Hoera, wij waren ook slaven

Een flauwe toevoeging aan een flauwe discussie.

Progressieve westerlingen lijden aan een grenzeloze zelfoverschatting en een al even ongebonden masochisme. Deze vreemde bijna-paradox resulteert in de diepzinnige propositie dat alle grote problemen in de wereld de schuld van het Westen zijn. Je zult er elke ochtend maar mee wakker worden. Anyway, zoals we weten doen blanken alles om het leven van zwarten tot een hel te maken. Tot op de dag van vandaag torsen zwarten daarenboven ook nog eens de loodzware erfenis van de slavernij mee. En wij moeten helpen dragen, want onze schuld. Oh, u las ‘dragen’, dat is waarschijnlijk onbewust racisme, want ik bedoel natuurlijk ‘betalen’. Maar dat soort grappen kennen wij ook.

Laten we doen alsof het progressieve wereldbeeld klopt. Waar we het helaas niet mee eens kunnen zijn, omdat het simpelweg niet waar is, is de stelling dat alleen Europeanen of hun nazaten in slaven handelden. Het gebeurde, zoals we inmiddels wel zo’n beetje weten, ook in de Islamitische wereld. Het is mij dan een raadsel waarom de ketikotianen niet richting de ambassades en consulaten van de staten op het Arabische schiereiland trekken. Maar goed, in Nederland wordt het natuurlijk lekker gefaciliteerd om tegen Nederland en het Westen te schoppen. Want wij zijn de bron van alle grote problemen, weet u nog?

Maar nu we het toch over slavernij en zijn slachtoffers hebben, moeten we ook onszelf even noemen. Ik was me er niet van bewust – was bezig te creperen onder schuldgevoel – totdat Christopher Hitchens me er in een bespreking van zijn boek ‘Jefferson: Author of America’ op wees; tussen de zestiende en achttiende eeuw zijn naar schatting tot zo’n anderhalf miljoen Europeanen en Amerikanen tot slaaf gemaakt door Noord-Afrikaanse piraten. (Jefferson ging overigens op bezoek bij de leiders van de piraten, die onder mandaat van de ‘staat’ stonden, om verhaal te halen. Hij zei dat Amerikanen hun nooit iets kwaad hadden gedaan, waarop de betreffende leider hem zei dat de islam toestaat ongelovigen tot slaaf te maken. Jefferson antwoorde in stijl: als jullie niet ophouden, bombarderen we havensteden als Tunis en Algiers tot er geen steen meer op de ander staat. And so happened.)

Het punt is dit: Europeanen zijn niet altijd overal tot in het einde der tijden schuldig en absoluut alles; we zijn zelfs slachtoffer geweest van slavernij. Broeva haro! Wat geweldig! Wat een feest! En wat een verdienmodel! Herstelbetalingen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. dirkse

  In de 14e eeuw is een familielid als heks verbrand.

  Wie kan ik aanklagen?

   

  btw: moderne definitie van slavernij is  “na aftrek van belastingen en andere vaste lasten geen euro meer over hebben”

 2. harrybr

  En wat heeft het meeste effect gehd ?

  Vergaderen, discussieren, onderhandelen, beloven, toegeven, SUBSIDIE OVERMAKEN .. of .. VUUR tot de boel aan gort lag ?

  Ik dacht het laatse.

   

  Maar dat wist Hannibal ook al, 2000 jaar daarvoor, toen hij de Galliers in Cis-Alpina ( we zouden nu zeggen Lombardia en Provance) om hulp vroeg tegen de Romeinen: “Nee, die nemen zo hard wraak, daar gaan we niet meer tegen vechten “…

 3. Paul

  Deze vreemde bijna-paradox resulteert in de diepzinnige propositie dat alle grote problemen in de wereld de schuld van het Westen zijn.

  ___________

  Wat een arrogantie eigenlijk om te denken dat alle grote problemen in de wereld de schuld van het Westen zijn.

 4. Ongemakkelijk

  Het ligt anders. Alleen blanken zijn gevoelig voor verwijten. We hebben natuurlijk wel gedomineerd. En we willen fatsoenlijk zijn. Dus we zijn zo stom, dat dan weer wel, om met onze beschaving naar klagers te luisteren. Dat doen andere culturen niet. daarom zijn we aan de ene kant superieur, en anderzijds brengen we ons voortbestaan in gevaar.

 5. arno

  van de roverheid die meer dan 50% van onze arbeid opeist en er alleen maar een buitenlandse mogendheid (EUSSR) mee steun.

  Verder redenerend is het dan zelfs zo dat we weer slaaf zijn van de islam omdat we geen word tegen deze ideologie mogen verheffen.

 6. Knarsman

  Vallen godsdienstslaven als protestanten, katholieken, joden en moslims ook onder de definitie?

 7. D. G. Neree

  aan deze milennia-oude praktijk hebben de Nederlanders maar 2 à 3 eeuwen meegedaan hebben het, samen met andere Westerse landen in de ban gedaan en wereldwijd verboden.

   

  Dat laatste wordt angstvallig onder de pet gehouden. WIJ hebben dat barbaarse instituut afgeschaft. Een unieke stap!

  Maar is er een standbeeld voor de wethouder of de regering die dat verbod toen ingesteld heeft?

  Ik zou niet eens weten wie dat was. Zo goed worden we over onzeeigen geschiedenis ingelicht.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.