Knoop-Een-Bankier-Op Dag

Geen categoriejun 24 2014, 11:29
We hadden in 2007 de Top-1000 van de bankenwereld moeten ophangen. En sindsdien elk jaar nog eens een stuk of tien om de schrik erin te houden.
Kent u die mop van die schuldbewuste bankiers die nadat zij de hele wereld in een bodemloze economische put hadden gestort, beschaafd en bescheiden aan het werk gingen om de gigantische schade die zij hadden veroorzaakt teniet te doen? Nee? Ik ook niet. Een nog veel grotere grap ken ik wel: diezelfde bankschurken die met hun hufterige hebzucht verantwoordelijk zijn voor miljoenen werklozen, voor families die hun huis uit worden gegooid en het feit dat u er straks een decennium lang geen cent op vooruit bent gegaan, hebben niets, niets geleerd.
Waarom zouden zij ook? In plaats van dat Rikers Island in New York, La Santé in Parijs en de EBI in Vught uitpuilen van het bankschorem met langlopende celstraffen, is er niet één (0!) de gevangenis in gedraaid. Of het nu gaat om Wall Street executives die met hun Russische roulette van derivaten en derivaten van derivaten en verzekeringen op derivaten van derivaten van derivaten de hele globale economie tot zinken hebben gebracht of om Nederbankiers die de rente zo manipuleerden dat "iedereen" er rijker van werd (en met iedereen bedoel ik natuurlijk de Goden van de Bankolympus, niet het plebs dat men ook wel "mensen" noemt).
Drugskartels en terreurbewegingen
Er is er niet één bestraft. De banken zijn officieel boven de wet verheven: too big to fail. Gaan zij over de schreef volgt er hooguit een boete (meestal een bedrag dat binnen een paar maanden weer is terugverdiend) en die wordt uiteraard door het bedrijf opgehoest, niet door de fraudebankiers zelf. Hoe ver dit gaat? Heel ver. Neem HSBC, huisbank en witwasser van drugskartels en terreurbewegingen. Guantanamo Bay zit vol met types die heel wat minder op hun geweten hebben, maar de bankschooiers van HSBC kwam er vanaf met een tikje op de spreekwoordelijke vingers, een boete voor de bank en 0 (zegge: nul) vervolgingen, laat staan veroordelingen.
Dus terwijl u zich terecht druk maakt over Nederjihadi’s, kunt u misschien even een momentje nemen om er stil bij te staan dat het keurig geklede en geknipte bankschorriemorrie de afgelopen jaren meer schade heeft aangericht dan waarvan Osama bin Laden ooit had durven dromen. En als u met mij vindt dat het tijd wordt ISIS terug te bombarderen naar de krochten waaruit het is gekropen, sta dan even stil bij de vraag of er niet eens wat drones boven de hoofdkwartieren van ING, Rabo en ABN-AMRO kunnen patrouilleren, gewoon om de schrik erin te brengen.
Bonussen van belastinggeld
Want hoe weinig het bankschoelje heeft geleerd, bleek deze week toen de top van de ABN-AMRO van de Oranjekoorts gebruikmaakte om terwijl niemand oplette haar eigen salaris met 20% te verhogen. Dit bankschorriemorrie anticipeerde op de maatregel van MinFin Jeroen Dijsselbloem bonussen te beperken tot maximaal 20% van het salaris van de bankier in kwestie. Wat een tuig! Onze economie torpederen, dan lekker als staatsbank in een vangnet van belastinggeld landen en vervolgens blijven graaien, graaien en nog eens graaien. En dat terwijl bejaarden uit hun verzorgingshuizen worden geflikkerd en een minister vindt dat we allemaal maar onze eigen groenten moeten verbouwen als we niet willen verhongeren wanneer wij 65 67 75 worden. Laat überhufters als Gerrit Zalm een moestuin bewerken in de Bijlmerbajes! Afijn, alles wat Bas Heijne zegt in deze fantastische column, getiteld ‘Fluim’.
Bankenrun
Dus kom op met die bankenrun, haal uw geld weg bij de ABN-AMRO, laat die hele tyfusbende maar in elkaar sodemieteren, dan gaan we erna gewoon lekker islamitisch bankieren. Als mijn dochter thuiskwam met zo’n bankschobbejak, zou ik haar vragen of zij niet liever iemand uitkoos met nog een greintje moreel besef: een wapenhandelaar, een serieverkrachter, een ISIS-strijder of zo. “Ja maar, we moeten wel,” liegt Zalm, die lul op poten, ons voor, “anders verdwijnt ons banktalent naar het buitenland.” Nou en? Opgeruimd staat netjes! Als jullie voor 1 miljoen per jaar onze economie naar de kolere helpen, kunnen jullie dat vast ook wel voor 8 ton. Bovendien, talent? Laat me niet lachen. Heeft u ooit wel eens een getalenteerde jongeman of dito dame gezien met de ambitie bankier te worden? Nee? Dat is omdat iedereen het kan, bankieren is zoiets als rechten studeren, je doet het omdat je niets anders kunt of weet.
Dus minister Dijsselbloem, grijp in. Verbied die loonsverhoging gewoon, zelfs als daarvoor geen wettelijk basis is. Ik wil de bankschelmen wel eens zien die de cojones hebben om naar de rechter te stappen. En doen zij dat toch, voeren we onmiddellijk Hang-A-Banker Day in, iets dat we jaren geleden al hadden moeten doen. Te radicaal? Mwoh aan het einde van de 18e eeuw ging de hele Franse aristocratie onder de guillotine, daar plukken de Fransen tot vandaag de vruchten van en niemand die je er nog over hoort. Op Hang-A-Banker Day - ik stel 15 september voor, de dag dat in 2008 Lehman Brothers onderging - knopen we de grootste graaier uit de bankierswereld op, gewoon als voorbeeld en omdat het kan. Zal ze leren, die bankschoften.
Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten