De kansen van het CDA liggen op rechts

Geen categorieapr 06 2014, 15:15
Nieuw onderzoek van Maurice de Hond wijst uit: het CDA moet echt alle onzin over het 'radicale midden' en 'christelijk-sociaal' euthaniseren en begraven.
Maurice de Hond heeft vandaag behalve het nieuwe diepterecord voor de PvdA nog ander positief nieuws gebracht: het CDA krijgt een forse opdracht mee: ophouden met het streven naar een middenpartij te zijn, of met de socialistische ChristenUnie gaan wedijveren om de 'christelijke-sociale' stem.. de plek van het CDA is rechts van het midden. Aan de hand van stemvoorkeuren kunnen we zien dat CDA-stemmers te boek staan als rechts (35%). Slechts in mindere mate ziet het christen-democratische electoraat zichzelf als 'midden' (27%), en maar in verwaarloosbare mate als 'gematigd links' (6%). 'Links' en 'uiterst links' doen al helemaal niet mee.
Het CDA moet zulke cijfers ter harte nemen. Nooit meer inzetten op niksige catch-all-slogans als 'samen kunnen we meer' of 'fatsoen moet je doen', maar lekker alle rechtse stokpaardjes uit de kast trekken. Belastingverlaging, aanscherping van immigratieregels en begrotingsdiscipline. Durf ook eens kritisch te beraadslagen over ontwikkelingshulp of de Europese Unie. Tot op heden zijn bijna al deze thema's taboe bij het CDA, maar als de partij het stilzwijgen doorbreekt kan er een begin worden gemaakt met het heropbouwen van de achterban die ooit goed was voor meer dan 40 zetels. Met vervolgens een uitstekend rechts voorman als Camiel Eurlings komt dan het Torentje weer in zicht.
Ja, de rechtsgeaarde bezem mag erdoor. De fantomen uit het verleden kunnen prima het zwijgen worden opgelegd. Dries van Agt zinspeelde enkele jaren geleden als op een overstap naar D66 of GroenLinks. Uitstekend. Laat maar gaan die man. Zo'n kwelgeest ben je liever kwijt dan rijk. Zet ook Ruth Peetoom - de 'rode dominee' - gewoon uit haar positie als partijvoorzitter.
Als het CDA dát kan klaarspelen, én zulke teksten allemaal in een verkiezingsprogramma kwijt kan, worden het hele interessante tijden. Probeer maar gewoon eens een rechtser verkiezingsprogramma op te schrijven dan de VVD. Deze cijfers van De Hond zouden alle aanmoediging moeten zijn die de christen-democratisch partij nodig heeft om zwaar op centrum-rechts in te zetten. Nu alleen nog even doen. Of natuurlijk niet, maar accepteer dan ook de catastrofale consequenties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten