Zijn orthodoxe christenen fundamentalist?

Jeroen Pauw wil zo snel mogelijk weg bij de term fundamentalisme. Toch hebben Jacques en Charlotte hier wel een punt. Bij het woord fundamentalist denk je al snel aan jonge mannen met baarden die met vliegtuigen torens binnen vliegen en op die manier duizenden mensen meeslepen in hun dood. Orthodoxe christenen bestempelen als fundamentalist vind ik dan ook ongelukkig gekozen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. nog_1

  Herman is zeker in slaap gevallen tijdens de uitzending, want men had het over neo-fundamentalist.

 2. baksteen

  Inderdaad zo vlug mogelijk van deze term weg komen voordat je er op in moet gaan. Maar straks komt hij terug in discussies en wordt dit rapport gebruikt om christenen aan het fundamentalisme te koppelen en daarmee op gelijk hoogte te stellen met het Moslim-fundamentalisme. Dit met als doel het gelijk te stellen aan elkaar en dat dus het extreme Moslim fundamentalisme terug gebracht moet kunnen worden naar het niveau van het fundamentalisme van de christenen. 

  Dat het fundamentalisme van de christenen het toedraaien van de andere wang is en het fundamentalisme van de Islam het afhakken van de hoofden van alle anders denkenden betreft, daar wordt zo snel mogelijk aan voorbij gegaan door P&W, vooral niet op in gaan.

  Deze specifieke kwalificatie in dit rapport komt niet zomaar uit de lucht vallen.

 3. Henk

  Onder een fundamentalist versta ik een gelovige die de woorden in hun “heilige” boeken letterlijk nemen en als enige bron van waarheid zien, daarbij de wetenschap en humane waarden negerend. Je hoeft niet persé een man met een baard te zijn die een vliegtuig in een toren plant. Vziw hadden de kapers van 9/11 geen baarden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.