VNL wordt een serieuze rechtse partij

Geen categoriejul 22 2014, 20:30
De klassiek-liberalen van VoorNederland (VNL) bouwen langzaam maar zeker een partij op die mee kan doen met de volgende Kamerverkiezingen.
Het gat op rechts bestaat, maar niet iedereen is even geschikt om in dat gat te springen. Al jaren doen verschillende nieuwe politieke partijen minder en meer succesvolle pogingen om een plekje rechts van de VVD te vergaren. De meeste partijen halen niet eens één zetel. Alleen de PVV blijft een factor van belang.
Of VNL van Louis Bontes en Joram van Klaveren, beiden Kamerlid namens de tweemansfractie Groep Bontes/Van Klaveren, een uitzondering op de regel is? Dat weten we pas rond de verkiezingen, maar ze doen in ieder geval hun best om van hun net opgerichte klassiek-liberale ledenpartij een succes te maken.
Vandaag werd bekend dat VNL staat ingeschreven bij de Kiesraad, een belangrijke stap richting landelijke verkiezingen die wat mij betreft niet snel genoeg kunnen zijn. Bontes, Van Klaveren en hun medewerkers zijn bloedserieus. Zij willen meedoen met de verkiezingen en zetels winnen.
De derde dinsdag van september wordt de lakmoesproef van VNL: weten de Kamerleden zich staande te houden tussen al het cijfergeweld en de retoriek van het kabinet, het CPB en de andere politieke partijen? Na de zomer moet VNL knallen om te bewijzen dat ze het vertrouwen van de rechtse kiezer waard zijn.
Zomaar een aantal kernpunten van VNL: de partij wil een vlaktaks van 22 procent, minder immigratie en meer veiligheid. Onlangs las ik een berichtje in de Volkskrant over een ander goed voorstel van VNL: Van Klaveren wil dat er een salarisverhoging van 10 procent komt voor onze militairen naar aanleiding van het feit dat zij al 500 dagen zonder cao zitten. Van Klaveren:

"Er zijn militairen die dagen op de kazerne wonen, omdat ze te weinig geld hebben om een treinkaartje naar huis te kopen. Het is een schande dat mensen die zich dag en nacht - met gevaar voor eigen leven - inzetten voor de veiligheid van Nederland al vijfhonderd dagen geen cao hebben, al jarenlang op de nullijn zitten en meer en meer worden uitgekleed."

Hoe dat moet worden betaald? Uit het potje extra geld dat het kabinet vrijmaakt om later dit jaar uit te geven aan Ontwikkelingssamenwerking. Kijk, dat is nog eens een uitstekend voorstel van VNL. Daar kan iedere rechtse kiezer zich wel in vinden. Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Het is van het grootste belang dat VNL haar bestaansrecht gaat bewijzen in de komende maanden.
Als dat lukt en als de rechtse kiezer er ook vertrouwen in heeft (het lidmaatschap van de partij kost trouwens slechts een tientje per jaar), dan doorbreekt VNL de traditie dat nieuwe partijen rechts van de VVD gedoemd zijn te mislukken. Dat zou een hele prestatie zijn. Wie weet is dit het begin van een nieuwe succesvolle partij op rechts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten