Opstelten: kosten Demmink niet langer vergoed door staat

Geen categoriejan 22 2014, 18:59
Wordt politiek Den Haag ein-de-lijk wakker?
Gezien de omstandigheden én de aard van de verdenkingen aan het adres van oud-secretaris-generaal Joris Demmink, had zijn advocaat natuurlijk nooit betaald mogen worden door de staat. Vreemd genoeg was dat lange tijd echter wel het geval. Zoals onze eigen Herman gisteren al schreef is kostte dat de staat al tienduizenden euro's.
Ja, dat leest u goed: tienduizenden. Gewoon, omdat het kan en omdat Demmink zulke fantastische contacten en invloed had bij het OM (en daarbuiten).
Vandaag heeft minister Opstelten laten weten dat het afgelopen is met de pret. Demminks advocaat zal niet langer betaald worden door de staat. Als Demmink zich tegen de aantijgingen wil verdedigen moet hij zijn raadsman zelf maar betalen. Punt:

'Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen,' schrijft de minister woensdag aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer had dinsdag al om beëindiging van betaling van de advocaatkosten gevraagd.

En dat is niet alles: Opstelten heeft namelijk ook laten weten dat, als Demmink uiteindelijk veroordeeld wordt, hij de al gemaakte kosten terug moet betalen aan de staat. Je krijgt bijna de indruk dat de minister serieus rekening houdt met die mogelijkheid, dit terwijl hij en zijn staatssecretaris eerder nog lieten weten dat ze geen reden zagen om Demmink zelfs maar te vervolgen.
Ondertussen vraag ik me af wat Demmink en zijn advocaat te zeggen hebben tegen en over journalisten die hier de afgelopen jaren over geschreven hebben en bestraft zijn met allerlei rechtszaken waarin van alles en nog wat tegen ze wordt geëist. Als de rechter het Openbaar Ministerie opdracht geeft om iemand te vervolgen staat het buiten kijf dat kranten recht hebben om erover te berichten en de beschuldigingen serieus te nemen. Natuurlijk is hij voor de wet onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar journalisten hebben het recht - en zelfs de plicht - om de beschuldigingen terdege serieus te nemen. Wordt daar ook nog iets aan gedaan, aan die zaken?
Hoe dan ook, het is natuurlijk geweldig dat Demmink eindelijk vervolgd wordt - als hij onschuldig is zou hij dat zelf ook moeten toejuichen omdat hij nu de kans heeft om alle beschuldigingen voor eens en altijd in de prullenbak te gooien - én dat hij zijn raadsman zélf moet betalen. Laat die twee heren het gevecht maar direct aangaan met de klagers; voor het oog van de wereld waar iedereen mee kan kijken. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten