Hoera, wij waren ook slaven

Geen categoriejul 17 2014, 18:59
Een flauwe toevoeging aan een flauwe discussie.
Progressieve westerlingen lijden aan een grenzeloze zelfoverschatting en een al even ongebonden masochisme. Deze vreemde bijna-paradox resulteert in de diepzinnige propositie dat alle grote problemen in de wereld de schuld van het Westen zijn. Je zult er elke ochtend maar mee wakker worden. Anyway, zoals we weten doen blanken alles om het leven van zwarten tot een hel te maken. Tot op de dag van vandaag torsen zwarten daarenboven ook nog eens de loodzware erfenis van de slavernij mee. En wij moeten helpen dragen, want onze schuld. Oh, u las 'dragen', dat is waarschijnlijk onbewust racisme, want ik bedoel natuurlijk 'betalen'. Maar dat soort grappen kennen wij ook.
Laten we doen alsof het progressieve wereldbeeld klopt. Waar we het helaas niet mee eens kunnen zijn, omdat het simpelweg niet waar is, is de stelling dat alleen Europeanen of hun nazaten in slaven handelden. Het gebeurde, zoals we inmiddels wel zo'n beetje weten, ook in de Islamitische wereld. Het is mij dan een raadsel waarom de ketikotianen niet richting de ambassades en consulaten van de staten op het Arabische schiereiland trekken. Maar goed, in Nederland wordt het natuurlijk lekker gefaciliteerd om tegen Nederland en het Westen te schoppen. Want wij zijn de bron van alle grote problemen, weet u nog?
Maar nu we het toch over slavernij en zijn slachtoffers hebben, moeten we ook onszelf even noemen. Ik was me er niet van bewust - was bezig te creperen onder schuldgevoel - totdat Christopher Hitchens me er in een bespreking van zijn boek 'Jefferson: Author of America' op wees; tussen de zestiende en achttiende eeuw zijn naar schatting tot zo'n anderhalf miljoen Europeanen en Amerikanen tot slaaf gemaakt door Noord-Afrikaanse piraten. (Jefferson ging overigens op bezoek bij de leiders van de piraten, die onder mandaat van de 'staat' stonden, om verhaal te halen. Hij zei dat Amerikanen hun nooit iets kwaad hadden gedaan, waarop de betreffende leider hem zei dat de islam toestaat ongelovigen tot slaaf te maken. Jefferson antwoorde in stijl: als jullie niet ophouden, bombarderen we havensteden als Tunis en Algiers tot er geen steen meer op de ander staat. And so happened.)
Het punt is dit: Europeanen zijn niet altijd overal tot in het einde der tijden schuldig en absoluut alles; we zijn zelfs slachtoffer geweest van slavernij. Broeva haro! Wat geweldig! Wat een feest! En wat een verdienmodel! Herstelbetalingen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten