‘God’ mag niet in dankwoord proefschrift

Foto:

NL slaat door

De Volkskrant bericht dat een promovendus, die in zijn proefschrift God wilde bedanken voor diens steun, dit moest afplakken, anders zou hij niet kunnen promoveren.

“Agrotechnoloog Jerke de Vries wilde God in zijn proefschrift bedanken, omdat hij veel aan zijn geloof had gehad. Maar daarbij had hij buiten de decaan gerekend. Die had vorig jaar september de regels aangescherpt: geen enkele religieuze of politieke uiting meer in proefschriften. En dus ook niet in het dankwoord, waarin promovendi traditiegetrouw op zeer persoonlijke wijze iedereen bedanken. De Vries hield echter voet bij stuk. Hij zette de zin ‘My Father God, thank You, it’s the most wonderful thing to be loved and honoured by You’ in zijn dankwoord. Ook gebruikte hij een citaat van Augustinus.

Mag dus niet.

Het College voor Promoties zette hem daarop voor het blok: hij moest alles afplakken. ‘En als hij dat niet wilde, dan zouden ze het proefschrift terugtrekken’, aldus zijn promotor.

Nou ben ik zelf agnost en niet kerkelijk opgevoed, maar dit slaat natuurlijk weer helemaal nergens op. Laat die jongen toch gewoon zijn God danken. Wat is daar in godsnaam mis mee? We zijn in dit land bezig om op talloze terreinen totaal door te slaan. Het gezonde verstand is ver te zoeken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!