VVD breekt ook belofte over bankenunie

Geen categoriedec 18 2013, 19:00
What's new, pussycat?
In de zomer van 2012 was Rutte nog duidelijk zoals alleen hij dat kan zijn: die bankenunie, dat ging echt niet gebeuren. Onder geen beding zou ons land "een bankenunie ingerommeld worden":
Een bankenunie en Europese obligaties zouden niet meer zijn dan pijnbestrijders of spierversterkende middelen voor Zuid-Europa. En die zorgen niet voor de structurele economische hervormingen die nodig zijn om de probleemlanden in Zuid-Europa er weer bovenop te brengen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdag in het Tweede Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag. Pijnbestrijders halen volgens Rutte de druk weg in Zuid-Europa om te bezuinigen en te hervormen. 'Nu pleiten voor een bankenunie is in feite het probleem van de Italiaanse banken neerleggen bij de Nederlandse belastingbetaler,' zei de premier.
Het is inderdaad een slecht idee die bankenunie, zoals wij op DDS al uitgebreid hebben uitgelegd. Logisch dus dat de VVD deze zomer, toen diezelfde bankenunie opnieuw nadrukkelijk op de Brusselse agenda verscheen, de boot af bleef houden. Ditmaal was het Halbe Zijlstra die waarschuwde dat de bankenunie er niet mocht komen. Althans: niet tegen elke prijs. En niet in deze vorm. En vooral ook niet nu. De partij was dus al behoorlijk aan het schuiven geslagen. Tegen een bankenunie op zich had de VVD opeens geen bezwaar meer, maar deze bankenunie was nog een brug te ver:
Een fonds om spaarrekeningen van failliete banken te garanderen mag pas aan het einde van het proces worden opgericht, nadat de slechte banken zijn geherstructureerd. En er kan geen sprake van zijn dat niet-eurolanden die zelf niet meebetalen aan dat fonds, wel mede bepalen hoe groot het fonds moet worden.
Stoere taal, die helaas net als de uitspraken van Rutte de inkt waarin zij gedrukt werkt niet waard bleek. De VVD-eisen - eerst de slechte banken herstructureren, geen Europees fonds maar nationale fondsen - verdwenen de afgelopen maanden geruisloos van tafel. Er is nog geen slechte bank geherstructureerd en het Europese fonds is er gewoon gekomen, zij het "met nationale stippellijntjes" (Brusselse inventiviteit bij het overhevelen van soevereiniteit kent geen grenzen...). Gisteren tekende VVD-woordvoerder Financien Mark Harbers desondanks keurig bij het door Dijsselbloem gezette kruisje. De bankenunie is dus een feit - met dank aan de VVD. Dezelfde VVD die anderhalf jaar geleden bij monde van zijn partijleider nog verklaarde dat we er onder geen beding ingerommeld zouden worden... 
Slotvraag: hoeveel gebroken VVD_beloften zijn het inmiddels? Misschien moeten we maar eens een tikkertje plaatsen op de voorpagina, want het moeten er toch wel tientallen zijn zo langzamerhand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten