Bevolkingsexplosie en jihad: gevaarlijke mix

Geen categoriemei 19 2014, 10:14
Het is een vreemde foto: Michelle Obama die een kaart vasthoudt waarop staat ‘#bringbackourgirls.' Dat teken # verwijst naar een berichtensite waarop je je solidariteit kunt bewijzen met de door de islamistische terreurgroep Boko Haram gekidnapte Nigeriaanse meisjes. De machtige man die ervoor kan zorgen dat die meisjes door de ruwe mannen van de Seals Teams teruggebracht worden, is slechts enkele meters van Michelle verwijderd, maar kennelijk weet zij dat niet. Wie zou die meisjes verder kunnen bevrijden? Frans Timmermans? De commissarissen van de EU?
Ondertussen krijgen de Boko Haram-jongens de slappe lach van Michelles oproep. Ze geloven dat het leven na de dood doorgaat in een hemels bordeel waar zij eeuwig de beschikking krijgen over maar liefst tweeënzeventig maagden. Daar willen jongemannen graag in de heilige strijd voor sterven. En Nigeria heeft heel veel jongemannen. Daar begint het probleem.
De demograaf Gunnar Heinsohn legde op de Duitse website Achgut op 10 mei jl. uit hoe sterk de bevolking in Nigeria gegroeid is. Tussen 1950 en 2002, toen Boko Haram ontstond, nam de bevolking toe van 38 miljoen naar 130 miljoen. Er zijn nu in Nigeria 177 miljoen mensen. Als de huidige trends zich voortzetten, zullen in 2030 in Nigeria 275 miljoen mensen leven. Tussen 1950 en 2000 had een vrouw in Nigeria drie of vier zonen. Nigeria heeft nu 17 miljoen jongemannen in wat Heinsohn de ‘Kampfalter’ noemt, de vechtersleeftijd – jongens tussen de 15 en 24 zonder toekomstperspectief die met overgave vechten tot ze erbij neervallen. In 2020 zullen dat er 21 miljoen zijn.
Geen uitzicht
Die miljoenen jongemannen hebben geen uitzicht op een redelijk bestaan. Wat willen ze? Ze willen roven, verkrachten, moorden. En dat alles wordt ook nog eens gelegitimeerd door een religieuze ideologie die het concept van de ‘heilige oorlog’ kent. Dat is voor talloze jongemannen het aantrekkelijke van de ‘jihad’, in zowel Nigeria als Syrië of Afghanistan. De ‘jihad’ stelt je niet buiten de islamitische beschaving maar zet jou in het centrum als gerespecteerde strijder en eventueel als martelaar. Je mag vrouwen roven en verkrachten, hun mannen en broers onthoofden, en dat alles ter meerdere eer en glorie van een godheid terwijl je al je jongemannenagressie en –driften botviert.
Heinsohn vermeldt dat in 1882 Pruisen dezelfde geboortecijfers had als Nigeria of Gaza (waar de permanente oorlog ook gevoed wordt met de baarmoeder, zoals Jasser Arafat regelmatig trots verklaarde). Heinsohn citeert Colmar von der Goltz (1843-1916), een befaamde militair strateeg, die in ’Das Volk in Waffen’ het volgende schreef: ’Slechts de jeugd geeft makkelijk het leven op. Het verlangen naar ervaringen maakt haar oorlogszuchtig. Zij betreedt het strijdveld met vreugde en zorgeloosheid, die beide voor het bloedige werk noodzakelijk zijn.’
Door de lage geboortecijfers in het Westen, en door het ontbreken van het concept van de heilige oorlog, transformeren westerse legers zich tot hoogtechnologische organisaties die de dood van de eigen manschappen, van wie er weinig zijn, het liefst geheel willen voorkomen. Drones en robots zullen de mensenlegers in het Westen vervangen. Maar de agressieve energie van jongemannen in landen met bevolkingsexplosies zal de wereld nog lange tijd bezighouden met ontvoeringen, massamoorden, zelfmoordaanslagen, onthoofdingen.
En zoals elders in de voormalige koloniën het geval is, is Nigeria een kunstmatige eenheid. Het land bestaat uit drie grote ‘tribes’, ofwel stammen, die weer in substammen zijn onderverdeeld. Hun onderlinge vijandigheid is versterkt door de gigantische geldstromen die de olieproductie teweegbrengt. Tribalisme gaat altijd gepaard met corruptie, en daarvan is de Nigeria van hoog tot laag doortrokken.
Woestijn
In het noorden van Nigeria, dat voor een groot deel woestijn is, leven de Hausa, islamitische stammen die al geruime tijd het Nigeriaanse leger beheersen. In het zuidwesten leven de Yoruba stammen met de voormalige hoofdstad Lagos, en in het zuidoosten, de oliegebieden, leven de Igbo’s, die zich in de jaren zestig hebben proberen af te scheiden, wat tot een bloedige oorlog en een gruwelijke hongersnood leidde. Een miljoen mensen kwam alleen al door voedselgebrek om het leven. De beelden van de zgn. Biafra-kinderen, met gezwollen hongerbuiken, staan nog bij velen in het geheugen gegrift.
#Bringbackourgirls is een machteloze grap van westerse postmodernen die niet willen aanvaarden dat gefrustreerde jongemannen – die niet doodgaan van honger maar geen perspectief op een eerzaam burgerlijk bestaan hebben – geen moeite hebben met het roven van jonge meiden, met het vernietigen van dorpen en kerken, met het mutileren van lijken. Dat is waartoe jongemannen in groepen geneigd zijn, sinds het begin der tijden.
De pil
Bevolkingsexplosies en het concept van de jihad vormen een gevaarlijke mix. Overal waar die twee fenomenen voorkomen, laait grof geweld op, en zelfs zonder het concept van de jihad, zoals in Brazilië, waar ook veel te veel boze jongemannen rondhangen, leiden te veel jongemannen in een samenleving tot grove slachtpartijen (die noemen we in Brazilië ’gang wars’).
Geloof de politici niet die beweren dat het vrede is in Europa dankzij de EU. De lage Europese geboortecijfers vormen een betere verklaring. De uitvinders van de pil hadden al lang de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen.
In Nigeria ontvoeren jongemannen jonge vrouwen. Dat zal nog lange tijd voortduren. Ondertussen zullen we onze eigen ruwe mannen goed moeten bewapenen en hun voorzien van de beste technologie. Zonder bewapening is onze beschaving ten dode opgeschreven en zullen de Nigeriaanse meisjes die in de toekomst worden ontvoerd nooit terugkeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten