William Hague weg als minister Buitenlandse Zaken

Geen categoriejul 15 2014, 12:00
Opmerkelijk

De Britse politicus William Hague stapt op als minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. Hij trad in 2010 aan in het kabinet van premier David Cameron.

Dat is opmerkelijk, omdat William Hague plaatsvervangend partijvoorzitter is van de Conservatieve partij van David Cameron. De verbaal getalenteerde Hague kwam in het verleden wel meer dan eens in opspraak door enkele pittige uitspraken. Zo zei hij ooit dat hij als tiener „tot 14 pinten bier per dag“ dronk, en op een speech voor het partijcongres in 2001 zei hij dat Groot-Brittannië in wezen „het buitenland” aan het worden was, maar dat men dat niet mag zeggen aangezien men dan van xenofobie beschuldigd wordt. Deze toespraak schaadde zijn reputatie aanzienlijk. Na de verkiezingen van 2001 behaalden de Tories een winst van welgeteld één zetel, en Hague liet het voorzitterschap voor wat het was.
Naar verluidt is premier Cameron bezig met een herschikking van zijn kabinet. Klaarblijkelijk past de flamboyante Hague daar niet meer in. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat het initiatief van Hague zelf is uitgegaan. Hague zal worden vervangen door voormalig minister van defensie Philip Hammond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten