Laat Mein Kampf lekker ’n stille dood sterven op het internet

In de categorie ‘welkom op het internet, doet u ook gezellig mee?’ vinden we vandaag een verwonderd stukje in De Telegraaf getiteld “Lezer ontdekt digitale versies Mein Kampf.” Dit is natuurlijk geen echt nieuws.

Bij De Telegraaf, zelf ironisch genoeg ook niet helemaal gevrijwaard van banden met het Derde Rijk, stond gisteren een verwonderd stukje over Mein Kampf. Het slechtgeschreven epistel van de Führer blijkt namelijk – ondanks het verbod dat erop geldt in Nederland – tamelijk eenvoudig online te verkrijgen:

Hoewel Mein Kampf in Nederland niet herdrukt en verkocht worden, weten geïnteresseerden de digitale versie van het boek van Adolf Hitler moeiteloos op internet te vinden. Op de website Internet Archive is de gratis Nederlandstalige versie uit 1930 inmiddels bijna 22.000 keer gedownload. De Engelse vertaling werd in totaal zo’n 70.000 keer gedownload.

Heel vreemd dat de krant van wakker Nederland nu doet alsof dit nieuws is. Uh, hallo? Neo-nazi’s waren samen met pornosterren en pedofielen zo ongeveer de eerste bewoners van het internet toen dit fenomeen in zwang raakte midden jaren ’90. Mein Kampf circuleert waarschijnlijk al zo’n twintig jaar op het world wide web. Niks nieuws onder de zon dus, deze digitale verkrijgbaarheid van het ideologische standaardwerk van de nationaal-socialisten.

Maar ten tweede… een boek dat 22.000 keer gedownload wordt is eigenlijk helemaal niet zo spectaculair als je bedenkt dat er in het gehele Nederlandse taalgebied meer dan 23 miljoen sprekers wonen. Echt maar een heel klein deel van alle Nederlands-sprekenden heeft een digitaal exemplaar van Mein Kampf op de kop getikt. Bar, en bar weinig. Dat De Telegraaf dan ook meent te moeten opmerken dat het boek ‘uit de winkel vliegt’ is dan ook gewoon misleiding.

Kortom, Mein Kampf wordt in enkele niches op internet nog gelezen maar lijkt de tand des tijds verder niet helemaal ongeschonden te doorstaan. Het staat gewoon ergens op internet voor hen die het interesseert.

En is dat echt zo erg? Nee, wat mij betreft. Degenen die Mein Kampf nog wel aandachtig lezen en bestuderen zijn mensen met een fascinatie voor verboden boeken of de Tweede Wereldoorlog. Als je met een strenger doorgevoerd verbod op de ‘nazibijbel’ de online verspreiding van dit boek verder aan banden wil leggen, heb je vooral deze historici en hobbyisten te pakken met de maatregel.

Extreem-rechts tuig, daarentegen, vindt tegenwoordig inspiratie bij opruiende YouTube-filmpjes, op racistische fora als Stormfront en op de weblogs van leiders van de neofascistische bewegingen. Dat drie sites verderop Mein Kampf gratis en voor niets te downloaden is, zal ze verder weinig interesseren. Dat is politieke propaganda uit een heel ander tijdvak en voor hen allang niet meer interessant.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. halo1

  Het is echt zo!n jaren 20 boek..:” ik werd daar en daar geboren.. mijn ouders waren die en die.. al in Wenen merkte ik dat.. enz”” . Hitler schreef echt niet warrig en saai en zijn Duits is correct.. vind ik..Zijn analyses zijn interessant.maar zijn conclusies (wraak en jodenvervolging) zijn mij veel te gortig.  Het lijkt me wel verstandig het niet verder te laten verspreiden… want je weet maar nooit. de echt geinteresseerde weet de weg toch wel.

 2. Jasterke

   

   

  Helaas …het plakprobleem is nóg steeds niet gecorrigeerd.

  het ga u goed DDS

   

  Jasterke

 3. Lieftinck fan

  Ik heb het boek ook gelezen en was blij toen ik de laatste paginaas las. De eerste hoofdstukken zijn wel interessant, de rest vond ik saai en het verwonderde mij dat zoveel mensen de gekozen drogredenen en complot theorieën serieus namen. Er staan inderdaad ook akelige teksten in over Joden.

   

  Wat ik wel interessant vond is dat hij pas heel laat anti semitisch werd. Zelf schreef hij dat toen hij in Wenen aankwam, waar hij kunstschilder wilde worden maar niet door de tweede selectie ronde kwam, niets had met het anti semitisme en kranten met anti joodse teksten meed, Hij vond het niet leuk om te lezen.

   

  Onder invloed van anti semitische vrienden, anti semitische literatuur en een aantal ervaringen, waarvan de eerste WO de belangrijkste is, is hij gaandeweg gaan radicaliseren.

   

  Naar verluidt had hij in zijn jeugd ook niets met anti semitisme en stond op goede voet met de Joodse huisarts van de familie.

   

  Zo zie je maar hoe iemand kan veranderen.

   

  Wat ook interessant is, is dat hij per toeval politicus werd. De NSDAP bestond al, al was dat onder een andere naam. Adolf werd in het leger gevraagd de mensen op te peppen. Een van zijn militaire maten name hem mee naar een partij bijeenkomst. Daar raakte hij in discussie met een opponent en liep kwaad weg. De volgende dag kreeg hij de papieren in de bus dat hij lid was geworden. Even overwoog hij om de lidmaatschap op te zeggen, maar uiteindelijk besloot hij op de uitnodiging in te gaan om naar een vergadering te gaan.

   

  De rest is geschiedenis.

   

   

 4. wim de goede

  stond gisteren een verwonderd stukje over Mein Kampf. Het slechtgeschreven epistel ” .

  Van een columnist mag je toch verwachten dat die zelf geen slechtgeschreven epistels inlevert. Is een stukje verwonderd?

   

  Wat nog vermeld mag worden is dat Mijn Kamp niet alleen op extreemrechtse sites staat maar ook al sinds jaar en dag op de Nederlandstalige site van Radio ISLAM,   een ISLAM site voor en door rabiate antisemieten met hun aanhangers.

  Zie http://www.radioislam.org/nederlands/nederlands.htm

   

   

 5. JohnRambo

  Ik had ooit een echt oud exemplaar in handen uit de 2e wereldoorlog. Ik heb geprobeerd het te lezen, maar kwam niet verder dan een paar regeld door het oude Duitse schrift. ALs men er geen aandachtaan zou schenken was men het binnen 20 jaar vergeten.

 6. R.Sorensen

  Ooit heb ik voor mijn studie in de bibliotheek van de UvU in Mein Kampf gelezen. Ik kreeg het in een kamertje, waarna de deur achter me gesloten werd. Na het lezen (AH ’s opvattingen over muziek) ging de deur pas open nadat ik op een belletje had gedrukt.

  Die zomer zeilde ik langs de Belgische kust, waar ik tot mijn verrassing (en gemak!) Mein Kampf in de curieuze vertaling : “Mijn Kamp” in de schappen van een boeken winkel zag liggen!

 7. vanhetgoor

  Van die 22.000 mensen die Mein Kampf hebben gedownload is het allergrootste gedeelte student in de sociale wetenschappen. Ik heb het jaren geleden ingezien en toen het boek zeer goed geschreven bleek en zeer mild van toonaard was verslapte mijn interesse. Ik had gehoopt op brallerige haatkanonades zoals in de koran. 

   

  Maar Mein Kampf is een heel vreemd boek, het klinkt zinnig en wellevend, het begin althans! En dat terwijl dit de leidraad is geweest voor de op twee na grootste misdaden tegen de mensheid. De massavernietiging van de Nazi’s is alleen maar overtroffen door het communisme en door de islam.  

   

  Velen denken dat de Nazi’s slechts enkel zes miljoen joden hebben vermoord, maar het totale aantal doden ligt rond de vijftig miljoen (opgeteld). Het communisme heeft tussen de vijftig en de negentig miljoen doden op zijn geweten, de islam tot slot meer dan honderd miljoen, maar dat wordt vaak vergeten omdat dit voornamelijk negers betrof. En de Mohammedaanse massamoord gaat vandaag de dag nog steeds door. En het ziet er niet naar uit dat het dit jaar stopt. 

   

  De meeste bibliotheken in Nederland hebben een exemplaar van Mein Kampf beschikbaar voor studiedoeleinden en dat is goed. De bibliotheken zouden ook voor dat doel een exemplaar van de koran op voorraad moeten hebben. Een inlegval met hoeveel doden dat boek op zijn geweten heeft is voldoende om mensen te weerhouden om de inhoud voor waar aan te nemen. 

   

   

   

  PS, het zogenaamde verbod op het drukken en verspreiden van Mein Kampf in Nederland wordt door velen verkeerd gezien, de Nederlandse staat is door toeval eigenaar geworden van de Nederlandse vertaling, en omdat de eigenaar van de  vertaling niet wil dat het boek wordt gepubliceerd kan dit worden tegen gehouden. De Belgische en Franse vertalingen hebben andere rechthebbenden. Die kunnen daarom niet worden tegengehouden. Het is in Nederland niet mogelijk om een boek tegen te houden. Tenslotte ligt de koran ook in de winkel en die is veel bloederiger en haatdragender dan Mein Kampf. 

 8. pensioenactivist

  Het zou beter zijn om een verbot op de Europese Unie op te leggen. Daar worden, 70 jaar na dato, de plannen alsnog uitgevoerd. Ditmaal niet met bommen en granaten maar politiek financieel economisch.  De middenklassen wordt weggevaagd en de expantie van schulden worden verder vergroot. Over enkeljaren (2 -4) zullen grote groepen burgers (door hogere rentelasten) hun hypotheek niet meer betalen en zullen zij alle mogelijke moeite heben om brood op de plank te krijgen.  Dit is geen incident maar een geplande situatie om de controle over de wereld te krijgen waar twee eerdere pogingen zijn mislukt. Welkom in de wereld van het nieuwe fascisme – corporatisme.

  Lees alle in het boek de geschiedenis herhaald.  ( die waarschijnlij ook verboden gaat worden, waarheid mag immers niet verkondigd worden) Lees hoe Nederland en Amerika de tweede wereldoorlog financieerden. Hoe oud nazi’s de Europese Unie oprichten, en hoe oud nazi allstein de eerste president van de Europese Commissie werd.

   

  Wordt wakker en del deze info met iedereen die u lief is.

   

  Wir haben es nicht gewustt kan geen excuus zijn.

 9. pensioenactivist

  excuus

 10. Leon Nelen

  Mein Kampf is interessant voor iedereen die zich door gelovigen niet wijs laat maken dat Hitler een atheist zou zijn. Hitler beroept zich meerdere malen op “God”. Onder andere dat Joden geschapen zouden zijn door een andere God.

   

  Ook is Mein Kampf een mooie tegenhanger voor de gristenidiote site “bijbel en koran” die zich beroept op het feit dat Jezus behalve in de bijbel ook in de koran voorkomt (wat al helemaal onzin is want beide Jezussen verschillen nog al). Jezus komt namelijk ook voor in Mein Kampf (met het verhaaltje over Jezus die (Joodse) handelaren uit de tempel verjaagt).

 11. Leon Nelen

  Van D’66 kan je weinig weerstand verwachten tegen de beschikbaarheid van Mein Kampf. Mein Kampf is namelijk een besteller in Pechtolds islamistische Heilstaat Turkije. Ook dat maakt het  proces tegen Wilders wegens zijn (en mijn) vergelijking van Mein Kampf en de koran (Mein Kampf entgegen der unglaubige Untermensch c.q. Der Ewige Unglaubige) belachelijk.

 12. Mas Rob

  Hitler deed op veel zaken een beroep. Buiten zijn pathologische liefde voor Duitsland en jodenhaat had hij geen principiële standpunten.

   

  Zijn beroep op God zou ik met een grote korrel zout nemen.

 13. Kees Konijn

  Laat er geen misverstand over bestaan, er staat een hoop troep in, en het is zeker geen literatuur.

   

  Maar…

   

  Ik moet bekennen dat ik toch ook enigzins verrast werd door bepaalde passages. Vooral een opmerking over parlementariers die alleen opdraven om het presentiegeld te kunnen innen… Ik las Mein Kampf precies de periode dat Powned achter de EU-parlementariers aanzat en heb eerlijk waar gecontroleerd of ik wel in mein kampf aan het lezen was (e-reader)…

   

  Daarnaast kwam ik er ook achter dat Hitler zeker geen domme man was, hij heeft er heel bewust over nagedacht hoe hij alles aan moest pakken. (dat maakt het misschien wel nog wel erger)

   

  Zeker de eerste hoofdstukken zijn redelijk te lezen. Waar ik steeds aan moest denken was, had zijn vader hem maar lekker kunstacademie laten doen, zoals Hitler zelf wou…

   

  Ik kan het iedereen aanraden om eens door te nemen. Laten we niet vergeten dat deze man meer dan 6 miljoen doden op zijn geweten heeft. Al is het maar om het kwaad te leren herkennen!

   

   

 14. JOVD, de Mein Kampf-verkoper is geen liberale held – De Dagelijkse Standaard

  […] alle duidelijkheid: ook ik vind dat deze man gewoon Mein Kampf moet kunnen verkopen. Dat is het punt ook niet. Maar is het feit dat […]

 15. Robert Lemm

  Kopers, of downloaders, zijn nog geen lezers, of begrijpers. Het aantal zegt niet zoveel.

 16. Johannes N

  Toch heeft de Telegraaf wel een punt. Een korte blik op internet archive leert ons namelijk dat de Nederlandstalige editie van Mein Kampf zeer hoog in de top van downloads staat:

   

  1. De Duitse editie: 73715 downloads.

  2. Een andere Duitse editie: 30078 downloads.

  3. Engels, audiobook: 22826 downloads.

  4. Nederlands: 21968 downloads.

   

  …en daarna volgen nog heel wat andere talen, met meestal niet meer dan zo’n 2000 downloads. Dat de Duitse edities populair zijn snap ik ergens nog wel, het Engelse luisterboek is toegankelijk voor een wereldwijd publiek, maar waarom het kleine Nederlandse taalgebied dan zo hoog staat in deze lijst?

   

  Ik ben trouwens actief op het internet sinds 1989, en ik wilde u even bedanken voor die kwalificatie “neonazi’s, pornosterren en pedofielen”… Volgens mij waren het in die tijd voornamelijk universiteiten en onderzoeksinstellingen, maar laat dat u vooral niet stoppen in uw vooroordelen.

   

   

 17. toetssteen

  Ik beken, ik heb getracht om door de pulp heen te komen, maar gaf het uiteindelijk op. Dat geldt idem voor de koran, op een gegeven moment zie je nog wel letters, maar ze vormen geen zinnen meer.

  Apart, want ik heb geen enkele moeite met meer dan 1000 bladzijden Tolstoi. De bijbel is zelfs een boeiend boekwerk in vergelijking met eerstgenoemde werken.

  Wat drijft mensen dan om met een soort gedrevenheid te trachten de diepere zin  te vinden in deze schrijfsels. Proberen de naakte keizer toch virtueel van kleding te voorzien oid?

   

  Maar mijn mening is, promoot het maar! Nooit, nergens verbieden.

   

  Overigens was dat ook wat Wilders indertijd bedoelde toen hij het had over de koran verbieden zoals mein Kampf verboden was. Lees: MK is niet verboden, dus download de boel en lees.

 18. Ook Boos

  Het is een bijzonder saai en warrig geschreven boek. Bijna geen doorkomen aan. Eerlijk gezegd heb ik het boek ook niet begrepen, voorzover er iets aan te begrijpen valt.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.