Al Qaeda gaat helemaal los in Syrië

Geen categoriejan 04 2014, 8:59
Islamisten vechten elkaar de tent uit.
Het ontsnapt aan de aandacht van de meeste Nederlandse kranten, maar de verschillende Syrische rebellengroepen gaan helemaal los. Op elkaar welteverstaan.
Zoals Now Lebanon-columnist David Weiss gisteren liet weten op Twitter:
Om te begrijpen wat er precies aan de hand is moet u dit artikel even op uw gemak doorlezen. Kort gezegd komt het erop neer dat de Islamic State of Iraq and al-Sham (ISIS) de oorlog heeft verklaard aan andere rebellengroepen in het noorden van Syrië. Het oude doel dat ze hadden - Assad afzetten - lijkt te zijn vervangen door de wens om het noorden van Syrië in handen te krijgen en daar een Al-Qaeda kalifaat te stichten. Alle andere groepen moeten daarvoor worden vernietigd.

“Violent clashes are continuing between the militants of ISIS and the Islamic Front near the town of Atarib,” the Syrian Observatory for Human Rights reported.

The Islamic Front - a conglomeration of seven major rebels groups created in November - issued a statement accusing ISIS of attacking the town and called on the group's troops to withdraw.

"We address this statement to ISIS to withdraw from Atarib immediately and to stop killing fighters under feeble pretexts," it said.

Nu moet u begrijpen dat het Islamitische Front (of Islamic Front) alles behalve een zachtaardige, lieve club is. Ook die groep bestaat uit die hard-islamisten. En ja, ook zij willen een kalifaat vestigen, hoewel volgens zichzelf met enige mate van respect of in ieder geval tolerantie voor aanwezige minderheden. Al Qaeda denkt over dat laatste nadrukkelijk anders: die groep wil alle minderheden zo spoedig mogelijk over de kling jagen en Noord-Syrië 'puur' maken. Daar komt bij dat Al Qaeda er natuurlijk om bekend staat dat het eerst en vooral burgers aanvalt - dit om anders burgers schrik aan te jagen, waardoor ze - hopen de terroristen - zich niet meer tegen hen zullen verzetten.
Voor de rest zijn de ideologische verschillen tussen de Islamic Front en Al Qaeda te verwaarlozen.
En dat is misschien juist het probleem. Net zoals de communisten en nationaalsocialisten in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw vechten zij namelijk met voor een vergelijkbare soort aanhang (lees Liberal Fascism van Jonah Goldberg): soennitisch, extremistisch, en met het doel om de sharia op te leggen aan het hele land.
De twee groepen gebruiken nu verschillende strategieën: het Islamitische Front laat normale Syriërs relatief (let op dat woord relatief, zij zijn ook betrokken bij mensenrechtenschendingen) met rust, terwijl ISIS (en dus Al Qaeda) de heerschappij in handen probeert te krijgen door middel van grootschalige terreuracties waarbij andersdenkenden massaal over de kling worden gejaagd. Het is daarbij de vraag welke strategie het meest effectief is. ISIS is waarschijnlijk sterker dan het Islamic Front, maar de bevolking begint zich er langzaam maar zeker tegen te keren. Dat is lastig voor een terroristische organisatie die enorm veel baat heeft bij lokale hulp. 
Het moge duidelijk zijn dat het Westen zich hier vooral buiten moet houden. Het gaat om twee extremistische groepen; beide zijn verklaarde vijanden van het Westen, van vrijheid en van democratie. Heel hard gesteld zou ik zeggen: laat ze elkaar maar uitmoorden en verzwakken. Met een beetje mazzel kunnen gewone rebellen de macht in het noorden dan uiteindelijk toch nog in handen krijgen.
Hier een video van Islamic Front-aanhangers die het he-le-gaar gehad hebben met ISIS. Let met name op het Allahu Akhbar, Allahu Akhbar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten