Parlementariërs zwaar onderbemand

Geen categoriejul 09 2014, 13:59
Hoe kunnen we in vredesnaam eisen van Kamerleden dat ze hun werk goed doen als ze maar een paar (halve) medewerkers hebben?
In een democratie is het van het grootste belang dat het parlement het werk van de regering kan controleren. Daarom zijn die twee - wetgevende en uitvoerende - machten officieel van elkaar gescheiden en krijgen Kamerleden specifieke portefeuilles waar bepaalde ministers en staatssecretarissen ook over gaan. Zo kan, is de theorie, iedere partij het werk van de bewindspersonen goed controleren en zelf met ideeën komen.
Toch is er één probleem: Kamerleden hebben niet eens bijna genoeg medewerkers om hun werk te kunnen doen.
Natuurlijk zijn er kamerleden bij die lui tot op het bot zijn, maar dat soort type werknemers heb je overal. De meeste parlementariërs proberen hun werk goed te doen en zijn daar trots op. Jammer genoeg wordt het ze wel erg lastig gemaakt. Als je - zoals ik gistermiddag - langsgaat in het parlement en het met Kamerleden over hun werk hebt valt het je onmiddellijk op dat het ze aan iets ontbreekt: mensen. De parlementariërs zitten bedolven onder dossiers achter hun computer, terwijl de paar medewerkers die ze hebben niet eens meer te zien zijn achter de berg documenten die zij nog moeten doorspitten. Iedereen heeft haast, er worden bakken met koffie gedronken, en ze kijken je allemaal aan met kleine, vermoeide oogjes.
Een minister of staatssecretaris heeft een hele bende aan medewerkers/bureaucraten die uitzoekwerk voor ze verrichten. Zij hoeven maar met hun vingers te knippen of er wordt een diepgravend onderzoek naar dit of dat onderwerp gedaan. Hoewel dat bijzonder prettig is voor ze, is het minder plezant voor volksvertegenwoordigers dat zij in de meest gunstige gevallen genoegen moeten nemen met een paar halve medewerkers en één persoon die wél fulltime werkt, maar die armen, benen en hoofden tekort komt om zijn (of haar) werk naar behoren te kunnen doen. Er worden hele boekwerken naar het hok (pardon, ik bedoel natuurlijk kamer) gesleept waarin ze werken en vervolgens wordt ze verteld dat ze het maar moeten uitzoeken. Veel plezier ermee, misschien dat je het twee maanden na het eerstvolgende debat hebt gelezen.
Hoe kan dat in vredesnaam? Er is bijna geen belangrijkere functie denkbaar in een democratie dan die van volksvertegenwoordiger. Die mensen moet alles hebben dat nodig is om ze hun werk naar behoren te laten doen. Zij moeten minstens net zo'n groot leger adviseurs/medewerkers hebben als bewindspersonen. Nu is dat ideale scenario ongetwijfeld niet haalbaar, maar het moet toch niet onmogelijk zijn om de situatie op korte termijn te verbeteren door ze de vrijheid en het budget te geven om in ieder geval wát meer mensen in dienst te nemen? Zoals het nu is kunnen ze hun publieke taken gewoon niet naar behoren uitvoeren; gezien het belang van hun werk is dat totaal en compleet onacceptabel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten