Hulp aan illegalen niet per se taak voor overheid

Foto:

Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, over hulp aan illegalen, brengt kerken in een spagaat. Althans, dat zeggen de kerken. Onzinnig!

Illegaliteit is een ingewikkeld thema. In Nederland is het vreemdelingenbeleid zo geregeld dat mensen in ons land kunnen aankloppen en proberen een verblijfsvergunning te krijgen. Als dat (na lange tijd) niet lukt, worden zij uit het opvangcentrum (of vreemdelingendetentie) geplaatst. Zo’n persoon heeft dan een terugkeerplicht. Binnen 48 uur moet hij Nederland verlaten. Als hij na zeven dagen nog in Nederland is, kan de politie zo’n persoon oppakken om hem in vreemdelingendetentie te plaatsen. Vijftig procent van deze personen wordt dan alsnog, al dan niet vrijwillig, uitgezet.

Sommige personen keren echter niet terug naar het land van herkomst, om welke reden dan ook, maar worden ook niet opgepakt door de politie. Zij kiezen in feite voor een leven in illegaliteit. In aanmerking voor een uitkering komen zij echter ook niet meer. Dakloosheid en andere problemen hangen hen boven het hoofd. Sommige kerken in Nederland vangen deze illegalen op.

Feitelijk dakloos
De Raad van Europa heeft beslist dat de overheid hulp (lees: onderdak, kleding en voedsel) moet bieden aan deze illegalen. Maar hoe ver strekt die uitspraak? In Emmen liep men daar tegenaan. Een illegale wilde hulp van de gemeente. De plaatselijke overheid weigerde echter deze man te helpen. De man werd namelijk al opgevangen door een kerk in Emmen.

Enkele dagen geleden deed de Centrale Raad van Beroep (de hoogste bestuurlijke rechter) uitspraak in deze casus. Volgens deze rechter hoefde de gemeente Emmen de illegale man geen hulp aan te bieden. Een illegale moet, volgens de Raad, namelijk feitelijk dakloos zijn. De illegale persoon in Emmen had echter onderdak en kreeg hulp van de kerk.

Spagaat
De PKN zegt nu dat zij door deze uitspraak van de rechter in een spagaat terecht komt. Men is helemaal niet blij met deze uitspraak. Het Nederlands Dagblad tekende het volgende op:

Kerken komen door dit vonnis in een grote spagaat, stelt advocaat Pim Fischer, die de Protestantse Kerk bijstaat in het proces bij de Raad van Europa. ‘Als ze  opvang bieden, wordt dat keihard tegen hen gebruikt.’ Het gevolg van de uitspraak is dat kerken voorlopig vastzitten aan de  opvang die ze bieden. ‘Als je er eenmaal mee begint, moet je doorgaan. Er is geen alternatief.’ Volgens de advocaat zijn de kerken nu slachtoffer van een cirkelredenering. ‘Er moeten eerst doden vallen voordat er iets verandert. Maar dat laten kerken niet gebeuren. Uiteraard bieden ze hulp, met als gevolg dat de overheid dit niet hoeft te doen. Hier komen we niet uit.’

Ik snap eerlijk gezegd niet waarom de PKN zo ‘zeurt’. Waarom kijkt men meteen naar de overheid? Waarom doet de kerk niet gewoon wat haar hand vindt om te doen? Volgens mij is het een hele goede zaak als kerken zich bezig houden met mensen in de samenleving die hulp nodig hebben. Op die manier bewijst de kerk haar relevantie in een seculiere samenleving. Komt nog bij dat de overheid alleen taken op zich moet nemen die burgers niet zelf uit kunnen voeren. Dit lijkt me een mooi voorbeeld waarbij de overheid niet nodig is. Naast kerken kunnen ook andere maatschappelijke verbanden helpen. De overheid komt pas in zicht als allerlaatste vangnet.

Oplossing
Ik vind ook dat kerken en andere organisaties niet jaren met illegale personen moeten rondzeulen. Het is in het belang van alle partijen dat een illegale zo snel mogelijk op een plek komt waar hij of zij wel een verblijfsvergunning heeft. Kerken moeten dan ook samen met illegalen op zoek naar een oplossing. Vertrekken uit Nederland hoort daar bij, hoe pijnlijk dat ook kan zijn of lijken.

Hup kerken, handen uit de mouwen!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!