Rutte sluit PVV niet uit

Geen categoriemrt 15 2014, 17:45
De VVD kan misschien met de PVV gaan samenwerken in Almere en Den Haag.
Hoewel een rechts college in Den Haag onmogelijk lijkt (simpelweg omdat er geen rechtse meerderheid is volgens de peilingen), is zo'n college niet bij voorbaat onmogelijk. De VVD van Mark Rutte is namelijk niet van plan om de PVV uit te sluiten bij de vorming van een nieuw college, in Den Haag niet en in Almere ook niet. Oftewel, als het aan de VVD ligt, kan er in beide steden gerust een college worden gevormd met de PVV:

Premier Mark Rutte acht het "denkbaar" dat zijn VVD gaat samenwerken met de PVV in Den Haag en Almere, de enige steden waar de PVV mee doet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook een samenwerking met de PVV in de landelijke politiek blijft mogelijk. Rutte zei dat vrijdag in zijn wekelijks televisiegesprek bij de NOS.

"Als democraat kies ik er absoluut voor om geen partijen uit te sluiten," aldus Rutte. Een goede instelling lijkt me.
Vooral in Almere, waar de PVV waarschijnlijk de grootste partij in de gemeenteraad wordt, zijn de kansen voor een college met de PVV erin behoorlijk groot. Het zou goed voor de PVV zijn als de partij eindelijk eens echte verantwoordelijkheid neemt voor het bestuur in plaats van alleen maar te staan roepen langs de zijlijn, als een soort SP. Misschien dat de PVV zelfs de burgemeester van Almere mag leveren, zoals Wilders graag wil.
Interessant is dat Rutte nadrukkelijk de mogelijkheid openhoudt voor een samenwerking met de PVV in een nieuw kabinet of misschien wel weer een gedoogconstructie. Niet dat zo'n kabinet of gedoogconstructie er ooit gaat komen, want CDA-leider Sybrand Buma heeft onlangs gezegd dat hij niet meer wil samenwerken met de PVV. Wilders is immers niet bepaald betrouwbaar gebleken tijdens de Catshuisonderhandelingen.
Dat Rutte niet definitief de deur heeft dichtgegooid voor een rechtse coalitie is ergens toch fijn om te weten. Is 'ie in ieder geval niet op ieder punt loyaal aan de PvdA van Diederik Samsom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten