Onze rood-bruine patriotten

Geen categoriemei 03 2014, 20:30
Geert Wilders timmert internationaal flink aan de weg. Zie zijn optreden op het congres van de separatisten van de Lega Nord, die zich willen losmaken van de Italiaanse staat. Het gaat allang niet meer alleen om de islam. Ook in de strijd tegen de 'EUSSR' schuwt hij geen enkel monsterverbond.
Geert heeft heel goed aangevoeld dat zijn aanhang zich geen zorgen maakt over het antisemitische verleden van het Front National. Het verleden is het verleden, en het Front van papa Le Pen is wat anders dan het Front van dochter Marine. Het ene front is het andere niet, en het nieuwste front doemt op in het Oosten, waar Vladimir Poetin de show steelt met zijn nationale ressentimentspolitiek. Wie nog twijfelt over waar Geert Wilders in de kwestie-Oekraïne staat, hoeft dat niet meer te doen na zijn interview met de televisiezender Russia Today. Het is een voor westerse begrippen ellenlange uitzending van bijna een half uur, waarin de controversiële Nederlandse politicus alle ruimte krijgt om zijn punten te maken. En beter nog: om ze te herhalen, want het Kremlin kent de macht van de herhaling, het liefst in slow motion, en dan nog diverse keren achter elkaar.
Je zou denken dat het optreden van Wilders op de Russische staatstelevisie (Russia Today is overigens een Engelstalige zender die voor een buitenlands publiek is bestemd, als tegenwicht tegen CNN en BBC World) voorpaginanieuws was in de Nederlandse kranten. Maar dat viel heel erg mee. De Volkskrant opent vandaag met de Marokkanenuitspraak van de PVV-leider (minder, minder!), wat oud nieuws is. Op de website werd gemeld dat Wilders beklemtoond had toch vooral de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren. Natuurlijk had Wilders ook kritiek op Rusland, dat 'fouten had gemaakt'. Maar kijk de hele video er nog maar eens op na, dan zie je dat Wilders de hele schuld voor de crisis in Oekraïne bij de EU legt en meerdere keren oproept te 'deëscaleren'. Dat 'deëscaleren' is het leugenachtige Poetin-woord waarmee het Kremlin steeds de vermoorde onschuld speelt, terwijl iedereen kan zien dat het pro-Russische bivakmutsen zijn die het oostelijk deel van Oekraïne onveilig maken (na eerder al de Krim te hebben ingepakt).
Voor iedereen die het conflict sinds maart heeft gevolgd, kan het geen verrassing zijn dat Wilders helemaal meegaat in de propaganda van het Kremlin. Poetin en de anti-EU-populisten hebben ook hetzelfde doel: het kapotspelen van de EU en de westerse allianties. Niet helemaal duidelijk is of Wilders ook tegen de NAVO is (hij verklaart zich meer Atlanticus dan Europeaan), maar hij weet deksels goed dat zijn boodschap helemaal in het straatje van Poetin past. Misschien hoopt hij zelfs dat hij door westerse politici voor 'verrader' wordt uitgemaakt, dan kan hij even goed uitleggen wie er in Europa de ware landverraders zijn. Zoals Poetin in eigen land en daarbuiten (in Duitsland gelooft een flink deel van de bevolking Poetin eerder dan het Witte Huis of de NAVO) veel succes heeft met zijn uitleg dat Rusland tegen de 'fascisten' in Kiev strijdt en dat daar met westerse steun een 'illegale coup' heeft plaatsgevonden die strijdig is met het volkenrecht.
Dat Wilders met het Kremlin meezingt, hoeft niet te verbazen, zoals ook zijn geblondeerde hoofd in het vaderlandslievende Rusland goed zal liggen. Maar dat het zo openlijk gebeurt, en zo weinig verontwaardiging wekt, is toch opmerkelijk. Decennialang is er in Nederland tegen 'het fascisme' geageerd, en dan is er eindelijk een onvervalst fascisme onder ons in de vorm van een poetinisme waarmee Wilders samenspant, en dan zien onze politwatchers het niet of wordt ervan weggekeken. De mainstream media willen blijkbaar niet nog eens demoniseren.
Hoe dan ook, het rood-bruine patriottisme kent zulke scrupules niet en heeft zijn maskers afgelegd. En geeft bij monde van de even listige als wraakzuchtige Poetin ronduit toe dat er schaamteloos wordt gelogen. In dienst van een hogere sinistere waarheid, die als vanouds Russisch chauvinisme dient en het tegendeel is van de 'deëscalatie' waarop de publieke opinie (ook de westerse die geen verder gedonder wil) hoopt. En uitgerekend onze Geert, die overal dhimmi's ziet, zingt het Russische vredeslied mee. Hoeveel suikerklontjes wilt u nog in uw thee?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten