Geen eind aan Griekse Tragedie

Volgens de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras heeft Griekenland geen derde bail out nodig.

Bijna vijf jaar en 240 miljard euro verder is er nog altijd geen sprake van een significant en structureel herstel van de Griekse economie. Ja, de rente op 10-jaars papier zakte gisteren naar het laagste punt sinds het uitbreken van de crisis (6,57%), maar dat is bij de enorme schuldenberg van het landje aan de Egeïsche zee nog altijd veel en veel te hoog. Temeer, daar hun economie totaal niets voorstelt en belastingontduiking er de volkssport nummer één is. Men hoeft dus geen glazen bol te hebben om te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren.

Maar volgens Yannis Stournaras loopt het allemaal zo’n vaart niet. Aan de vooravond van de vergadering van de Eurogroep ministers, die moeten  besluiten over de volgende tranche aan Europees geld voor Griekenland, zei Stournaras

“Up to the moment, we don’t see a need for a third bailout. I think the program money, along with the better performance on the fiscal side, are enough to cover us fully for the next 12 months, and under certain conditions that could continue up to well inside 2016.”

Vanuit zijn onderhandelingspositie valt dit optimisme wellicht nog te rechtvaardigen, maar elke brugklasser met een rekenmachine kan uitrekenen dat Griekenland nooit haar leningen zal kunnen aflossen, daarvoor mist het land eenvoudigweg de economische kracht die daarvoor nodig is; en al helemaal niet als het land de euro moet blijven voeren. Het is simpelweg onontkoombaar dat een (fors) deel van de Griekse schulden zal moeten worden weggestreept. Dijsselbloem heeft zich in het verleden al eens in die richting uitgelaten, maar Merkel wil het niet. Zij vreest dat de Zuid-Europese landen dan de hervormingsteugels laten vieren. En zo moddert de Griekse tragedie verder, als een gebed zonder eind.

Gisteren bogen de 18 eurozone ministers van Financiën zich over de volgende tranche (€ 10 miljard). Er gaan stemmen op, dat dit geld niet inééns, maar in delen en onder strikte voorwaarden zal worden verstrekt. De eurogroep zou van plan zijn om op korte termijn 6,3 miljard euro uit te keren. Dan volgen in juni en juli elk 1 miljard euro en de rest van het steunprogramma (circa 2 miljard euro) pas daarna. Het leek erop dat Griekenland al direct kon rekenen op 8,3 miljard euro, maar de Eurogroep vindt dat Griekenland te weinig doet aan de noodzakelijke hervormingen. Ook dat horen we al bijna vijf jaar; en ook dat is een gebed zonder eind. Het landje is gewoon totaal failliet en elke euro is weggegooid geld.

In dat licht is het ronduit potsierlijk dat eurogroep voorzitter Dijsselbloem voor de zoveelste keer meent dat er licht gloort aan het eind van de Hades. Hij verklaarde:

“Ook de economie lijkt dit jaar voor het eerst sinds jaren weer licht te groeien. Dit is een periode van meer optimisme.”

Daarom is de kans is groot dat Griekenland vóór mei haar miljarden wel weer krijgt, mits het Griekse parlement instemt met een aantal wetten met honderden bepalingen die de economie moeten hervormen. Variërend van nieuwe regels voor herkapitalisatie van banken tot het mogen openen van apotheken in winkelcentra. Pas na de Europese verkiezingen zal dan worden bekeken of Griekenland voldoende heeft aan de noodsteun of dat eventueel extra aanvullende steun nodig is. Te denken valt aan het (wéér) verlagen van rentes of verlengen van de looptijd van de leningen. Maar het zal niet helpen. Niet als de structurele weeffout wordt opgelost en Griekenland wordt bevrijd uit de euro-gevangenis.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. trias politica

  Nee. Dat bevestigt slechts de onoverbrugbare verschillen in cultuur en (begrotings-)discipline tussen lidstaten. Het is een illusie te menen dat je die cultuurverandering kunt afdwingen. Wie dat gelooft is naïef. Overigens geldt hetzelfde voor de afgedwongen solidariteit, werkt op termijn averechts.

 2. rrustema

  En weer gaat het niet over het allerbelangrijkste. De hervormingen in dat land. Al die beschermde beroepen, de greep van een kleine groep die media, industrie en politiek bezit. Zonder dwang van buiten verandert dat niet, maar dat lijken alle betrokkenen te vergeten.

 3. louis-portugal

  Zo is dat Evert.

  Ik denk datwat er nu zit niet zoveel verschil maakt.

  In het begin van Jan Kees kon je nog eens gaan twijfelen maar nu weet je al zeker dat ze staan te Kletsen c.q. liegen.

 4. Evert

  Niet zeuren Trias! Volgens Jan Kees komt namelijk ales terug met rente. Kortom, hier gaan we nog flink op binnenlopen. Met dank dus aan Jan Kees de Jager van het CDA. Hadden we maar meer van dit soort voortreffelijke politici.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.