Gun ons het no-nonsense asielbeleid van Australië

Geen categoriejul 07 2014, 12:45
In één week van aankomst, naar afwijzing asielaanvraag en ten slotte uitzetting. Snel, efficiënt en relatief goedkoop.
Petje af voor de Australiërs dat zij hun asielprogramma zo strak hebben georganiseerd:

Australië heeft 41 bootvluchtelingen teruggestuurd naar Sri Lanka. Die waren de afgelopen week onderschept toen ze met een boot in Australisch water voeren. De Sri Lankanen vroegen asiel aan, maar dat heeft Australië zondag geweigerd.

De asielzoekers zijn op zee overgedragen aan de Sri Lankaanse marine. Dat zei de Australische minister van Immigratie Scott Morrison maandag.

Uiteraard maakten de Verenigde Naties en linkse actievoerders uit Australië zelf een hoop misbaar om het terugsturen van de immigranten, maar zo gek is het allemaal niet. Gewoon een kwestie van snel beoordelen of iemand van waarde is voor het land down-under of dat er een dringende humanitaire noodzaak is. Is geen van tweeën het geval, dan kan meteen worden overgegaan tot uitzetting. Geen poespas, geen getreuzel, gewoon een kwestie van snel en adequaat handelen.
Contrasteer dit bijvoorbeeld met het vluchtelingenbeleid van Nederland. Niet iedereen die bij ons asiel aanvraagt krijgt dat ook. Een hele hoop - teveel - wel, maar een heel groot deel van de immigranten krijgt toch wel degelijk nul op rekest. Zij stapelen eerst verzoek op verzoek en nadat alle asielaanvragen zijn afgewezen worden zij uiteindelijk uitgezet.
Of uitgezet? Dat mag je dan maar hopen, want op het moment dat de laatste rechter het laatste vonnis velt (om u een idee te geven van hoe lang zoiets duurt: dat is dus al jaren later) en de asielzoeker echt het predicaat 'uitgeprocedeerd' krijgt wordt de asielzoeker niet onmiddellijk in de kraag gevat en teruggebracht naar het land van herkomst. Nee, dat kan nog maanden schelen. Tijd zat voor de aanvrager van de asielstatus om in de illegaliteit te belanden.
En waarom zou je als afgewezen asielzoeker ook niet zoiets doen als de illegaliteit induiken? Het is niet strafbaar, relatief risicovrij en als het aan de Nederlandse linkse politieke partijen ligt blijft dat ook zo. Een illegaal hoeft daarnaast geen belasting te betalen, maar kan wel gebruikmaken van de gezondheidszorg, kan eindeloos kijken naar programma's van de publieke omroep en mag zijn kinderen op school doen. ¡Viva Illegalica!
De Australische overheid voorkomt dus al die ongewenste praktijken door alleen maar een beetje tempo te maken. Geen jarenlange procedures, geen luilekkerland voor illegalen. Daarnaast is er snel duidelijkheid, wat voor de asielzoekers zelf uiteraard ook prettig is.
De Verenigde Naties mogen daarom stampvoeten, en boze linkse Australische demonstranten het spreekwoordelijke 'Maly Field' gaan bezetten, maar de waarheid valt niet te ontkennen: Australië heeft gewoon een snel, rechtvaardig en buitengewoon efficiënt asielsysteem. En is daarmee simpelweg een voorbeeld voor de rest van de wereld, waaronder zeker ook Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten