Brussel gaat uitslagenavond verpesten

Foto:

Mooie Nederlandse verkiezingstraditie wordt de nek omgedraaid door de hoge heren in hun Brusselse ivoren toren: uitslagenavond!

U kent het wel – tenminste, als u net zo’n politieke junkie bent als ondergetekende. Overdag heeft u met uw collega’s overlegd over de verkiezingen. Wat heb jij gestemd, ga je überhaupt wel stemmen, wat heeft je je stem doen veranderen ten opzichte van vorige keer? Vragen die de hele dag in de lucht zweven.

Als aan het eind van de middag de werkdag erop zit, snel nog even naar het stembureau. En ‘s avonds, na het eten en het bekijken van een sfeerimpressie van de verkiezingsdag bij het journaal, is het tijd voor het grote feest van de democratie. De uitslagenavond! Herman “De Scherman” Van de Zande die op een immense iPad per gemeente de uitslagen van de stembusgang aldaar aankondigt.

Wel, dat is niet meer. Brussel zet er een grote streep door voor de aankomende Europese Parlementsverkiezingen:

Hoewel Nederland op donderdag 22 mei naar de stembus gaat voor de Europese verkiezingen, komt de uitslag pas op zondag 25 mei, tegen middernacht. De Europese Commissie heeft Nederland verboden de voorlopige uitslag eerder bekend te maken.

Bij de vorige verkiezingen, op 4 juni 2009, stemde Nederland ook op een donderdag. De meeste andere landen laten hun inwoners echter op zondag naar de stembus gaan. De Europese verkiezingen zijn daarom altijd verspreid over vier dagen. Maar pas als het laatste stemlokaal gesloten is, mogen landen de voorlopig uitslag bekendmaken, zo is afgesproken. Anders kunnen verkiezingen in andere lidstaten worden beïnvloed.

En zo wordt alweer een mooie Nederlandse traditie afgeschaft ten faveure van blauw-met-gele-sterren-gekleurde eenheidspap. Erg vervelend, want een land moet z’n verkiezingen zo kunnen inrichten als het zelf wel. Het is misschien niet het eerste kenmerk van soevereiniteit, maar staat toch zeker wel in de top vijf.

Daarnaast slaat het argument over ‘beïnvloeding’ sowieso nergens op. Alsof Italianen het wat kan schelen wat die stampoteters hebben gestemd in hun kikkerlandje. Alsof de Grieken er een ouzo minder op drinken, of de Hongaren hun goulash anders zullen bereiden. Nee, zelfs in het dichtbijgelegen België zal geen kiezer z’n stem veranderen omdat de kaaskoppen zonodig op D66 of de PVV hun stem moesten uitbrengen. Als ze überhaupt al ooit gehoord hadden van die partijen.

Nederland moet dus aankomende maand op hoge poten de traditie gaan terugeisen in Brussel. Wij willen Herman de Schermman! En wij willen zijn absurd grote iPad met zwiepende verkiezingsuitslagen! Kap met kinderachtig doen, Brussel. KAP gewoon.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!