Willens en wetens

Geen categoriejun 09 2014, 20:30
Je zou de laatste uitspraken van Jean-Marie Le Pen natuurlijk als een detail in de geschiedenis kunnen afdoen en een bijzaak in de stormachtige opkomst van het Front National.
De oprichter van het Front National is een oude baas van boven de tachtig die niet meer zoveel kwaad kan doen. Het FN staat nu onder leiding van zijn dochter Marine, die afstand heeft genomen van het antisemitisme van haar vader. Dat heeft ze nu weer gedaan, nadat de oude baas de Joodse zanger Patrick Bruel de gasovens toewenste, op een video die inmiddels op de website van het FN is verwijderd. Een bagatelle dus, in de context van vandaag. We weten allemaal dat het antisemitisme tegenwoordig vooral van allochtonen komt, van moslims. Het zijn vooral de tegenstanders (beter: vijanden) van het FN, die dan weer over dat onverbeterlijke antisemitisme van papa Le Pen beginnen. Over bijzaken dus, terwijl het over de hoofdzaken zou moeten gaan. Wat die hoofdzaken zijn is niet helemaal duidelijk, omdat die worden bepaald door de aloude stelregel de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Het nieuwe patriottisme richt zich vooral tegen de EU, een strijd die nu het belangrijkste is, nog belangrijker dan de strijd tegen de islam of de instroom van (criminele) buitenlanders, hoewel die als raison d'être voor vaderlandslievende partijen als het FN ook best belangrijk is. Maar het allerallerbelangrijkste blijft de strijd tegen de verraderlijke 'elites', die met hun leugenachtige politieke correctheid de goedwillende kiezers op vrijheidspartijen voor fascist of racist uitmaken en daarmee het volk monddood willen maken.
Nee, dan Jean-Marie Le Pen. Die laat zich de mond niet snoeren, zelfs niet door zijn lieve dochter Marine, die overigens wel vindt dat papa recht heeft op zijn eigen opvattingen. Die opvattingen liegen er niet om, en komen rechtstreeks uit het hart. We mogen tenminste aannemen dat Jean-Marie niet zomaar wat zegt, al kan het ook dat hij denkt: 'lekker poeh!' Het sentiment dat je wel vaker bij oude bazen aantreft. Het is ook niet zo dat Jean-Marie alleen wat tegen Joden heeft, zo eenkennig is hij niet. Vorige maand nog liet hij weten het ebolavirus een prima middel te vinden om de migratiestroom uit Afrika wat af te zwakken. Ook hier was geen woord Frans bij.
Het helpt natuurlijk niet om kiezers op partijen als het FN voor fascist uit te maken. Mensen laten zich niet als fascist wegzetten, dat werkt als een boemerang. Mensen hebben heel veel redenen om tegen het establishment te stemmen, dat kunnen ook zeer respectabele zijn. Zoals zorg om het verdwijnen van de eigen nationale identiteit. Een zorg die trouwens behoorlijk abstract is, want als de eigen nationale elites al niet te vertrouwen zijn, wie dan wel? Op Jean-Marie Le Pen zou geen Nederlander stemmen, dat is een vuile Franse antisemiet. Maar zijn dochter Marine is anders. Je kunt een dochter niet verantwoordelijk houden voor het nest waarin zij geboren is. Culturen kunnen veranderen nietwaar? Je hoort het het reaguurvolk nu al zeggen. Het is dus hypocriet om Marine om de oren te slaan met uitspraken van haar vader, uitspraken die (zie het verwijderen van de video) onmiddellijk zijn gecorrigeerd.
Geert Wilders heeft de uitspraken 'walgelijk' genoemd en dat onmiddellijk aan zijn Franse vrienden laten weten. Dat zal hard zijn aangekomen. Ik zeg het nog eens, 'walgelijk', het eeuwige stopwoord van Geert, zodat hier geen misverstand over kan bestaan. Niemand kan nu nog zeggen dat Geert niet precies weet waarover hij het heeft en waaraan hij is begonnen.
En al die PVV-kiezers, weten die wie Jean-Marie Le Pen is? Misschien niet. Daarbij hebben zij te maken met het gemarineerde FN zoals dat nu is, niet met het ongezuiverde FN zoals dat vroeger was. Frankrijk is Frankrijk, Nederland is Nederland. Toch moeten we aannemen dat al die PVV-kiezers en al die kiezers op het FN, in Frankrijk bij de Europese verkiezingen een kwart van het opgekomen electoraat, weten wat zij doen. Het zou een belediging van die kiezers zijn om anders te veronderstellen. Hun keuze is geen gril meer, of een onbetekenend detail in een verkiezingsuitslag die nog altijd een meerderheid voor de gevestigde partijen laat zien. Ik schrik er inmiddels voor terug om PVV-kiezers na tien jaar Wilders, waarin hun held steeds radicaler is geworden, voor onschuldige muurbloempjes te houden. Dat kun je met die Franse kiezers, na meer dan een halve eeuw ervaring met vader Le Pen, ook niet doen.
Wat de Fransen doen, moeten de Fransen weten, al kunnen ze daarmee ook Europa als geheel in het onheil storten. (Anders dan Nederland heeft Frankrijk ook een literair-intellectuele traditie die zeer politiek incorrect is.) Mij gaat het om de sympathisantenkring van de PVV, een eenmanspartij geleid door een ongeleid projectiel. Deze mensen willen serieus genomen worden en eisen respect. De term 'brave burgers' klinkt zo denigrerend, alsof het suffe mensen zijn. Fascisten of vreemdelingenhaters zullen zij heus niet zijn, daar zijn Nederlanders in eigen ogen te netjes en te tolerant voor. Maar ze hebben er begrip voor, lopen er achter aan, stemmen erop. Willens en wetens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten