Vaag de PvdAmsterdam weg!

Geen categoriejan 17 2014, 11:29
Na jaren van machtsmisbruik, corruptie en nepotisme verdient de PvdA in onze hoofdstad een ongenadig pak slaag.
Sta mij toe te beginnen met een bekentenis: als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren zou ik waarschijnlijk PvdA stemmen. Anders dan mijn medeauteurs hier vind ik de economische koers van de partij realistisch, maar zonder de privatiserings- en dereguleringsfetisj die de VVD (en tegenwoordig ook D66) kenmerkt. Voor mij is nivellering geen scheldwoord en heeft de overheid de taak op te komen voor de zwakkeren in onze samenleving. En anders dan veel vaste lezers van De Dagelijkse Standaard heb ik geen persoonlijke aversie tegen Asscher, Dijsselbloem, Timmermans en Samsom. Integendeel, ik vind dat de sociaaldemocraten aanzienlijk meer zwaargewichten in regering en Kamer hebben dan de liberalen. Of dan welke partij ook.
Dit gezegd hebbende, moet ik ook toegeven dat ik op 19 maart geen PvdA zal stemmen. Zeer waarschijnlijk niet voor het Europees parlement en zeker niet voor de gemeenteraad. Waarom? Om de combinatie van corruptie, nepotisme, machtsmisbruik en uitholling van het begrip democratie die de sociaaldemocraten op de grote steden van ons land heeft losgelaten. Dit geldt voor het Utrecht van burgemeester Aleid Wolfsen, het Rotterdam van wethouder Hamit Karakus en zijn Turkse maffia Op Zuid, maar vooral voor de Partij van de Arbeid in onze hoofdstad.
Waar te beginnen? In Stadsdeel Noord, waar voorzitter Rob Post (PvdA) zich voor 25.000 Euro per jaar in een taxi door de stad laat rondrijden alsof hij Koning Xerxes uit ‘300’ is? In stadsdeel Oost, waar halvemaankoningin Fatima Elatik (PvdA) regeert zonder ooit verantwoordelijkheid af te leggen voor haar fuck-ups en malversaties? Wat nou zonder verantwoordelijkheid af te leggen, werpt u misschien tegen, toen zij in 2010 probeerde de miljoenenstrop van megaloprivéproject MuzyQ onder haar oriëntaalse tapijt te vegen, trad zij toch af? Ja, gedwongen en alleen om zich nog geen twee maanden later opnieuw te laten kiezen tot stadsdeelvoorzitter. En dat terwijl zij ook al 35.000 had uitgegeven aan een luxeschip voor haar entourage bij zeilevenement Sail. En om vervolgens zichzelf ook nog eens te verrijken met bizar hoge taxideclaraties ondanks het feit dat zij al een dienstauto voor zichzelf had geritseld.
Moordmachines
Of in stadsdeel Nieuw-West waar voorzitter Achmed Baâdoud (PvdA) doodleuk beweert dat het uitstekend gaat met de veiligheid. Dit terwijl de politie nog bezig is stukjes hersenmassa van de straat te schrapen van alweer het zevende moordslachtoffer in een jaar. Het moordcijfer in het jaar ervoor was 0, trouwens, maar Baâdoud rekent erop dat zijn voorlichtingsbeleid de liquidatiegolf zal breken. Misschien imiteren de “moordmachines” (dixit Achmed Baâdoud) in Nieuw-West wel gewoon de het-doel-heiligt-de-middelen-politiek van hun stadsdeelvoorzitter die immers zelf een paar jaar geleden aan het bewind kwam via een coup die weinig met democratie en alles met zijn Wille zur Macht te maken had. Ahmed Marcouch, een Amsterdams PvdA’er voor wie ik wel respect heb, kan er een boekje over opendoen.
En laten we vooral niet spreken over het PvdA-gedomineerde stadsdeel Zuidoost, samen met Rotterdam-Zuid en een aantal VVD-wingewesten in Limburg het meest corrupte gebied van Nederland. Waar je geen raadslid voor de PvdA lijkt te kunnen worden zonder nevenfuncties waaraan je subsidie verstrekt. In andere Amsterdamse stadsdelen kun je rotte appelen als Post en Elatik eruit halen, maar in de Bijlmer is de hele mand weggerot. Ik ben er nog steeds niet helemaal zeker van dat Hero Brinkman toen hij sprak over een “Caribisch roversnest” niet stiekem Amsterdam Zuidoost bedoelde. Onterecht zou het niet zijn, met dank aan de lokale Partij van de Arbeid. Trouwens, werden die stadsdeelraden niet afgeschaft? Niet in Amsterdam, waar ze worden omgedoopt in "bestuurscommissies". De baantjescarrousel draait en draait en draait.
Het wordt nog erger: vooruitlopend op de electorale mokerslag die zelfs de meest optimistische Amsterdamse sociaaldemocraten verwachten, heeft de partij besloten de stemmen dan maar te kopen! 400.000 Euro gaat de stad verdelen om de opkomst te verhogen. Lees: de opkomst onder potentiële PvdA-kiezers. Want wie gaat beslissen hoe de buit wordt verdeeld? U raadde het al, een “prominente ambtenaar van PvdA huize”. En door wie laat deze zich adviseren? Het Instituut voor Migranten en Etnische Studies. Dan weet u meteen naar wie het geld gaat, de doelgroep is al decennia trouw aan de Partij van de Arbeid en de onderzoekers van het instituut vormen samen een ware wie-is-wie van de Amsterdamse sociaaldemocratie.
Messiaans
En dan is er nog de lijsttrekker van de sociaaldemocraten: Pieter Hilhorst. Geen slechte columnist, maar gaf die baan hem echt voldoende gewicht en ervaring om naar het wethouderschap van Nederlands grootste stad te worden gekatapulteerd? Blijkbaar wel, want de kongsi Volkskrant-PvdA leverde Hilhorsts voormalige baas Pieter Broertjes al het burgemeesterschap van Hilversum op. Dat de kersverse wethouder geen consequenties verbindt aan het verliezen van miljoenen onterecht uitgekeerd belastinggeld, verbaast niemand gezien de PvdA-cultuur in 020. Hilhorst maakte het allemaal goed met een “inspirerende” – het leek eerder een messiaanse – rede in De Balie vorige week. De prachtspeech vol toekomstvisioenen over wat Amsterdam zou moeten zijn, maakte alleen maar pijnlijk duidelijk hoe ver de bestuurder van de hoofdstedelijke werkelijkheid staat. Hilhorst schilderde een “Amerikaans vergezicht”, schreef het Parool sarcastisch. Precies waar we op zitten te wachten, weet u wie ook zo mooi kon speechen?
Kiezers ronselen, stemmen kopen, corruptie, nepotisme, machtsmisbruik, arrogantie, een cultuur van zero responsability onze hoofdstad lijkt verdomme Chicago wel. Daarom zeg ik: kiezer, vaag de Amsterdamse PvdA weg. Druk deze infectie van onze gemeentelijke politiek electoraal de kop in, voor deze zich over heel Nederland verspreidt. En Lodewijk Asscher, Jeroen Dijsselbloem, Frans Timmermans, Diederik Samsom, Hans Spekman, aan jullie de taak de grootstedelijke misstanden binnen jullie partij uit te wieden. Doen jullie dat niet en laten jullie dit gezwel voortwoekeren, wacht de Partij van de Arbeid bij de volgende landelijke verkiezingen een even ongenadig pak slaag als op 19 maart.
UPDATE: Quod erat demonstrandum: het gaat maar door daar in Amsterdam Zuidoost, ook vandaag.
UPDATE 2: De PvdA in Utrecht kan er ook wat van: de fractie wil dat daklozenovervaller Bert van der Roest toch wachtgeld krijgt. Het is een prachtige dag voor de sociaaldemocratie.
Volg Bart Schut hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten