Daar gaan we weer... Geert Wilders en Adolf Hitler

Geen categoriemrt 14 2014, 10:15
Oh, oh, Fouad Sidali... Voor de tigtriljoenste keer in de afgelopen tien jaar komt een leukepeuk van de PvdA de PVV-leider Wilders vergelijken met Adof Hitler, de NSDAP-voorman van weleer, alsmede het algehele symbool van het kwaad.
Bij een verkiezingsdebat hier in Leiden heb ik van de week nog aan den lijve ondervonden hoe ontzettend kwaad het progressieve smaldeel Nederland zich nog altijd kan maken over de PVV en PVV-esque retoriek. Een politicus van een PVV-achtige partij verkondigde afgelopen woensdag dat de sleutelstad wel toekon met iets minder islamisering, wat de man meteen op boegeroep uit de zaal en scherpe veroordelingen van met name SP en D66 kwam te staan. Tien jaar PVV, twaalf jaar sinds Fortuyn het islamdebat opende, maar nog altijd zitten we vast in hetzelfde, simpele stramien.
Mijn ondervindingen van afgelopen woensdag werden ondersteund door een bericht in De Telegraaf van vanochtend:

Een lid van het partijbestuur van de PvdA vergelijkt PVV-leider Wilders met Adolf Hitler.

In een tweet schreef bestuurslid Fouad Sidali gisteravond: „Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.”

Godwin nummer vijfduizendzevenhonderddrieëntachtig richting Wilders en de zijnen. Zucht. Maar omdat de Tweede Wereldoorlogsroepers kennelijk nooit moe worden van het verkondigen van hun boodschap moeten wij dat ook niet worden. Dus hier komt-ie nog een keer, for old time's sake:
Geert Wilders is niet Adolf Hitler. Ook niet stiekem, en ook niet een klein beetje. En waarom niet? Het voornaamste verschil tussen de twee heren is dit: 11 miljoen doden. Het geeft echt geen pas om iemand die altijd via de democratische, legale weg geprobeerd heeft het Nederlandse beleid te veranderen te vergelijken met één van de grootste massamoordenaars uit de gehele geschiedenis.
Dan hebben we ook nog de PVV, wellicht een nogal totalitair geleide organisatie en een egovehikel van Wilders zelf, dat klopt.. maar waar is de Sturmabteilung van de partij, waar zijn de ordinaire knokploegen die de straten afstruinen op zoek naar politieke tegenstanders om een pak slaag te geven? Precies: nergens. Ze bestaan niet. Hitler heeft de macht over Duitsland in bezit gekregen door angst, geweld en intimidatie. Dat hebben we nog nóóit mogen waarnemen bij Wilders. Waar komt toch het idee vandaan dat de PVV'ers, mochten ze ooit de machtsfactor in de Nederlandse politiek worden, ineens wél vol op het gewelddadige orgel zullen gaan?
Mijn derde en laatste punt is een argument dat ik leen van Marcel Hulspas, die twee jaar geleden betoogde dat het vergelijken van Wilders en de PVV met Hitler fascistische bewegingen in elk denkbaar geval onzinnig is. Zelfs al riep Wilders op tot moord (quod non), zelfs al was de PVV één grote onbehouwen knokploeg (quod non).

En tot slot: zou de PVV wél voldoen aan een 'verbeterde' definitie van het fascisme. Nooit. Er bestaat geen terugkeer van het fascisme. Net zoals het fascisme zélf ook geen terugkeer was.

En zo is het maar net. Beoordeel Wilders en de PVV gewoon op hun merites, niet aan de hand van fantomen uit het verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten