Verbod op homohuwelijk ongrondwettig

Geen categorie•jan 16 2014, 10:00
Dinsdag heeft een federale rechter, benoemd door Bill Clinton, in Oklahoma een grondwettelijk amandement van de Bible Belt State Oklahoma dat het homohuwelijk verbiedt ongrondwettig verklaard. Volgens de federale rechter schendt het verbod op het homohuwelijk de Equal Protection Clause uit de Amerikaanse Grondwet. Volgens rechter Terence C. Kern van het Northern District of Oklahoma is het verbod op het homohuwelijk een arbitraire, irrationele maatregel om een bepaalde groep, homo's en lesbiennes, uit te sluiten van een fundamenteel recht, het recht om te trouwen. Volgens de rechter is het verbod op het homohuwelijk gebaseerd op een moreel oordeel en dient het verbod het belang van de staat, dat zegt op te komen het heterohuwelijk en het welzijn van kinderen niet. Dit vonnis treedt niet onmiddellijk inwerking, er is nog beroep tegen mogelijk. Homo's kunnen nog steeds niet trouwen in Oklahoma.
Dit is het tweede vonnis uit een zuidelijke conservatieve staat dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettig heeft verklaard. Een maand geleden kwam een federale rechter in Utah tot een soortgelijk vonnis. Dat vonnis werd wel meteen van kracht, zodat 1300 homostellen meteen konden trouwen voordat de progressieve Justice Sotamayor van het Hooggerechtshof het voltrekken van het homohuwelijk opschortte in afwachting van beroep bij het Federale Hof van Beroep en eventueel het Hooggerechtshof. Het is onvermijdelijk dat het Hooggerechtshof wellicht dit jaar en anders volgend jaar een definitief oordeel zal vellen over het verbod op het homohuwelijk dat nu in 30 staten van kracht is. Vorig jaar, in juni, tijdens de behandeling van het verbod op het homohuwelijk door de staat Californië hadden de rechters van het Hooggerechtshof nog geen trek om om te beslissen over de toekomst van het homohuwelijk voor het hele land. Veel rechters van het Hooggerechtshof vonden toen de praktijk met het homohuwelijk in verschillende staten nog te kort om daar nu al een eindoordeel over te vellen. Maar nu in 30 staten een verbod op het homohuwelijk van kracht is, wordt het constitutionele gelijkheidsbeginsel dermate urgent dat de negen rechters er niet aan ontkomen om een oordeel te vellen over de grondwettigheid van een verbod op het homohuwelijk.
De conservatieve verbodschristenen lijken dit achterhoedegevecht te verliezen tegen de nobele zaak van de homobeweging voor gelijke rechten. Gesteund door het vonnis van het Hooggerechtshof dat onderdelen van de Defense Of Marriage Act ongrondwettig verklaard en het afwijzen van het hoger beroep tegen de vernietiging van Prop8 van California, dat een verbod op het homohuwelijk behelst, zijn tegen al deze verboden op het homohuwelijk juridische procedures gestart. In 18 staten is het homohuwelijk nu toegestaan door wetgeving van het parlement, een volksinitiatief (via een referendum) of een gerechtelijk vonnis, zoals in New Mexico en New Jersey.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten