'Eurokritische' Rutte steunt eurofiele Verhofstadt

Geen categoriedec 05 2013, 17:44
Mark Rutte laat zich weer eens van zijn meest hypocriete kant zien.
Gisteren werd bekend dat de Nederlandse partijen die lid zijn van de Europese 'liberale' fractie ALDE, Guy Verhofstadt steunen in diens wens om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Zoals u weet valt die eer - en macht - nu ten deel aan zijn landgenoot José Manuel Barroso (een intolerante, betweterige internationale socialist). Als het aan (de liberale - kuch, kuch, ahem, ahem - über-eurofiele) Verhofstadt ligt volgt hij Barroso dus op.
Natuurlijk mag de Belg die ambitie hebben en zelfs uitspreken. Als hij graag voorzitter wil worden moet hij de verkiezing daarvoor vooral proberen te winnen.
Het probleem dat ik ermee heb is dan ook niet dat hij een ambitieuze man is, maar dat hij daarin gesteund wordt door... Mark Rutte: de premier en leider van de zogenaamd eurokritische VVD.

De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg steunen de Belg Guy Verhofstadt bij zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat hebben ze vanavond besloten tijdens een bijeenkomst in Den Haag, meldt persbureau Novum.

Als de andere ALDE-fracties (uit andere landen) Verhofstadt ook steunen wordt hij hét gezicht van de liberale Europese partijgroep, ALDE, én hun kandidaat voor voorzitter van de Europese Commissie:

‘Lijsttrekker’ is formeel niet het juiste woord, want kiezers kunnen alleen nationale politici voor het Europees Parlement kiezen. In elk land heeft elke partij zijn eigen lijsttrekker. Maar daarnaast willen de grote politieke stromingen in het Europarlement –christen-democraten, sociaal-democraten, liberalen en Groenen– ook een Europees gezicht presenteren. Hij of zij is hun kandidaat om volgend jaar gekozen te worden als voorzitter van het dagelijks bestuur van de Unie, de Europese Commissie.

Hoewel ALDE geen grote fractie heeft, is door de koehandel tussen de partijgroepen over de verschillende presidentschappen de kans niet denkbeelding dat Verhofstadt inderdaad Barroso mag opvolgen. Voor de Belg zelf zou dat geweldig zijn, maar voor de Europese kiezer, en dan met name de Nederlandse VVD-kiezer, zou dit een ware nachtmerrie zijn. Verhofstadt is zo mogelijk een nog grotere eurofiel dan Barroso (en Van Rompuy, de 'president' van de Europese Unie). Als hij het voor het zeggen krijgt in de EC is het Europese pleit echt beslecht: er is dan geen ontsnappen aan de verdere federalisering van de EU en de ontmanteling van de natiestaat.
Het merkwaardige aan Ruttes steun voor Verhofstadt is dat zijn partijgenoot Mark Verheijen onlangs nog zei dat de Belg een groter gevaar vormt dan Marine Le Pen, wat in huidige VVD-kringen het één en ander zegt. De liberale kiezer knikte instemmend toen Verheijen die gewraakte uitspraak deed: rechts Nederland heeft zijn buik vol van deze eurofiel.
Toch steunt Rutte - en met hem de VVD - die man nu. De premier en VVD-leider geeft daarmee een bijzonder helder signaal af: hij kiest voor eurofilie. Blijkbaar wil hij een groter, machtiger Europa, en minder zeggenschap voor nationale overheden. 
Moge de liberale Nederlandse kiezer bovenstaande in zijn oren knopen: bij de Europese verkiezingen volgend jaar staat er veel meer op het spel dan een nationale populariteitswedstrijd. Als de eurofiele VVD en daarmee de al evenzeer eurofiele ALDE goed scoren - en daardoor het voorzitterschap van de Europese Commissie voor zichzelf kunnen opeisen - is het grote Europese project werkelijk onomkeerbaar. De verkiezingen van 2014 zijn te belangrijk om ze laten winnen door Verhofstadt en Rutte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten