Rechtbank: Van der Graaf mag enkelband afdoen

Geen categoriejul 30 2014, 15:33
Dit is echt nauwelijks te bevatten.
Daar gaan we weer hoor. Het Openbaar Ministerie en een koelbloedige moordenaar komen met elkaar overeen dat de laatste onder bepaalde voorwaarden in vrijheid wordt gesteld, maar een halfzachte D66-rechter vindt de voorwaarden veel te zwaar. En dus zet hij er een streep door:

Volkert van der Graaf hoeft geen enkelband meer te dragen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die de moordenaar van Pim Fortuyn had aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Volgens de rechter is de maatregel buitenproportioneel. Dat geldt volgens de uitspraak ook voor het verbod om naar Hilversum, Rotterdam, Tilburg en Krimpen aan den IJssel te gaan. Die straf staat niet in verhouding tot het beoogde doel om de samenleving te beschermen tegen herhaling door Van der Graaf, staat in het vonnis.

De rechter had Van der Graaf uit moeten lachen en vervolgens een duidelijk ultimatum moeten geven: of hij houdt zich aan zijn deel van de afspraken, of hij wordt gewoon weer vastgezet omdat hij nog altijd beschouwd kan worden als een gevaar voor de samenleving. Oh, en ook omdat hij zijn straf niet helemaal heeft uitgezeten.
In plaats daarvan heeft de rechtbank deze milieuradicaal dus zijn zin gegeven. Een enkelband zou een veel te harde straf zijn voor een politieke terrorist die de beoogde premier van Nederland vermoordde. Ach wat sneu, de politie kan zomaar zien waar hij naartoe gaat en navenant maatregelen nemen (als hij ergens komt waar hij niet hoort te komen).
En dus mag de band nu af en kan hij gaan en staan waar hij wil, want ja, ook de reisbeperkingen worden gezien als 'te streng.'
Het enige wat nog overeind blijft staan is het verbod om met de media te spreken en om contact te hebben met nabestaanden van Fortuyn. Voor de rest hoeft hij zich niet meer gehinderd te voelen in zijn dagelijks leven.
Is er nog iemand die niet begrijpt waarom de gemiddelde Nederlander nauwelijks vertrouwen heeft in onze rechters? Wat een schande, wat een onacceptabele uitspraak, en wat een complete idioterie van de boven ons gestelden. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten