Marcel van Dam fileert Diederik Samsom

Geen categoriejul 03 2014, 19:00
"Samsom is bezig met het Grote Project dat Groter is dan Hemzelf, een Opdracht die het Uiterste vergt."
Veel fans van Marcel van Dam zullen er niet zijn, niet in Nederland en zeker niet op DDS. Ook ik heb niks met de oud-PvdA'er die Pim Fortuyn destijds uitmaakte voor een "buitengewoon minderwaardig mens". Toch kan ik zijn column van vandaag aanraden. Om de simpele reden dat Van Dam een gruwelijke hekel aan zijn voormalige partij heeft gekregen en Samsom lekker aan het besmeuren is in nota bene een linkse krant, de Volkskrant.
Citaat één:

Ieder mens heeft trekjes van iedere geestesziekte. Iedereen is wel eens euforisch of depressief, of vereenzelvigt zich weleens teveel met waar hij mee bezig is en iedereen denkt wel eens dat anderen hem niet begrijpen. Het wordt pas een ziekte als je veel van die kenmerken tegelijk hebt en het zelf niet beseft.

Ik denk niet dat Samsom geestesziek is. Ik denk wel dat hij opschuift in de richting van het hubris-syndroom. Die gedachte kwam, overigens niet voor het eerst, bij mij op toen ik het interview met hem las in Vrij Nederland van vorige week onder de kop: 'Mijn opdracht vergt het uiterste'.

Vervolgens vist Van Dam een paar bizarre quotes uit het Vrij Nederland-interview met Samsom. Enfin, lees het zelf maar even. Daarna schrijft Van Dam dit:

Het is niet de ronkende zelfgenoegzaamheid die mij het meest stoort. Meer politici lijden daar aan. Maar het verdringen van iedere twijfel over de juistheid van zijn handelen en de totale verblinding voor mogelijk negatieve gevolgen.

Het patroon lijkt sterk op dat van Tony Blair bij de verdediging van de oorlog in Irak. Die wist ook precies hoe de Irakezen het Koninkrijk der Hemelen van de Democratie zouden moeten binnengaan en iedereen die het er niet mee eens was begreep gewoon niet welke Opdracht hij vervulde.

Om te concluderen met de volgende uitsmijter:

Want Samsom is bezig met het Grote Project dat Groter is dan Hemzelf, een Opdracht die het Uiterste vergt. Inderdaad, vooral van iedereen die er het slachtoffer van wordt.

Oh, oh, wat een heerlijke column van Van Dam.
Ik had niet gedacht dat ik het ooit nog zou zeggen, maar: hulde voor Van Dam. Wat een vent. Wat een talent. Niemand is zo goed in het afbranden van zijn (voormalige) partij als Van Dam. Geef die man een tv-programma, of beter nog, zet hem elke dag aan tafel bij De Wereld Draait Door, Nieuwsuur én het nieuwe programma van Jeroen Pauw. De waarheid moet gehoord worden. Samsom is een drammer, een driftkikker, een buitengewoon irritant mens. Dank u wel, Van Dam, dank u wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten