Journalist RTL: PVV behandelt ons slecht

Foto:

Journalisten worden als honden behandeld door de PVV, klaagt RTL-journalist Jos Heymans. De PVV is veel te achterdochtig als het om de media gaat.

RTL-journalist en voorzitter van de Parlementaire Persvereniging Jos Heymans maakt zich ernstig zorgen over hoe Geert Wilders en zijn partijgenoten de Haagse pers behandelen. De verbale beledigingen van PVV’ers (journalisten zijn bijvoorbeeld links en dom) vinden hij en collega-journalisten niet eens zo erg, schrijft Heymans in een column, maar hoe ze worden behandeld op partijbijeenkomsten kan écht niet. Citaat:

Het wordt tijd dat er een einde komt aan de hondse behandeling die journalisten ten deel valt bij PVV-bijeenkomsten. Waar andere partijen proberen de werkomstandigheden voor de pers zo optimaal mogelijk te maken, dat is immers ook hún belang, zal dat de PVV een rotzorg zijn.

Als voorbeeld haalt hij de verkiezingsavond van 22 mei aan. Journalisten moesten er onnodig vroeg zijn, om precies te zijn vijf uur voordat Wilders zou spreken. Ze werden in een zeer krappe ruimte gepropt, kregen geen zitplek en mochten in feite de aanwezige PVV’ers geen enkele vraag stellen. “Het is angst dat Wilders drijft: angst voor de media, angst voor zijn eigen mensen die hij voor geen meter vertrouwt,” aldus Heymans. Daar heeft Heymans volkomen gelijk in.

De media en de PVV hebben nooit een goede relatie met elkaar gehad. In de ogen van PVV’ers zijn alle media links en willen alle journalisten de PVV beschadigen (wat niet klopt, hoewel een groot deel van de media inderdaad links is). Omdat PVV’ers die overtuiging hebben, willen ze niets met journalisten te maken hebben. Het zorgt voor een vicieuze cirkel, want als journalisten – die toch al onderbetaald worden – ergens een bloedhekel aan hebben, is het wel een slechte behandeling door degene die ze juist een podium geven via internet, tv of krant.

De relatie tussen de media en de PVV is compleet verstoord. En dat komt echt niet alleen door de media. Wilders en zijn collega’s moeten leren dat het belangrijk is om normaal om te gaan met journalisten. Zij doen slechts hun werk. Er is geen enkele reden om journalisten urenlang in een hokje van 4 bij 2 meter te stoppen met slechts twee stopcontacten, zoals Heymans schrijft. Journalisten moeten hun werk kunnen doen, ook al heb je als politicus een hekel aan ze. Zo gaat dat in een democratie.

Het was nota bene Pim Fortuyn die in principe niet moeilijk deed over interviews. Hij wilde interviews niet eens vantevoren autoriseren, ook al wist hij dat lang niet alle journalisten fan van hem waren. Als je staat achter wat je hebt gezegd, dan hoef je echt niet bang te zijn voor een kop boven een artikel. Wilders moet zich realiseren dat het zo niet langer kan. Voor RTL-journalist Heymans is de maat eigenlijk al vol:

We klagen massaal, maar schikken ons wel in ons lot. Waarom pikken we dat eigenlijk? Waarom zeggen we niet: Geert, je zoekt het maar uit; wij gaan weg. Hij heeft de media net zo hard nodig als wij hem. Wilders toont geen respect voor journalisten, hoeft ook niet. Maar dat hoeft hem niet te beletten een beetje fatsoenlijk met ons om te gaan.

Zoals Heymans schrijft: respect is niet nodig, als de PVV maar gewoon normaal en fatsoenlijk omgaat met journalisten. Geef ze gewoon een plekje op partijbijeenkomsten, geef ze de ruimte om vragen te stellen en laat ze rondlopen om gesprekjes aan te knopen. Een goede relatie met de media is voor de PVV op dit moment belangrijker dan ooit. Als zelfs journalist en opiniemaker Joost Niemöller kritiek heeft op de PVV, dan weet je dat het tijd is dat Wilders eens goed gaat nadenken over de toekomst van zijn partij.

Om de kiezer te informeren over zo’n eventuele koerswijziging, komen goede contacten met de media uitstekend van pas. Sterker nog, die zijn noodzakelijk. Eén ding weet ik zeker: als de PVV journalisten blijft behandelen als honden, komt het nooit meer goed met de PVV.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!