Kereltje Pechtold wil meeregeren

Geen categoriemei 16 2014, 15:14
Oh nee.
Alexander Pechtold, de megalomane leider van D66, heeft er zin an. De democraat laat namelijk nu al weten dat hij na de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer 'gewoon' wil meeregeren.
Ik citeer de man zelf maar even:

Fractievoorzitter Alexander Pechtold wil met D66 'graag regeren'. "Als de ambitie uit het kabinet valt, als dat alleen nog maar blijft: naar elkaar kijken en op de winkel passen, dan moeten ze stoppen", zegt hij bij BNR's Paul van Liempt.

Ook bevestigt hij meteen even dat het alles behalve goed gaat met het kabinet. Zoals onze eigen Tim eerder vandaag al berichtte lijkt het bewind van ene Didi Samsom binnenkort ten einde te komen. Pechtold zegt daar het volgende over:

"Je kan de spanning in Den Haag wel proeven. Als partijen veel verliezen, leidt dat altijd tot onstabiliteit."

Daar voegt hij aan toe dat hij zijn 'hart vast' houdt.
Wat een onzin. Hij houdt zijn hart helemaal niet vast: hij hoopt juist van harte dat het kabinet valt. Misschien niet al voor de Europese verkiezingen, maar zeker wel erna. Zijn partij wordt op 22 mei namelijk vrijwel zeker één van de grote winnaars (samen met de PVV). Na het indrukwekkende resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart bevestigt dat het beeld dat D66 tegenwoordig een machtsfactor van belang is.
In Pechtolds positie is het daarom juist hopen dat het kabinet na de Europese verkiezingen wél valt. D66 is op dat moment namelijk één van dé favorieten voor de titel 'grootste partij van Nederland': dat is zeker het geval als de huidige regeringspartijen worden afgestraft voor de val van het kabinet.
Als we naar de meest recente peilingen kijken zien we dat D66 steevast de grootste is met de PVV, op de voeten gevolgd door de VVD en de SP. Gezien het cordon sanitaire rond de PVV (dat er officieel niet is, maar in de praktijk wel) betekent dit dat D66 waarschijnlijk zelfs de leiding op zich zal moeten nemen voor de vorming van het kabinet. Met een beetje pech wordt Pechtold dan zelf formateur... en daarna premier.
Dát is Pechtolds droom. Om die te verwezenlijken moet het kabinet binnenkort vallen. Probeer namelijk maar eens twee of drie jaar aan de leiding te gaan in de peilingen... en daarna ook nog eens te winnen. Zo dominant is geen enkele partij in Nederland - niet meer, tenminste. Als Pechtold zijn fantastische positie ook wil verzilveren in de Tweede Kamer moet hij binnenkort dus toeslaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten