Worden Olympische Spelen een terroristische aangelegenheid?

Geen categoriedec 29 2013, 15:23
Is het wel veillig in Sotsji?
Vandaag is er voor de tweede keer in twee maanden tijd een aanslag geweest in Volgograd, Rusland. Bij een aanslag op een treinstation zijn tenminste veertien mensen gedood, terwijl tientallen anderen gewond zijn geraakt. De NRC bericht dat het volgens de Russische anti-terreurcoördinator om een zelfmoordaanslag gaat.

Niemand heeft tot nu toe de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. In het gebied worden weleens aanslagen gepleegd, door islamitische militanten. In oktober was er ook een aanslag in Volgograd (het voormalige Stalingrad), door een vrouwelijke zelfmoordterrorist. Ze liet in een bus bommen ontploffen met een kracht van twee tot drie kilo trotyl. Daarbij kwamen zeven mensen om.

Zie hier een video van de explosie:
Deze aanslagen worden vrijwel zeker gepleegd door mensen uit de Kaukasus, dat blijkbaar nog lang niet gepacificeerd is. Net als toendertijd met de Tsjetsjeense Oorlog is het zeer wel mogelijk dat het rap gewelddadig wordt in de regio; misschien zelfs in het zuiden van Rusland.
Het IOC, het NOC-NSF en Olympische comite's in andere landen moeten zich onderhand maar eens goed - en eerlijk - afvragen of het wel veilig genoeg is in Sotsji om daar de winterspelen te organiseren. Natuurlijk is het altijd verkeerd om toe te geven aan terrorisme, maar Rusland moet de veiligheid van atleten en supporters wel (min of meer) kunnen garanderen.
President Vladmir Poetin lijkt te begrijpen dat dit voor serieuze vragen zorgt, en heeft al meteen actie genomen. Zo zullen er  aanvullende veiligheidsmaatregelen worden genomen op treinstations en luchthavens. Hoewel dat alleraadigst is, is het aan het IOC zich ervan te verzekeren dat die extra maatregelen afdoende zijn. Zo niet, dan is dit misschien hét excuus dat we nodig hebben om die hele Spelen maar af te blazen. Dictators horen dit soort evenementen niet te organiseren. Nee, ook niet als ze Poetin heten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten