Over een paar jaar vervolgen we de aangiftegekkies

Geen categoriemei 06 2014, 15:47
Christopher Hitchens legt uit waarom.
Om verschillende redenen moeten we niet hopen dat ik aan de macht kom. Gebeurt ook niet, dus wees gerust. Maar in het hypothetische geval dat, zou ik wat verstandige mensen bijeen roepen. Ik zou hun de vraag voorleggen wat fundamentele waarden voor een beschaafd land zijn. Wat zijn onze kroonjuwelen, wat moeten we blijven verdedigen tegen elke prijs?
Ik heb zo'n vermoeden dat verstandige mensen wel toe zijn aan een Ander Propagandistisch Geluid. Dat ze het eeuwige gezever over onvoorspelbaar lange tenen, het knuffelen van gelegenheidsslachtoffers en het veroordelen van kwetsende taal, wel geloven. Respect moet even pas op de plaats maken. We hebben een ander nationaal vertoog nodig, een nieuw Gettysburg Address voor een 21e-eeuws beschaafd land. Een inhoudelijk, eloquent en consistent betoog over waar wij voor staan en waarom we stand moeten houden.
Zo'n betoog bestaat. Leer het uit uw hoofd. Het is geschreven en uitgesproken door Christopher Hitchens, die in 2011 aan de gevolgen van bohémiennisme overleed. Met hem stierf vermoedelijk de beste debater en essayist van zijn tijd. Hij schreef als een engel en argumenteerde als een duivelskunstenaar. En juist in het Nederland van nu hebben we deze man nodig. Tegen de aangiftes en tegen morele betweters die verslaafd zijn aan de chloroformgeur van zoet fatsoen.

Bare in mind, ladies and gentlemen, that every time you propose to violate the free speech of someone else, in potentia, you're making a rod for your own back, because the other question raised (...) is simply this: who is going to decide which speech is harmful? (...) To whom are you going to award the task of being the censor?

Als we de vrijheid van meningsuiting inperken, zijn de gezalfde meningen afhankelijk van de politieke verhoudingen. Die zouden zomaar kunnen veranderen. En dan hebben de aangiftegekkies een probleem dat ze zelf gecreëerd hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten