De Deal: een VARA-drama met nul potentie

Geen categoriemrt 10 2014, 10:00
Waar het belastinggeld tegen de plinten klotst, verdwijnt creativiteit als sneeuw voor de zon.
Een driedelige thriller op het snijvlak van politiek en journalistiek. Op de grens van feit en fictie. Zo luidde de aankondiging van de politieke dramaserie De Deal. Ik heb niet gekeken toen de VARA-productie zaterdagavond op tv was, want ik verwachtte geen Nederlandse House of Cards.
Dat bleek terecht toen ik die avond op Twitter de teleurgestelde en soms ronduit woedende reacties zag van mensen die wel braaf op de bank zaten. Even later besloot ik toch maar te gaan kijken via Uitzending Gemist. En dat had ik niet moeten doen. Want wat was het slecht.
Het verhaal is gebaseerd op de infiltratie door toenmalig HP/De Tijd-journalist Karen Geurtsen bij de PVV. In De Deal infiltreert journalist Fenna bij de Vrijheidspartij van partijleider Wouters. Ze moet erachter zien te komen hoe de hazen lopen binnen de anti-islamitische Vrijheidspartij en of de partij koffers met geld uit het buitenland ontvangt.
Klinkt bekend? Inderdaad, het is een slechte parodie op de werkelijkheid: Geert Wilders van de PVV wordt er al jaren beschuldigd van dat hij geld uit het buitenland aanneemt (met name door ex-PVV'er Hero Brinkman), maar er is nooit hard bewijs gevonden, ook niet na talloze pogingen van journalisten om erachter te komen.
Het is opvallend dat de VARA vlak voor de verkiezingen (19 maart en 22 mei) met een dergelijke anti-PVV-serie komt, want een anti-PVV-serie is het. Wouters zegt bijvoorbeeld in de eerste aflevering dat moslims ons land bezetten en dat Nederland zich "moreel en materieel" moet bewapenen tegen de oprukkende islam, wat een stap verder is dan Wilders ooit heeft gezegd. "Het is oorlog," aldus Wouters in een speech in De Deal. Juist.
Het ergste is misschien nog wel het script, dat van schoolkrantniveau is. Men neme de werkelijke politieke situatie, past de eigen politieke agenda toe, verandert hier en daar wat namen, huurt wat b-acteurs in om een paar zinnetjes uit te poepen en klaar is kees. Zo kan ik ook wel een serie in elkaar draaien. Maar goed, ik werk niet bij de publieke omroep. De Deal van de VARA is hét bewijs dat een bijna onbeperkt budget dankzij belastinggeld zorgt voor minimale creativiteit en belabberde kwaliteit.
Kan er niet eens een dramaserie over worden gemaakt over hoe ze bij de VARA omgaan met belastinggeld? Jongens, kom maar op. Wie wil er infiltreren bij de meest linkse omroep van het land? Niet allemaal tegelijk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten