Wob-verzoek PVV schiet burgemeester in verkeerde keelgat

‘Treiter-Wob’.

De PvdA-burgemeester van Gilze-Rijen, Jan Boelhouwer, is ontstemd over een Wob-verzoek van PVV-parlementariër Machiel de Graaf, die van alle 400 gemeenten in Nederland graag overzichten wil hebben van alle organisaties en instellingen van migranten en allochtonen, alle namen en adressen van islamitische scholen, moskeeën, verenigingen en andere organisaties (inclusief ‘koffiehuizen’), alle door voornoemde organisaties ingediende subsidieaanvragen en de afhandelingsadministratie daarvan en alle aanvragen voor omgevingsvergunningen – met correspondentie – door dezelfde organisaties. Ook wil de PVV weten hoeveel werk en kosten aan de afhandeling van al die subsidies en vergunningen verbonden zijn. Een medewerkster van de PVV bevestigt dat het verzoek aan alle gemeenten is gestuurd.

De socialist is daar niet van gediend. Hij noemt het een ‘treiter-Wob’. Boelhouwer:

‘Iedere burger, dus ook een Tweede Kamerlid, heeft het recht een beroep te doen op de Wob. Maar een politieke partij kan dat met één briefje naar de minister doen. Dat ze op deze manier 400 gemeenten treiteren staat me niet aan. Ik ben erg benieuwd of de PVV ook een claim van 1260 euro bij ons neer zal leggen als ze niet alle antwoorden krijgen. Eerlijk gezegd verheug ik me daar een beetje op.’

Boelhouwer moet niet zo zeuren en gewoon zijn werk doen. Het is heel logisch dat de PVV in kaart probeert te krijgen hoeveel de ‘culturele verrijking van Nederland’ de belastingbetaler kost.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. harry la croix

  Wat denken jullie, zal de politiek in Den Haag de boete schrappen? Ik denk het wel!

 2. V.K.

  -Hoezo treiteren?

  -Anyway, die aanvraag, of het idee is al ouder.

  -Nieuwer is dat het de laatste tijd wel opvalt dat de politiek/regentenkliek er in hun glasnost en perestroika dogma er blijkbaar alles aan doen om de WOB te elimeneren.

 3. V.K.

  -Stop de dewobbificering.

 4. Louis in de Pels

  Als ze gewoon openheid geven over de geldstromen dan is een wob verzoek niet nodig. De wet is juist bedoeld om openbaarheid te geven maar politici worden liever niet op de vingers gekeken bij het uitgeven van ons geld.

 5. V.K.

  -Jan de Burgemeester heeft iets gevonden om WOB misbruik aan de PVV te koppellen.

  http://www.vng.nl/onderwerpenindex/recht/wet-openbaarheid-van-bestuur/nieuws/plasterk-wil-dwangsom-uit-wob-schrappen

 6. avander

  Het zou maar eens zo kunnen zijn dat er mismanagement en Sinterklaasgedrag aan het licht komt.
  Dat wil je als oprecht Gutmensch toch niet meemaken.

 7. Breinbrouwsels

  Ze zijn als de dood voor het openbaar worden van Sinterklaasgegevens waardoor ze de Zwartepiet in de zak krijgen. Als Het Eghte Nederlandsche Volck er achter komt hoe ze de kluit hebben verbrast aan overwegend Zwarte Zielepieterij breekt zo ongenadig de pleuris uit dat ze hun boeltje wel kunnen pakken en tesamen met hun geliefde medegraaiers naar Rottummerplaat verbannen worden waar ze onze Acte van Verlaetinghe in hun reet krijgen gepropt.

 8. Breinbrouwsels

  Mijn welgemeende excuses. Gelieve voor het woord ‘reet’ ‘reedt’ te willen lezen.

 9. Liefhebber

  In plaats van dat de burgemeester van Gilze-Rijen zijn reguliere werk doet controleert hij, en niet de daarvoor aangestelde ambtenaar, de WOB-verzoeken, geeft er een kwalificatie aan, stuurt een persbericht uit als de aanvrager hem niet bevalt en spreekt meteen de hoop uit dat het te geven antwoord niet aan de gestelde vraag voldoet. Dit is je reinste sabotage.

 10. nick

  Dit is helemaal verbijsterend! Als je de boete clausule schrapt kan je net zo goed de hele WOB afschaffen, hetgeen de bedoeling blijkbaar is van de linkse regering. Schandelijk daar gaat onze democratie…

  Alle kamerleden zijn volksvertegenwoordigers, gekozen door het volk, zij hebben daarom het recht om van iedere overheidsfunctionaris/ambtenaar/gemeente gegevens op te vragen. Dat is zo geregeld en geheel terecht. Indien de PVV of welke partij dan ook iets wil uitzoeken en/of in kaart brengen is dat hun democratische recht!!

  Dat deze PvdA Burgemeester dit weigerd is een werkweigering van de eerste orde en reden voor ontslag! Is hij nu helemaal gek geworden! Ik zou als ik de PVV was onmiddelijk aan de bel trekken en zeker het voorstel van PvdAer Plasterk op de schroothoop gooien. Zonder boeteclausule is er geen druk om gegevens op te hoesten. Natuurlijk is de VNG daar heel content mee, hoeven ze geen enkel verzoek meer uit te voeren maar de volksvertegenwoordigers zijn verplicht daar een stokje, nee een boomstam, voor te steken.

  Dus kamerleden, niet zitten te slapen in de bankjes maar dit idiote voorstel onmiddelijk afserveren evenals deze saboterende Burgemeester.

 11. Breinbrouwsels

  Kan deze burgemeester even gejoziast worden via een petitie?

 12. Johanna

  De PvdA is gek op geheimhouding vooral als het over de jaarlijkse miljardenkostenpost van onze  niet westerse populatie gaat. 

 13. dirk1940

  Een briefje aan een minister?

  Die kunstjes kennen we.

  Een minister heeft totaal geen inzicht over wat er op dit gebied aan de hand is. 

  Gemeentes hebben steeds meer taken van het Rijk gekregen en daar hoort het beantwoorden van een WOB verzoek ook bij.

  Het verzoek van de heer De Graaf is misschien wat overtrokken maar voorlopig heeft hij de Wet aan zijn kant.

 14. Leucosia Teles

  Volgens mij is dit nou net een WOBverzoek waarvoor de WOB in het leven geroepen is, en niet van die onmogelijke verzoeken die WOBbureautjes overal ter lande indienen.

   

  WOB alleen voor belanghebbenden lijkt me, en politieke partijen zijn zekers belanghebbenden!!!!

   

   

   

 15. L. van der Schoot

  In dit land wordt er al veel te veel verzwegen, gedoogd en mee gerommeld.

  Het wordt ook tijd dat de Media zich eens gaan bezighouden met zaken die ze tot nu toe verzwijgen of over liegen.

  Dit geldt vooral voor die vileine NOS en zijn baas de VARA plus de linkse kranten

  Tijd voor de broodnodige verandering! Volksverlakkerij is in dit land tot kunst verheven.

  De burger moet weer weten waar men aan toe is.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.