Horeca profiteert niet van Oranjekoorts

Geen categoriejul 12 2014, 15:00
Hoge uitzendrechten
Wie denkt dat de kleine kroeg door de oranjekoorts gecompenseerd wordt voor het desastreuze rookverbod vergist zich deerlijk. Nederlandse kroegen en café's moeten flink in de buidel tasten om de wedstrijden van Oranje uit te mogen zenden.
Internationaal wordt er weer met twee maten gemeten, want de kleine kroegen in Duitsland, België, Italië en tal van andere landen hoeven voor het uitzenden van deze WK-wedstrijden geen cent af te dragen. Op deze manier worden dit WK bij elkaar tienduizenden euro’s opgehaald, die uiteindelijk bij de NOS en de FIFA terechtkomen. Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland zegt:

"We weten dat er binnen onze achterban wat kritiek is ontstaan op het feit dat er geld afgedragen moet worden. Die kritiek stoelt juist op het verschil met het buitenland. Of wij het ermee eens zijn, is niet relevant. Het is gewoon een spelregel en daar moeten wij ons dus aan houden.”

Vanwaar dit verschil met andere landen?
Dat komt, omdat in die andere landen de officiële FIFA-regels voor public viewing worden aangehouden. Dat houdt in dat je geen geld hoeft af te dragen in ruimtes waar niet meer dan 5000 toeschouwers passen en geen aanvullende sponsoractiviteiten worden geëtaleerd. Het gros van de kroegen zendt daar dus ’gratis’ uit. Je vraagt je af waarom dat hier niet mogelijk is gemaakt. Dat komt, omdat de FIFA voor een select aantal landen uitzonderingen heeft gemaakt, waaronder Nederland. Dit komt weer, omdat de NOS compensatie wil voor haar uitzendrechten en die dus deels laat betalen door alle kroegen in Nederland. Het geld wordt in Nederland opgehaald via beheerorganisatie Videma, die zelf 18,5% aan kosten inhoudt. De rest wordt verdeeld tussen de NOS en de FIFA. Bizar trouwens die 18,5% beheerfee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten