VS wil Navo versterken

Geen categoriejun 03 2014, 15:00
'geruststellingsfonds'
De Amerikaanse president Obama trekt 1 miljard US-dollar uit (735 miljoen euro) voor de funding van een fonds, dat 'de Europeanen die zich grote zorgen maken over de ontwikkelingen in Oekraïne en de reactie van Rusland daarop, gerust moet stellen'. Dit Europese 'geruststellingsfonds' zal voortbouwen op andere maatregelen om de slagkracht, de inzetbaarheid en het reactievermogen van de NAVO-strijdkrachten te vergroten. Volgens het Witte Huis zal onder meer de Amerikaanse marine actiever worden in NAVO-verband.
Met name de Baltische staten en Polen hebben aangegeven zich zorgen te maken over hun oosterbuur. Obama is in Warschau om zijn Poolse ambtgenoot gerust te stellen. Wat een doorzichtige poppenkast is dit weer zeg. Je kunt veel over die Oost-Europeanen zeggen, maar ze zijn wel handig als het gaat om geld los te peuteren. Je moet echt een simpele ziel zijn als je gelooft dat Rusland zomaar een Navo-lid zal binnenvallen. Ze zijn niet helemaal achterlijk daar in het Kremlin. In Washington en Brussel daarentegen...
Het past allemaal in het plan om tot de vorming van een heus Europees leger te komen: creëer een Boze Vijand (Rusland) en er is weer een goede reden om tot een verdere federalisering van de EU te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten