Van Aartsen-gate blijft dooretteren

Foto:

Jozias van Aartsen moet wegwezen.

Er zijn twee mannen aangehouden voor het aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras tijdens de pro-ISIS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Dat is goed nieuws. Maar niet voor burgemeester van Aartsen, die eerder beweerde dat er geen grenzen zijn overschreden. Dat was dus kletskoek van de burgemeester.

Het hele college, inclusief coalitiepartijen als het CDA, is overigens in ontkenningsfase. Even ter herinnering: Van Aartsen greep niet in toen er werd gezwaaid met ISIS- en jihadvlaggen en er werd opgeroepen tot het doden van Joden.

Maar er zijn meer ontwikkelingen in Van Aartsen-gate die de zaak nog erger maken. Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker ontdekte het schokkende nieuws dat de locoburgemeester van dienst die bewuste avond Joris Wijsmuller was:

Wijsmuller is van de nieuwe coalitiepartij Haagse Stadspartij (HSP), die, zoals Bakker opmerkt, zelf ook meeloopt met Gaza-demonstraties. De HSP is een partij van ex-krakers en zit nu iets langer dan een maand in het college van Den Haag. Wethouder Wijsmuller komt dus nog maar net kijken als het gaat om bestuursverantwoordelijkheid.

Van Aartsen had moeten weten dat deze demonstratie uit de hand zou kunnen lopen, net zoals de “pro-Gaza”-demonstratie van zaterdag 12 juli uit de hand liep met antisemitische teksten, hakenkruizen en Hitlergroeten. Het is heel simpel: Wijsmuller had die avond geen locoburgemeester moeten zijn.

Het feit dat Wijsmuller locoburgemeester was, is het zoveelste bewijs dat Van Aartsen veel te makkelijk doet over de Jodenhaat in zijn stad. Het lijkt hem allemaal bar weinig te kunnen schelen. Waarom anders laat je het toe dat een politieke amateur toezicht houdt op een “pro Gaza”-demonstratie die zeer waarschijnlijk uit de hand zou lopen? Een politieke amateur bovendien die een partij leidt die regelmatig meedoet met dat soort demonstraties.

Wat ik Van Aartsen nog het meest kwalijk neem is dat hij geen excuses heeft gemaakt voor zijn slappe optreden tegen Jodenhaat. Ja, het is de schuld van Van Aartsen, want hij is en blijft eindverantwoordelijk. Ik ben het daarom van harte eens met de PVV: Van Aartsen kan maar beter wieberen. Vandaag nog.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!