Targaryens, Starks, Lannisters en Jon Snow

Het voorjaar staat weer voor de deur, en dat betekent maar één ding voor fantasyfans: onrustige dagen, want het nieuwe Game of Thrones-seizoen staat op het punt van aanbreken.

Inmiddels hebben we drie seizoenen achter de rug van de succsvolle televisieserie en staat het debuut van de eerste aflevering van nummer vier inmiddels in onze agenda: 7 april is de beloofde dag. Dat betekent voor ons enthousiastelingen helaas nog anderhalve maand ongeduldig nagelbijten, maar om de pijn wat te verzachten heeft producent HBO van de week de DVD- en Blu-ray-boxsets van het derde seizoen uitgegeven

Wat betreft het hoofdgerecht: dat was – zoals we ook al op tv hebben kunnen zien – smullen als vanouds. De echte fans hebben inmiddels de tien afleveringen gezien, maar voor wie het nog helemaal nieuw is: maak je borst maar nat. Er spelen meer personages mee dan in de eerste twee seizoenen bij elkaar opgeteld, het aantal plekken waar gefilmd werd is hoger dan eerder, de afleveringen zijn gemiddeld een paar minuten langer dan in de voorgaande seizoenen.. én ik beloof dat ook het einde heftiger zal zijn dan zelfs dat van het eerste seizoen – toen het hoofd van Ned Stark van de romp werd gescheiden. Kortom: dit is één van de beste series die momenteel op televisie is.

Voor degenen die de afleveringen al gezien hebben, biedt de boxset ook nieuws. Er staan zo’n zestien “Histories and Lore“-filmpjes op de schijfjes, die achtergrondinformatie geven bij zaken die misschien niet altijd even duidelijk uit de serie blijken. Waarom is Huis Frey zo eigengereid? Wie is precies die ‘Lord of Light’ waarover verscheidene personages spreken? Wat is ‘the Reach’ – waar de Tyrells vandaan komen – precies voor plaats? In cartoonesque en door Thrones-acteuren ingesproken videootjes maken we kennis met de achtergrondinformatie van de serie.

Verreweg het interessantste is echter het kwartier aan deleted scenes dat de DVD en de Blu-ray ons nog voorschotelen. We zien bijvoorbeeld de scène waarin Jon Snow zich aansluit bij de ‘wildlings’, maar dan met meer dialoog. Ineens klinkt Jons ogenschijnlijke overloop naar de ‘king-beyond-the-wall‘ minder onwaarschijnlijk. We zien ook een scène waardoor het verraad van één van de Stark-legioenen beter wordt ingeluid. Maar de interessantste scène is er één die helemaal niet verschijnt in de originele serie. Het begint met Tywin Lannister die ontspant zoals hij dat het liefste doet: het doden van dieren. En ondertussen trekt hij Grootmeister Pycelle het vel over de oren en zien we hoe politiek machtsspelletjes rond grootspraak en intimidatie in elkaar zitten.

Al met al heeft de DVD voldoende interessants, voor wie het derde seizoen van Game of Thrones nog moet kijken.. en ook degenen die dat al gedaan hebben. Maar die laatste categorie moet zich wel even achter de oren krabben: is men bereid €45 te betalen voor tien afleveringen die men al gezien heeft en een handjevol gimmicks? Zoniet: dan zit er maar één ding op… wachten tot 7 april.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.