij dat de belastingbetaler jaarlijks 20 miljoen euro kwijt is aan het herstellen van vuurwerkschade. De schade aan auto's en woningen wordt door verzekeraars op 40 miljoen geschat. Dat is bij elkaar niet veel minder dan de 70 miljoen euro die we vorig jaar met z'n alleen aan vuurwerk besteedden. Duur feestje, dus.
Het is dan ook niet zo vreemd dat twee op de drie Nederlanders vindt dat particulieren maar helemaal geen vuurwerk meer moeten afsteken. Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat de helft van de Nederlanders wil dat alleen overheden nog vuurwerk afsteken. 14 procent wil helemaal van het vuurwerk af. De Partij van de Dieren pleitte vorig jaar al voor zo'n algemeen verbod. GroenLinks opent ieder jaar meldpunten Vuurwerkoverlast. Joop.nl heeft het over 'knalterreur'.
Ondanks al het overlast en de schade is een verbod echter onwenselijk. Collega Frank schreef dit weekeinde terecht afkeurend over het inperken van vuurwerkgebruik en vroeg zich af waarom hij geen vuurwerk zou mogen afsteken, omdat anderen zich niet weten te gedragen. Dat is precies waar het om gaat. Het is niet de taak van de overheid om burgers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Zolang niemand anders schade ondervindt van het vuurwerk dat Frank afsteekt, moet de overheid hem vooral zijn gang laten gaan.
Als Frank met zijn vuurwerk de schutting van zijn buurman vernielt, moet hij gewoon voor de kosten opdraaien. Als hij tijdens het afsteken van zijn vuurwerk een paar vingers verliest, is het vervelend dat wij daar met z'n allen via de zorgverzekering voor opdraaien, maar daar heeft de staat niets mee te maken. Laat de zorgverzekeraar maar met een vuurwerkvrije polis komen. Je zou zeggen dat daar voldoende vraag naar is, als de helft van de Nederlanders vindt dat alleen professionals vuurwerk zouden moeten afsteken. Perk niet op voorhand Frank zijn vrijheid in, alleen maar omdat de kans bestaat dat hij niet met de vrijheid om kan gaan. Dat is wat de Britten een nanny state zouden noemen en daarin willen wij niet leven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten