Israëlmanifestatie op de Dam was een groot succes

Geen categoriejul 18 2014, 15:15
Honderden mensen verzamelden zich afgelopen avond op de Dam in Amsterdam. Een grote solidariteitsbetuiging jegens Israël - georganiseerd door het CIDI en Christenen voor Israël - werd een klinkend succes.
Het kon natuurlijk niet uitblijven. Na de grootschalige Gazademonstratie die afgelopen zaterdag door Den Haag trok - compleet met hakenkruizen en Hitlergroeten - moest er natuurlijk een tegenantwoord worden geformuleerd. Nederland kan uiteraard niet toestaan dat alleen vrienden en vergoelijkers van terroristen gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting, en dus pakten het CIDI en Christenen voor Israël de handschoen op om een tegendemo te organiseren.
Zo gezegd, zo gedaan. En zo stonden er gisteravond honderden mensen in het hart van de hoofdstad met Israëlvlaggen te zwaaien en Hebreeuwse liedjes te zingen. Ondertussen nam de ene na de andere spreker het woord. De ambassadeur van Israël in Nederland vertelde dat als er mensen problemen hadden met de beschietingen van Hamas-wapenopslagplaatsen dat "just too bad" was en ChristenUnie-Kamerlid belichtte nog eens de penibele situatie van Joden in het Midden-Oosten en dat ook niet moet worden vergeten dat de Palestijnse terroristen niet alleen bij Hamas, maar ook bij Fatah zitten. Sterke pro-Israëlspeeches die regelmatig door het publiek werden onderbroken door overtuigd applaus.
Frits Bolkestein - naar eigen zeggen voor het eerst in zijn leven op een manifestatie - kapittelde Hamas voor het doelbewust in gevaar brengen van de eigen burgers. Hij kraakte een kritische noot over de regering van Netanyahu en ook bij een andere spreker - Frits Barend - viel er kritiek op de overheid van Israël te beluisteren.
In tegenstelling tot de Gazademo van afgelopen zaterdag was er dus geen eentonig Hamasverheerlijkend geluid te horen, maar werd zelfs tijdens de demonstratie gepoogd een discussie op gang te brengen. Kom daar meer eens om bij de "#FreePalestine"- en "#GazaUnderAttack"-propagandabende.
Maar over één ding was iedereen het eens: wat Hamas doet, is niet goed te praten. Hamas stelt willens en wetens burgers op in de vuurlinie en slaat wapentuig op in hun scholen, gebedshuizen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven. Het is een gevaarlijke club gekken die als doel heeft om alles wat riekt naar 'Israëlisch' kapot te maken en uit te roeien.
Alleen helaas in de media weinig aandacht voor de manifestatie. Misschien was het omdat het allemaal vlekkeloos verliep, en er geen hakenkruizen of hitlergroeten te bekennen waren. De sfeer was er echt gemoedelijk en de anderhalve idioot die "kankerjoden" scandeerde terwijl hij over de Dam liep, of de vlag van Hamas liet zien, werd weggekeken en genegeerd. De sporadische provocaties misten hun doel net zo grandioos als de gemiddelde raket uit de Gazastrook
Al met al was het een waardig samenkomen waarbij verschillende invalshoeken van het Israël-Palestijnen-conflict werden benaderd. Geen haat, geen nijd, geen extremistische of nazistische leuzen. Wel heel veel respect. Respect.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten