Chillen in een justitiële jeugdinrichting

Geen categoriemei 28 2014, 12:44
U kent ze vast wel; de beelden van Opsporing Verzocht waar vaak (zeer) jonge criminelen gezocht worden. Vaak gaat het om verdachten van gewelddadige woningovervallen, brute straatroven of zware mishandelingen. Indien het al lukt deze jonge criminelen op te sporen, te berechten en ze in het gunstigste geval daadwerkelijk een gevangenisstraf opgelegd krijgen, is het niet meer dan normaal om te denken dat deze ‘boefjes’ in justitiële jeugdinrichtingen op hun plek zitten. Een justitiële jeugdinrichting is immers de plek waar in ieder geval aan de strafdoelen vergelding (leedtoevoeging) en speciale preventie (recidivevermindering, waardoor de kans op herhaling afneemt) zou moeten worden voldaan.
Nu zijn de kosten van een dagopname in een justitiële jeugdinrichting  tussen 2007 en 2012 explosief gestegen. Namelijk van € 308 euro naar € 563 euro per dag per gevangene. Een bedrag waarvoor u al gauw een aantal dagen in een all-inclusive resort in het Caribisch gebied zou kunnen doorbrengen. Op zich zou een dergelijke stijging van de kosten natuurlijk prima te verantwoorden zijn als de opname in een justitiële jeugdinrichting ook daadwerkelijk effect zou hebben. Het gaat tenslotte om een kostenstijging van 83%. De hamvraag is dan ook: heeft deze bizarre kostenstijging effect gehad? Is de recidive onder jonge criminelen hierdoor verminderd? Dit antwoord bleef staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie mij schuldig. Hij wist het niet. Letterlijk zei hij “ik mag hopen van wel. Of het daadwerkelijk zo is weet ik niet. ” BAM. In elke tak van het bedrijfsleven zou een directeur of manager hier keihard op afgerekend worden. Jammer, maar kostenstijgingen zonder aantoonbaar resultaat zijn nu eenmaal ongeoorloofd. Na lang vragen, heeft de staatssecretaris beloofd hier een onderzoek naar te laten doen. We gaan dus nog antwoord krijgen op de vraag of de kostenstijging positief resultaat heeft gehad, ofwel: vallen de ‘boefjes’ nu minder (snel) terug in de criminaliteit?
Nu wordt het verhaal nog mooier, want dit weten we wel; jeugd-tbs helpt niet. Uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat maar liefst 80% binnen tien jaar recidiveert. Alle ‘gedragstherapieën’, ‘praatsessies’, ‘shocktherapieën’ en andere gedragsbeïnvloedende maatregelen die worden toegepast in de hoop deze jonge kansenparels in het gareel te houden ten spijt: het werkt niet.
Ondertussen blijft staatssecretaris Teeven tegen beter weten in bakken met geld investeren, waarvan hij hoopt dat het werkt. De PVV en verschillende deskundigen weten ondertussen wel beter. Als u even meerekent: sommige jonge criminelen kunnen wel zes jaar jeugd-tbs opgelegd krijgen in een justitiële jeugdinrichting. Zoals ik net al aangaf zijn de kosten hiervan € 563 per dag en daarmee ruim € 200.000,- per jaar. Bij een zesjarige behandeling komt dat neer op ruim € 1,2 mln. per jonge crimineel. En wat is het resultaat? Ruim 80% valt gewoon weer terug in het oude patroon.
Het meest opvallende vind ik nog wel dat de VVD altijd zegt vanuit economische overwegingen politiek te bedrijven. Geconcludeerd kan echter worden dat staatssecretaris Teeven en hiermee de VVD in hun kosten-batenanalyse van jeugdcriminaliteit keihard falen. Blijkbaar bedrijven zij liever politiek vanuit een nieuwe geitenwollensokkenbenadering: behandelen, behandelen en nog eens behandelen. Tegen beter weten in zullen deze criminele kansenparels behandeld worden, ook als het niet werkt.
Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de jongeren zelf ook positief denken over hun verblijf in een justitiële jeugdinrichting. Zo zijn ze vooral tevreden over de ‘sociale en praktische aspecten’ van het verblijf in een justitiële jeugdinrichting (Rapport Jongeren en vrijheidsbeneming, WODC, p. 18). Nergens uit dit onderzoek blijkt dat ze hun opgelegde straf ook daadwerkelijk als strafervaren. Een win-win situatie voor jong crimineel Nederland dus. Zo kunnen ze rustig doorgaan met chillen in een justitiële jeugdinrichting voor € 563 per dag. En u hebt als belastingbetaler het nakijken. 
De oplossing van de PVV is al jaren: leg straffen op die daadwerkelijk een afschrikwekkend effect hebben. Zó afschrikwekkend dat de tere rakkertjes denken “shit, laat ik maar geen woningoverval plegen, want als ze me pakken wil ik niet in een justitiële jeugdinrichting terecht komen”. En laat jonge criminelen voortaan gewoon hun straf uitzitten in een gevangenis in plaats van een justitiële jeugdinrichting met dure dagbehandelingen nu de ‘behandelingsmethodieken’ aantoonbaar niet werken. De vraag is wanneer staatssecretaris Teeven wakker wordt uit zijn zinloze, geld verspillende droom. Tot die tijd zal de PVV er alles aan doen om hem wakker te schudden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten